Voedingscentrum vs Broodbuik
Brood, daar zit wat in. Ken je ‘m nog, die slogan? Bij mij zit ’t er in elk geval ingebakken. En laten we eerlijk zijn. Vroeger at toch iedereen 2x per dag brood? ’s Ochtends een bammetje met kaas en een kop thee en tussen de middag lagen er weer twee of drie op me te wachten. Sluipmoordenaars als je sommige voedingsdeskundigen nu moet geloven. Want, graan is niet meer wat het ooit was. Hoe sneller onze bevolking groeide, hoe meer graan er nodig was en dus hoe meer men aan dat oerdegelijke graan is gaan prutsen om de opbrengst per hectare te vergroten. En van dat niet meer zo gezonde graan worden onze boterhammen gemaakt. Tot zo ver kan ik er nog wel in mee gaan. Maar dat er nu een run is ontstaan op alles waar ‘spelt’ of ‘rogge’ op staat en bruin brood in de ban is? Shoot me. Dat het brood dat je bij de bakker koopt niet meer zo voedzaam is als decennia geleden zal wel, maar dat betekent nog niet dat een volkoren boterham ineens slecht voor je is.
Alles met mate.
Zoals met alles geloof ik heel erg in maat houden, variëren in wat je eet en luisteren naar je lichaam. Ik krijg bijvoorbeeld snel last van zuivel en dat eet ik dus nauwelijks. Maar niet omdat zuivel ook op de no go lijst staat, maar gewoon omdat het niet lekker valt bij mij. Hetzelfde geldt met pakjes en potjes; ik kook het liefste vers en puur, maar gewoon omdat dat fijner voelt voor mijn lijf. En ik ’t lekkerder vind :-) . Niet omdat ik denk dat alle potjes in de ban moeten of superslecht zijn. Volgens mij is dat de beste manier om met voeding om te gaan en er gewoon lekker van te kunnen genieten. Kortom, ik denk dat we misschien een klein tikkeltje te ver zijn door geslagen met onze zelf gemaakte mayonaise, eigen gebakken speltbrood en taaie goji bessen. Prima om te eten en vast ook allemaal heel gezond, maar laten we vooral ook lekker leven en genieten van eten. Met bruine boterham met kaas :-) .
Lisette | Travellust.nl
01 juli 2014 om 08:27Haha. Hier ben ik het wel mee eens. Mijn vriend is personal trainer en die slaat hierin af en toe wat door. Geen zuivel, geen gluten en en geen chocola met minder dan 80% cacao, bijvoorbeeld. De kast staat vol met quinoa, moerbeibessen en andere 'superfoods'.
Ik doe af en toe mee en het minderen met brood en vlees heeft mij heel erg goed gedaan, maar ik let vooral op kunstmatige toevoegingen zoals E-nummers.
Maar daarnaast geniet ik intens van een zak chips, taart, kaasjes, pizza en een patatje speciaal en zal dat ook nooit opgeven!
Beantwoorden
Sandra
01 juli 2014 om 09:20Amen!
Beantwoorden
Sander
02 juli 2014 om 19:00E300 = Ascorbinezuur = Vitamine C en wordt gebruikt als conserveringsmiddel in bijvoorbeeld vleeswaren. Maar als een consument leest dat er vitamine C in vlees zit, kijkt men raar op. Dus schrijft men het E-nummer op. Op dit moment ligt er oude kaas in mijn koelkast met daarop de claim "Zonder E-nummers", maar op de achterkant staat "zout", uiteraard. Kaas zonder zout smaakt nergens naar en is niet houdbaar. Maar zout is een E-nummer. Oftewel, de hetze tegen E-nummers is naar mijn mening zwaar overdreven. Het voedingscentrum valt ook vaak zwaar door de mand en die wordt ook nog eens van maatschappelijk geld betaald. Geef ze nog eens vijf jaar en niets is meer goedgekeurd door het voedingscentrum, terwijl ik juist vind dat het hun taak is om "wilde verhalen" zoals bijvoorbeeld bovenstaand voorbeeld te relativeren of de wereld uit te helpen.
Beantwoorden
Marcella
11 juli 2014 om 18:15Eens! Wat ik tegenwoordig helemaal lastig vind is dat de diverse dieeten elkaar tegenspreken en je soms het een niet mag en later weer wat anders niet. Wat móet je dan?! Maar gewoon je gezonde verstand volgen en vooral ook eten wat je lekker vindt. Dus geen taaie bessen ;-)
Beantwoorden