Is een reis naar Thailand nog veilig?

03 mei 2015

Thailand 1

Thailand, land van de glimlach. Touristenmagneet nummer 1 in Azië. En misschien wel terecht. De mensen zijn er vriendelijk, het is een heel divers land en je kunt er doen wat je wilt. En ook nog eens voor een habbekrats. Of het nou gaat om het eten van pad Thai’s in de straten van Bangkok, het gevoel van het witte zand tussen je tenen op één van de ontelbaar mooie Koh’s of een hike naar een klein dorpje in de jungle. Thailand heeft het allemaal. En meer. Er is simpelweg té veel te zien en doen. Er is echter ook wel eens kritiek op het land. Het zou haar authentieke karakter aan het verliezen zijn (of al lang verloren hebben). De lokale bevolking ruikt geld en probeert toeristen hoe langer hoe meer een poot uit te draaien door (relatief) onbeschoft hoge prijzen te vragen en in Khao San Road loopt op een gemiddelde avond meer jaren aan gevangenisstraf rond dan in de Bijlmerbajes ;-). En dan heb ik het nog niet eens over de duistere wereld die zich iedere nacht afspeelt in PatPong en Pattaya... Moet je nog wel naar Thailand toe voor een backpackreis of vakantie, vragen mensen zich wel eens af? Zeker wanneer er ook om de haverklap protesten zijn, het vliegveld gesloten is en het leger door de straten patrouilleert? Vandaag mijn persoonlijke mening over Thailand, backpacken en veiligheid.


Thailand 2

De nabije toekomst in Thailand.
Als je altijd al een keertje naar Thailand hebt gewild, zou ik er niet al te lang meer mee wachten. Niet alleen omdat het land zoals gezegd veel te bieden heeft en het je een prima eerste (of tweede) ervaring kan bieden in de wereld die backpacken heet, maar vooral ook omdat de toekomst voor Thailand best onzeker is. Thailand is doorgaans een veilig land waar je prima in kunt reizen, maar het heeft ook een autoritaire kant. Een kant die wij Westerlingen minder snel geneigd zijn te zullen zien. De 9e koning van Thailand, koning Bhumibol alias koning Rama IX, is al sinds 2000 de langst regerende levende monarch ter wereld en houdt al sinds 1947 de touwtjes strikt in handen in Thailand. Hoewel hij enorm populair is onder de bevolking, is het ook een man op wie je geen kritiek mag hebben. Onlangs nog is een Thaise zakenman veroordeelt tot 25 jaar cel omdat hij zich op internet kritisch over de koning had uitgelaten. En hoewel deze bejaarde monarch zich officieel niet zou mengen in politiek (de regering van Thailand is immers democratisch gekozen), speelt hij wel degelijk een rol op de achtergrond. Wanneer beide politieke partijen van het land weer eens tegenover elkaar staan, militairen de straten hebben overgenomen of er een avondklok is ingesteld, is het de koning naar wie de mensen uiteindelijk luisteren. Wanneer de stakingen te lang duren of er daadwerkelijk kans op een burgeroorlog dreigt die het land en de toerisme industrie dreigen plat te leggen, grijpt de koning in. Hij is degene die ervoor zorgt dat er weer rust in de tent komt. Probleem alleen is dat de koning al flink op leeftijd is met zijn 88 jaar. Hij heeft niet het eeuwige leven. Wanneer hij er niet meer is, de politieke partijen er niet meer uit komen en het leger weer de straten op moet, is er niemand meer om de boel te sussen. Het zou mij dan ook niet verbazen als dat het begin is van een moeilijke periode voor het Land van de Glimlach. Een burgeroorlog ligt mogelijk zelfs op de loer. En in zo’n situatie verandert de veiligheidssituatie in Thailand in snel tempo. Thailand is een heerlijke bestemming en ik zou het op dit moment ook zeker aanraden om er een reisje naar toe te boeken. Ik denk echter ook dat de politieke en maatschappelijke stabiliteit een flinterdun laagje is dat, zodra de koning komt te overlijden, flinke barsten zal gaan vertonen.

Ik ben benieuwd naar jullie mening over Thailand!

@Azië @Thailand #reizen #backpacken #Azie #Thailand #veiligheid

8 reacties

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  03 mei 2015 om 11:43

  Laten we hopen dat bovenstaand scenario niet werkelijkheid wordt, want ondanks de boeven op Khao San Road, en in Phuket en Pattaya vind het ik het nog steeds een heerlijk land :)!

  Beantwoorden

  • gerben Stéphanie | Expeditie Aardbol

   04 mei 2015 om 08:26

   :-) Helemaal me eens Stephanie!

   Beantwoorden

 • Karbonkel

  03 mei 2015 om 18:23

  Ik hoop echt dat het niet uit de hand gaat lopen, want ik wil heel graag naar Thailand, vietnam, cambodja en laos, voor een paar maanden, maar die tijd heb ik pas over twee / drie jaar..

  Beantwoorden

  • gerben Karbonkel

   04 mei 2015 om 08:27

   Tja, wie zal het zeggen he. Ik hoop voor jou, en natuurlijk Thailand zelf, van niet.

   Beantwoorden

 • Linda | One Day Trip

  04 mei 2015 om 09:01

  Ik was in 2013 en 2014 in Bangkok, toen de demonstraties e.d. op (tot nu toe) het hoogtepunt waren. We hebben er absoluut wat van gemerkt, maar het was minder heftig dan de media deed vermoeden.
  Een paar grote straten waren afgezet. Achter de afzetting stonden allemaal kraampjes en stond het vol met mensen. Jong, oud, groot, klein, van alles. Het was heel erg te vergelijken met Koningsdag in Nederland.
  Het was echter ook zo dat aan het eind van de straat waar wij in liepen, een bom was afgegaan. We waren wat aan het drinken, toen er ambulances af en aan reden met gewonden. Oke, dit is dan wel best heftig en we zouden maar net wél zijn doorgelopen in plaats van een drankje te hebben gedaan, maar voor mij voelde het op de één of andere manier meer als een incident. Ik vond niet dat er een hele negatieve, gevaarlijke sfeer in de stad hing.

  En wat betreft de koning: je hebt helemaal gelijk Wij hebben bij een Thaise man geslapen die we eerder in Vietnam hadden ontmoet. Zelfs vragen als: 'Wie is de troonopvolger?' en 'Hoe oud is de koning?', wilde hij niet beantwoorden...

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda | One Day Trip

   04 mei 2015 om 09:42

   Wauw, wat een ervaring Linda. Ik hoorde inderdaad ook van andere mensen dat het daar best wel mee bleek te vallen. Dank voor je uitgebreide reactie!

   Beantwoorden

 • Melissa

  18 mei 2015 om 09:39

  Ik ga deze zomer naar Thailand.
  Het lijkt me echt heel mooi dus hopelijk valt het qua veiligheid ook mee.
  Alhoewel na Rome ben ik wel meer op mn hoede

  Beantwoorden

  • Reismeisje Melissa

   18 mei 2015 om 12:10

   Het gaat vast fijn zijn. Veel plezier al vast!

   Beantwoorden

 • Merle

  17 september 2015 om 01:59

  Toerisme is een belangrijke markt voor Thailand, dus ze zullen er alles aan doen om het veilig voor toeristen te houden. In het zuiden van Thailand (grens met Maleisië) is het ook niet veilig, maar daar hoor je bijna niemand over. Zolang de populaire gebieden toegankelijk zijn, zal de toerist blijven komen. En zo lang je geen slechte dingen over de Koning roept, respect hebt voor de gebruiken van het land, rekening houdt met eventuele verassingen (het Leger doet wat hij wil. Bijvoorbeeld: discotheken 2x in de maand last minute sluiten.. heel vervelend als je je verheugt op een avond stappen!) en je geen illegale praktijken uitvoert, dan hoef je je nergens zorgen om te maken ;)

  Beantwoorden

 • Realist

  13 februari 2016 om 19:23

  En blijf uit de buurt van touts met dieren waarmee je een foto kunt nemen,dierentuinen,olifanten tracks waarbij je op een olifant zijn rug een tochtje maakt,tijgertempels,apenshows en al dat soort van narigheid waarbij dieren blootgesteld worden aan allerhande gruwelijkheden om de naieve tourist te vermaken! achter die glimlach schuilt een wreed volk!
  Browse youtube maar eens dat zal je wel overtuigen om bij dit soort attracties weg te blijven!

  Beantwoorden

 • Realist

  13 februari 2016 om 20:04

  Nog even als laatste leef je goed in als je naar het buitenland reist in dit geval Thailand voordat je bedrogen en berooid weer terugkeert google bijvoorbeeld maar even naar "thailand scams" dan ben je tenminste enigszins voorbereid! Het heeft mij in ieder geval heel wat centjes bespaard maar goed heb ook maanden voordat ik vertrok zoveel mogelijk uitgezocht, zouden meer moeten doen en er niet hals over kop heenvliegen en achteraf lopen zeuren hoe ze besodemietert zijn.

  Beantwoorden

 • Martijn

  29 september 2017 om 10:23

  Het is intussen 2017...
  Ik ben deze maand nog geweest en geen moment onveilig gevoeld.
  Ook op de bekende plekken in Bangkok is het mi. veilig.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.