Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Oost-Timor

De beste reistijd voor Oost-Timor is van juni tot en met november. Het is er relatief droog en je ontloopt grotendeels de moesson die begint in december en eindigt rond mei.  

Oost-Timor

Reisadvies

Veiligheidsrisico’s bestaan voor de gebieden in en om de hoofdstad Dili en het grensgebied met West-Timor. Het is niet aan te raden na het donker alleen of in kleine groepen op straat te gaan. VN-militairen patrouilleren buurten en er heerst duidelijk een gevoel van onveiligheid. Wil je toch meer zien van de stad, dan is het aan te raden een gids mee te nemen.eiligheidsrisico’s bestaan voor de gebieden in en om de hoofdstad Dili en het grensgebied met West-Timor. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Oost-Timor te checken.

Visa zaken

Voor Oost-Timor heb je als Nederlander een visum nodig. Je kunt dit aanvragen bij aankomst.  Hiermee kun je maximaal 90 dagen in het land verblijven. 

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar Oost-Timor in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Ook heb je mogelijk malariatabletten nodig. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen.

Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor Oost-Timor te checken.

Feestdagen & festivals

18 februari Aswoensdag
3 april Goede vrijdag
5 en 6 april Pasen
1 mei Dag van de Arbeid
20 mei Herstel van de Onafhankelijkheid
20 september Bevrijdingsdag
28 november Onafhankelijkheidsdag
25 en 26 december Kerst

Vliegtickets

Vliegen naar Dili kan niet rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. Het beste bezoek je Dili met een tussenstop op één van de Indonesische eilanden. Inclusief tussenstops bedraagt de vliegtuig 27 uur. Een retour ticket boek je vanaf €1.670 per persoon via Skyscanner of Expedia.

Dagbudget

Oost-Timor is voor toeristen helaas geen heel goedkoop land, hoewel het ook niet heel erg duur is. Een hotel in de (hoofd)stad kost je ongeveer €20. De kans is groot dat je terecht komt in een hotel dat is ingesteld op medewerkers van de VN of andere NGO’s. Eten is goedkoop, maar omdat je enigszins gebonden bent aan de (wat duurdere) hotels, ligt de prijs voor een maaltijd doorgaans ook iets hoger. Er is geen enkele toeristische infrastructuur en wil je veilig op je plaats van bestemming aan komen, dan komt het geregeld voor dat je privé-vervoer zult moeten huren en dat is niet goedkoop. Reken op een prijs maximaal de helft wat je in Nederland zou betalen.

Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.

Backpacker €25 - €35
Backpacker+ €€ €35 - €45

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.