5 tips voor portretfotografie

15 april 2014

Portretfotografie

Posted by Gerben

Ogen die je “pakken”. Dat is voor mij het geval bij deze foto. Deze Indiase vrouw heb ik gefotografeerd bij het vallen van de avond. Dat zorgt voor een zachte, oranje gloed op de achtergrond. En dat in combinatie met de groene shawl en de manier waarop ze recht in de camera kijkt, maken het een aansprekende foto. Houd je ook van portretfotografie? Dan heb ik 5 tips voor je!

 

1.Don’t ask, don’t tell

Eigenlijk zou je mensen moeten vragen of je een foto van ze mag maken, maar ik doe het meestal niet. In verreweg de meeste gevallen krijg je anders namelijk een heel geforceerde foto. Vooral in Aziatische landen hebben ze er een handje van om met de armen strak naast hun lichaam te gaan staan en vooral niet te lachen. Beetje onze pasfoto’s van de jaren 20 zeg maar :-). Mijn voorkeur heeft het echt de foto stiekem te nemen, zodat je een mooi, natuurlijk beeld krijgt.

2.Knoop een praatje aan

Wanneer mensen een beetje het idee hebben je te kennen, vinden ze het vaak juist leuk wanneer je ze op de foto zet. Je creëert een soort vluchtige band met ze en dat werkt doorgaans in je voordeel. Als je niets zegt en alleen maar foto’s neemt, geef je mensen het gevoel hen als een object te benaderen, wat volgens mij averechts werkt.

3.Wil je vooral foto’s van mensen maken?

Kies dan ook een land uit wat in je voordeel werkt. Zo moet je in India mensen vaak letterlijk voor je camera wegduwen, terwijl mensen in islamitische landen veelal niet erg graag op de foto staan. Goed om dus in gedachten te houden als je een bestemming kiest!

4.Geef een foto cadeau

In die gevallen waarbij het wel goed werkt mensen te vragen of zij op de foto willen, is het leuk als je hen zelf ook een foto kunt geven ter herinnering. Dit komt de sfeer en vervolgens de foto’s ten goede. In veel landen hebben mensen nog nooit een foto van zichzelf gezien, laat staan dat ze er eentje in huis hebben hangen. Zo gebeurt het ons in Tibet vaak dat mensen vragen ons foto’s te nemen van oma. Of van kleine kinderen. Voor ons een klein gebaar, voor hen een echt cadeau. Speciaal voor deze gevallen heb ik een instax polaroid camera gekocht.  Je weet wel, zo’n ding waar de foto’s direct uit komen rollen. Even onder je arm houden en de foto komt tot leven :-). Superleuk!

5.Ga op in de omgeving

Wanneer je een straat of markt oploopt, begin dan niet gelijk met fotograferen. Je valt direct op, zeker met een spiegelreflex en telelens. Het moment is weg en mensen zullen je in de gaten houden. Ga daarom gewoon ergens stil zitten en wacht tot je aanwezigheid de mensen niet meer opvalt. Dan kun je rustig de foto’s nemen waarop je zit te wachten.


Heb jij nog een extra tip voor de mooiste portretfoto’s?


#reizen #India #fotografie #reisfotografie #the story behind

3 reacties

 • Denise

  15 april 2014 om 08:59

  Leuk artikel en goede tips! Mooie foto ook :) Wij schreven eerder ook al een artikel over hoe je mensen kan fotograferen op reis http://www.fotograferenopreis.nl/mensen-fotograferen-op-reis/

  Beantwoorden

 • Linda

  15 april 2014 om 10:00

  Nog een tip: vraag het toch eerst even. In sommige culturen zoals het platteland van Midden-Amerika geloven ze dat als je een foto maakt je daarmee je ziel verliest. Als je dan toch 'stiekem' een foto maakt en betrapt wordt heb je een probleem. De praktijk wijst vaak uit dat als je ze een foto beloofd ze er geen probleem mee hebben (hoezo je ziel verkopen...) dit moet je dan natuurlijk wel nakomen

  Beantwoorden

 • Lyanne

  15 april 2014 om 10:35

  Handige tips! De foto's op vakantie met mensen zijn inderdaad vaak de mooiste. Maar het is soms zo lastig! Ik vraag het meestal ook niet en begin gewoon met fotograferen..;)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.