Clean eten, huh?

Reismeisje 09 november 2014

Clean eten 1 Clean eten. Nogal een hype. Of eigenlijk alles wat maar met gezond eten te maken heeft. Aangevoerd door de Voedselzandlopers en Broodbuiken van deze wereld is half Nederland op zoek naar een gezonde levensstijl en ontwikkelt en passent een gluten- of lactoseallergie. Heel bijzonder. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in voeding, sport en hoe je je lijf zo gezond mogelijk kunt houden. Dus ook ik lees de Voedselzandloper, Broodbuik en meer van die boeken. Om nog maar te zwijgen over al die gezondheidsblogs die ineens als paddenstoelen uit de grond schieten. Ik lees alles, maar denk er wel vaak het mijne van ;-) . Want wat voor de één briljant werkt, zorgt bij de ander weer voor klachten en weer een ander heeft überhaupt nergens last van. Hoewel er natuurlijk wel regeltjes zijn in wat gezond is en wat niet, denk ik dat elk lichaam weer anders werkt. Zeker als het aankomt op iets als clean eten, misschien wel de grootste hype op gezondheidgebied. Want, wat is dat eigenlijk?
Clean eten.
Eerlijk? Er is geen eenduidige definitie van clean eten. Het heeft te maken met zo puur en onbewerkt mogelijk eten. Dus geen Knorr bouwpakketten, zakjes zoute poedersaus of mierzoete mergpijpjes uit de fabriek. En dat groenten en fruit met name wel heel goed in een clean eetpatroon passen, lijkt me ook wel duidelijk. Maar daar is dan ook wel alle duidelijkheid mee gezegd…Sommige mensen die zeggen clean te eten vinden bijvoorbeeld dat zuivel ook een gevaarlijke is. Kwark met aardbeiensmaak lijkt me inderdaad niet rechtstreeks uit een koe te komen ;-) , maar pure melk en yoghurt horen voor die mensen ook niet in een clean dieet. Want: toevoegingen en modificaties waardoor het langer houdbaar is. Tja. Los van dat ik zelf vrijwel geen zuivel eet omdat ik er simpelweg last van heb, vind ik dit toch wel ver gaan. Als je er echt streng naar kijkt, blijft er überhaupt weinig over. Eigenlijk alleen maar groenten, fruit, rauwe noten en alles wat met je met die ingrediënten zelf fabriceert. Lijkt me toch ook niet helemaal gezond…
Tips om zo clean mogelijk te eten.
Hoe weet je dan nog wat je wel of niet kunt eten als je zo clean mogelijk wilt eten?! Wat mij betreft is het zo moeilijk niet. We maken elkaar gek. Want eerlijk; iedereen weet toch heus wel dat verse aardappelen gezonder zijn dan een patatje en dat je je vitaminen beter uit een appel kunt halen in plaats van uit appelvla met stukjes? Veel moeilijker is het volgens mij niet. Zolang 80% van wat je eet gezond, vers bereid voedsel is en die andere 20% bestaat uit een gebakje of een lekkere tosti op z’n tijd lijkt het mij prima. Wil je proberen toch zo clean mogelijk te eten? Dan zou je al stapjes kunnen maken door op de volgende punten te letten.
-Gooi je karretje vol met groenten & fruit. Dat is het belangrijkste. Naast de meer bekendere vitaminesoorten zitten in groenten en fruit bijvoorbeeld ook veel vezels en ijzer. Houd je gezond en sterk! -Skip de vloeibare zooi. Als je serieus kritisch gaat letten op wat je binnen krijgt in vloeibare vorm, valt daar vaak veel winst te behalen. Drink zo veel mogelijk water en (groene) thee en niet veel koffie en alcohol. Laat frisdranken en sapjes echt helemaal links liggen. Zooi, zooi, zooi. -Wees niet bang voor vet. Er is een soort angst voor vet in onze samenleving gedrild. En te veel vet eten is natuurlijk ook niet goed, maar dat geldt voor alles. Vetten die in eieren, avocado’s, noten en olijfolie zitten, zijn juist heel gezond voor je en passen uitstekend binnen een clean dieet. Ennnn, je zit er lekker vol van :-) . -Geen zoete tussendoortjes meer. Sultana en Evergreen doen er alles aan om hun tussendoortjes als verantwoord te positioneren, maar laten we eerlijk zijn. Het zijn gewoon koekjes. En meerdere in één verpakking. Die je dus mooi achter elkaar op eet. Als je daar mee stopt, scheelt dat al behoorlijk wat suikers en bewerkte rotzooi. Als je toch een craving hebt voor zoetigheid zijn verse dadels, gedroogde mango of een stukje pure chocolade een beter alternatief. -Veel eiwitten! Een heel belangrijke in het clean eten, eiwitten eten. In verschillende vormen. Van verse eieren tot biologische visjes, wit vlees, noten en naturel kwark. Zeker als je behoorlijk wat sport is dit een essentiële! En passend in een clean dieet.   Tot slot: geniet van eten :-) ! Altijd. En eet alles met mate. Dan komt het echt wel goed. Heb jij iets met clean eten? Ben benieuwd!

#Good food #Gezondheid #gezond #persoonlijk #eten #broodbuik #voeding #voedselzandloper #clean eten

4 reacties

 • Saskia

  09 november 2014 om 10:46

  Zeker! Ik hoop alleen heel erg dat deze manier van eten ook op reis is vol te houden

  Beantwoorden

 • Ester

  09 november 2014 om 11:34

  Ik ben ook geïnteresseerd in veel voedingstheorieën, maar zoals jij ook zegt: ik denk er het mijne van. Puur en met mate eten is het gezondst, ook doorslaan in het gezonde eten is voor mij niet meer gezond, als je me nog volgt ;-) En verder moet iedereen doen waar ie zich zelf goed bij voelt. Ik hou van koken en experimenteer met veel verse groente en verschillende granen, en (zelfgebakken!) brood zou ik nooit willen laten staan. Net als mijn dagelijkse portie chocolade :-)

  Beantwoorden

 • Lisette | Travellust.nl

  09 november 2014 om 14:17

  Ahaaaa... Nu snap ik dat Gerben amper meedeed toen Chantal en ik een zak chips en een rol koekjes naar binnen werkten ;)

  Haha. Normaal gesproken ben ik ook wel van het gezonde eten. Hier staan de Voedselzandloper, Broodbuik en De Boodschappencoach ook in de kast. Ik bak altijd in kokosvet en probeer zo min mogelijk e-nummers te eten. En af en toe zondigen mag ook best, het is een kwestie van balans!

  Beantwoorden

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  10 november 2014 om 11:34

  Ik kook altijd alles zelf en heb geen pakjes of zakjes in mijn kast staan. Maar een zelfgedraaide spaghetti met pecorino uit Italië is nog steeds niet heel clean (maar wel erg lekker). Ik probeer er dus iets meer op te letten de afgelopen weken.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.