Zoektocht naar gezond eten

11 oktober 2014

Gezond eten Nee, ik ben geen voedingsdeskundige, aanhanger van het cave man dieet of alcohol onthouder. Integendeel; ik ben nogal Bourgondisch ingesteld, ben gek op koken en nog meer op lekker eten :-) . Maar inderdaad: dan wel gezond graag. Natuurlijk eet ik heus wel eens een pepernootje links of rechts en een schaal met Franse kaasjes kan ik echt niet onaangeraakt aan mijn neus voorbij laten gaan, maar alles wel met mate. Ik lees veel over voeding en vind het gewoon heel interessant wat voeding voor je lichaam doet. Die interesse is niet zo maar ontstaan. Ik heb altijd al een heel gevoelige maag en darmen gehad. Bij het minste of geringste buikpijn en rennen. Dat werk. Tot ik een jaar of 10 geleden zelfs op het randje van de Ziekte van Crohn zat. Nou ja, theoretisch heb je dat natuurlijk gewoon of je hebt het niet, maar de vermoedens waren er sterk. Na verschillende darmonderzoeken en diëten zonder  enige verbetering, besloot ik mezelf maar eens wat meer te verdiepen in voeding en wat het voor je lichaam doet. Ik besloot een tijdje rigoureus suikers te bashen en vooral superveel verse groenten, wit vlees en vis te gaan eten. Dat klinkt makkelijker dan het is, maar 10 jaar geleden was het nog best wel een dingetje. Bio en organisch waren nog niet heel hip en de etiketten op producten weinig transparant. Ik leerde wel in korte tijd dat vrijwel alles suiker of een vervangend zoet goedje bevat. Maar dan ook alles. Van vleeswaren tot ketchup en boemboe’s. En die kant en klare wokgroenten in een zakje hoorden ineens ook niet meer bij mijn dieet. Zelf snijden die hap! Het kostte wat aanpassing, maar ik hield vol en na een maand of 2 begon ik echt verbetering te merken. Geen buikpijn, opgezet gevoel of onrustige darmen meer. En ik voelde me ook fitter, lichter.
Healthfreaks.
Na een poosje begon ik mijn lichaam ook steeds beter te leren kennen. Zo leerde ik dat ik eigenlijk van een stevig ontbijt houd (gebakken eieren alsjeblieft ;-) !), na een lunch met alleen brood nog steeds trek heb en van een zoetigheidje in de middag een enorme suikerdip krijg. Ook leerde ik zo veel mogelijk zelf te maken met verse ingrediënten. Voor mij geen bouwpakketten van Knorr of kant en klare pastasaus. Inmiddels weet ik niet beter en zou ik ook niet meer anders willen. Toch stoor ik me wel aan al die zelfbenoemde healthfreaks die zeggen dat brood vergif is en dat een aardappel alleen maar zorgt voor een hypo. Excuse me? Mijn oma is anders maar mooi still a live and kicking op al dat brood en die aardappelen! Ik geloof veel meer dat het in de balans zit; zowel qua heel eetpatroon als de maaltijd zelf. 80% van wat je eet moet gewoon gezond, vers en vooral voedend zijn. Die overige 20% kan je lichaam heus wel handelen. En het moet ook wel leuk blijven toch? Gezond en vers eten is het lekkerste wat er is, maar dat betekent niet dat een glas bier met een hand borrelnoten niet soms net zo lekker kan zijn ;-) .
Wat ik eet?
Wat ik inmiddels eet? Tja, dat wisselt echt per dag, maar een groot deel van mijn eetpatroon bestaat wel uit groenten, fruit en goede vetten. Ik begin de dag altijd met een groot glas groenten- vruchtensap; spinazie gemengd met mango en wat kokosmelk is mijn favoriet :-) . Daar eet ik doordeweeks meestal een volkoren boterham bij met pindakaas of een bakje havermout. In het weekend ga ik voor eieren, in alle soorten en maten, love them! Tussendoor eet ik meestal fruit. Als lunch eet ik sowieso altijd een bak salade met bijvoorbeeld rucola, tomaat, komkommer, gegrilde kip, olijven en geitenkaas. Beetje olijfolie en kruiden er door en klaar ben je. Als ik een lichte salade bij me heb eet ik er een boterham bij. In het weekend wil ik nog wel eens zo’n grote Italiaanse bol eten met geitenkaas en noten, mmmm. In de loop van de middag eet ik meestal nog wat fruit of een stuk komkommer. ’s Avonds kan het van alles zijn, maar een gemiddelde avond bestaat uit gegrilde groenten met noedels en een gebakken ei of kipfilet. Vlees eet ik heel weinig, maximaal 2x per week en dan altijd wit vlees. Verder eet ik 1x per week vis en verder altijd vegetarisch. ’s Avonds eet ik vaak nog een stukje pure chocolade met hazelnoten of een bakje kwark met een hand noten. Afhankelijk van of ik getraind heb. In het weekend is mijn eetpatroon eigenlijk hetzelfde, maar dan uitgebreid met een glas rode wijn hier en daar en op zondagmiddag wat lekkere hapjes. Doritos BBQ met chilisaus er over heen; duidelijk behorend bij mijn 20% ;-) .   Ik denk dat we lange tijd in een tijd hebben geleefd  waarin kinderen dachten dat melk uit de fabriek komt en dat ketchup zo zoet is van nature. Dat vind ik dus wel het goede aan die hele healthfreak fibe; dat er meer bewustwording is dat voeding ook echt moet voeden en dat gezond eten zoooooo lekker kan zijn!  Het belangrijkste is dat je naar je eigen lichaam leert luisteren. Dwars door al die cravings naar chocola, chips en koekjes heen, geeft je lichaam perfect aan wat het nodig heeft. Ik denk dat het daar om gaat. Hoe denk jij hierover? Ben jij veel met gezond leven bezig of juist helemaal niet?

#Sporty #Lekker eten #Gezondheid #gezond #eten

2 reacties

 • Marijke | Wanderersblues

  11 oktober 2014 om 19:54

  Leuke blogpost. Zelf kook ik zelf ook me zoveel mogelijk verse groeten, voornamelijk vegetarisch en eet veel fruit. Waarom is een zak wokgroenten minder goed dan zelf gesneden groeten? Af en toe bezondig ik me namelijk wel aan zo'n voorgesneden groenten omdat ik dacht dat het toch niet zoveel uitmaakte...

  Beantwoorden

 • Marcella

  19 oktober 2014 om 18:41

  Leuk om te lezen! Ook ik Probeer zo gezond mogelijk te eten. Oa met tussendoortjes zonder geraffineerde suikers en zoveel mogelijk fruit en groente. Dus als je nog eens goede recepten hebt in een blog: graag!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.