Favoriete natuurgebieden + steden in Twente

Reismeisje 08 april 2021

Nederland 1

Ik maak er geen geheim van dat ik van natuur houd Knipogen. Tijdens de reizen die we maken en zeker ook in mijn dagdagelijkse leven. Dat is altijd zo geweest. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met mijn roots. Geboren en getogen op de Veluwe, met mijn familie wortels in Twente. Twente is de regio uit mijn jeugd. Mijn opa en oma die daar een boerderij hadden. Eerst een grotere met dieren, later een kleintje aan de rand van een typisch Twents dorpje. Ik logeerde er regelmatig. We kwamen er bijna wekelijks. Hoewel ik er nu een stuk minder vaak kom, voelt Twente nog altijd als thuis. Als een plek waar mijn roots liggen en waar ik de weg op mijn duimpje ken. Misschien is Twente niet de eerste regio waar je aan denkt bij een lekkere staycation in eigen land. Toch kan ik ’t je ontzettend aanraden! In dit artikel deel ik al mijn tips voor prachtig mooi Twente met je. Inclusief de mooiste stekjes om te verblijven.

Natuurgebied Ootmarsum

Natuurgebieden in Twente

De natuur is toch het eerste wat in mij op komt als ik denk aan Twente. Deels omdat daar mijn herinneringen veelal liggen en ook omdat er simpelweg zo veel mooie natuur in Twente te vinden is. Als je van wandelen, fietsen of mountainbiken houdt, kun je in deze regio echt je hart ophalen. Een aantal van mijn favoriete natuurgebieden in Twente:

#1 De Holterberg

De Holterberg is een plek waar ik heel vaak geweest ben en nog steeds regelmatig kom. Het is een heuvelachtig gebied (bij het dorp Holten), wat onderdeel is van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Je kunt er supermooi wandelen en, als er sneeuw ligt, zelfs langlaufen. Ik raad je aan om de Holterberg op te rijden vanuit Holten en te parkeren bovenop bij Natuurmuseum Holterberg. Vanaf daar kun je mooie wandelingen maken en daarna lekker wat drinken bij Woody’s. Rijd de berg via de andere kant weer af, richting Nijverdal. Dan zie je de volledige pracht van het gebied! Als je midden in de Sallandse Heuvelrug wilt verblijven, kan ik je een vakantiehuisje bij Landal Twenhaarsveld aanraden. Supermooi gelegen en comfortabele huisjes.

Bekijk hier Landal Twenhaarsveld 

#2 De Regge

De Regge is een rivier, die ten zuidwesten van het plaatsje Diepenheim begint en uiteindelijk uitmondt in de Vecht bij Ommen. Ik heb ’t idee dat de Regge en het gebied er om heen niet zo bekend is, terwijl het echt een ontzettend mooi stukje Twente is. Het is een typisch rivierenlandschap en overal slingeren wandel- en fietspaden langs het water. Zeker in het voorjaar een mooie plek om te bezoeken of te verblijven. In mijn jeugd kwam ik vaak bij vakantiepark ’t Mölke. Klinkt een tikkeltje ouderwets, is in de werkelijkheid een supermooi stek om te verblijven! Met onder andere boomhutten en houten cabins aan de Regge.

Bekijk hier ‘t Mölke

#3 De Zandbergen

Dit natuurgebied ligt tussen Losser en de Duitse grens in en het is totaal anders dan de eerste twee die ik noem. Van oorsprong is dit een moeras- en heidegebied, waardoor de flora en fauna hier totaal anders is. Nu vind je er overigens vrijwel geen heide (of moeras) meer, maar nog wel een flinke zandverstuiving en jeneverbesstruiken die aan die schrale tijd doen denken. Ik zou De Zandbergen vooral bezoeken als je van wandelen houdt en bijvoorbeeld ook de natuur op de Veluwe erg mooi vindt. Dan ga je hier zeker genieten! Goed te weten is ook dat je bij De Zandbergen ook een vogelreservaat vindt mét uitkijktoren van 28 meter hoog. De Oelemars heet dit gebied officieel. Ik raad je aan om bij de uitkijktoren te parkeren. Vanaf daar kun je mooie wandelingen maken in dit gebied. Qua accommodatie kan ik je Landgoed De Wilmersberg aanraden. Ik ben er zelf nog nooit blijven overnachten, maar dit is een heel mooie plek midden in de natuur.

Bekijk hier Landgoed De Wilmersberg 

Ootmarsum

Steden en dorpen in Twente

Twente barst echt van de gezellige steden en prachtige, authentieke dorpjes. Ik vind ’t nog altijd leuk om ze te bezoeken, ook al ben ik in sommige stadjes al vaak geweest. Mijn favorieten zijn:

#1 Ootmarsum

Officieel een stad, want in 1.300 zijn er stadsrechten verleend aan Ootmarsum. Het aangezicht van het stadje doet echter meer dorps aan. Ootmarsum is enorm pittoresk en je waant je er echt eeuwen terug in de tijd. Het staat daarnaast bekend als een ‘kunst stad’. Dat merk je aan de vele ateliers, keramiek winkels, boetiekjes en andere kunstenaars die je er vindt. Het geeft Ootmarsum een heel eigen sfeertje vind ik. Superleuk om een ochtendje rond te wandelen!

#2 Delden en Landgoed Twickel

Delden is al weer een officiële stad en tegelijkertijd eerder dorps om te zien. Oud en heel sfeervol. Delden barst van de gezellige straatjes en kleine winkeltjes. Het ademt een bepaalde grandeur. De adel schijnt vroeger ook veelal in Delden te hebben gewoond. Dat zie je ook terug in het nabij gelegen Landgoed Twickel, wat sterk verbonden is aan Delden. Vandaag de dag wordt het landgoed particulier beheerd en nog steeds heel mooi onderhouden. Ruim 4.000 hectare aan natuur én een oud kasteel vind je er. Superleuke combinatie om te bezoeken!

#3 Enschede

Een grote stad, die ik toch even wil noemen. Jarenlang kwam ik wekelijks in Enschede. Het is een bijzondere stad vind ik. Het heeft iets rauws. Iets uit verloren tijden. Een rafelig randje in een nieuwe jas. Ik vind ’t lastig uitleggen, maar het geeft Enschede voor mij een heel eigen sfeer. Aan de Oude Markt barst het van de leuke kroegen, cafés en restaurantjes. Op een zonnige dag kun je hier heerlijk zitten! Het is ook leuk om naar Grolsch te gaan en een bierproeverij te doen. En een bezoekje aan de wijk Roombeek is ook de moeite waard. Dit is de wijk waar toen de vuurwerkramp plaats vond. Vandaag de dag is de wijk helemaal opgebouwd en wordt het ook wel het culturele hart van Enschede genoemd.

Dit zijn mijn favoriete natuurgebieden én steden in het mooie Twente Lachen. Ik hoop dat het je prikkelt om eens een bezoekje te brengen aan deze mooie regio! Mocht je nog op zoek zijn naar een mooi vakantiehuisje in Twente, heb ik nog twee laatste tips voor je:

Vakantiehuisjes bij Hoge Hexel aan het water

Vakantiehuisjes bij Enter in het bos

Ben jij al eens in Twente geweest?

NOVASOL Vakantiehuizen in Nederland

#Twente #nederland #Weekendje weg #staycation

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.