Backpack lessen tot nu toe...

29 juli 2013

Backpack tips

Backpacken gaat niet helemaal vanzelf. Al doende leer je. Over je uitrusting, je irritaties, waar je blij van wordt, wat je beter kunt laten en als je samen reist met je partner leer je ook meer dan genoeg over elkaar ;-). Wat zijn nou de belangrijkste ‘lessen’ die ik heb geleerd na al dat gebackpack? Hier een overzichtje, waar je misschien wat aan hebt. Scheelt weer wat lesjes!

Neem altijd, echt altijd, toiletpapier mee. Serieus, voor mij één van de eerste en belangrijkste lessen die ik helaas moest leren. Nu heb ik een wat gevoelige maag, maar zelfs als je dat niet hebt wil je niet ergens komen te zitten zonder toiletpapier. Op de meeste, wat ruigere, backpack plekken is papier echt ver te zoeken, dus ik duw altijd een rolletje of een vodje in mijn dagrugzak.

Wees flexibel. Het lijkt zo logisch en makkelijk, maar in de praktijk vond ik ’t nog best eens lastig om echt flexibel te zijn. Thuis ben ik nogal gestructureerd, dus ik moest echt wennen aan dat bijna nooit iets gaat zoals gepland als je backpacked. En je daarover opwinden heeft al helemaal geen zin, dus: in de chill stand!

Claim je momenten. Zelf houd ik nogal van wat rauwe bestemmingen. Inherent daaraan zijn vaak de wat crappy hostels, niet al te best eten en lange, hobbelige reisdagen. Al reizend ben ik er echter achter gekomen dat ik dit niet weken vol houd. Ik heb ’t gewoon nodig om af en toe even bij te kunnen trekken. Een goed bed, lekker bordje pasta en een boek lezen kan wonderen doen ;-). Om het dus gezellig te houden, claim ik af en toe een lekker relax dagje.

Ruil boeken. Ik ben nogal een boekenwurm, zeker op reis. Ik kan zo een paar boeken per week uitlezen. Niet zo handig als je lichtgewicht wilt reizen, want die boeken moet je ook allemaal mee slepen. Voor de niet e-reader lezers onder ons: neem maar een paar boeken mee en ruil ze onderweg in hostels. Veel hostels hebben een grote boekenkast waar je jouw uitgelezen boek gratis kunt ruilen met een ander boek. Ideaal!

Sla foto’s te vaak op en stuur ze naar huis. Echt, je kunt foto’s niet te vaak opslaan. Stel je voor dat je net door een aantal landen bent gereisd en de boel crashed. Of je geheugenkaartjes worden gestolen. Je foto’s zijn superwaardevol, die wil je niet verliezen. Helaas uit eigen ervaring ;-), zijn wij dus begonnen met het opslaan van onze foto’s op verschillende manieren. Los van de geheugenkaartjes, slaan we ze ook op op een Ipod (Classic) en als het kan branden we de boel op een cd’tje en sturen die naar huis.

Onderhandel tot je er bij neer valt! In ’t begin is het even wennen; al dat ge-onderhandel over werkelijk alles. Of ’t nu gaat om een appel op de markt, een tourtje of overnachting; over alles kun je onderhandelen. Als je nieuw bent in een land, is het eerst even zoeken naar de juiste prijs voor dingen. Zodra je dat een beetje door hebt: onderhandel zoals de lokale bevolking doet! Voel je niet schuldig of opgelaten; het hoort er echt bij.

Stop op verschillende plekken wat dollars. In principe draag ik altijd zo’n money belt onder mijn kleren. Hier zitten de belangrijkste spullen en papieren in. Maar stel dat je overvallen wordt of ze jatten die belt op een andere manier, kun je dus niets meer. Leg maar eens, zonder geld, uit in Verweggistan dat je een arme, overvallen backpacker bent en naar huis moet bellen. Ik stop altijd een paar dollar briefjes in mijn backpack en dagrugzak, inclusief kopie van mijn paspoort; je weet maar nooit.

#reizen #backpacken #tips

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.