Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Bangladesh

De beste reistijd voor Bangladesh is van november tot en met april. Dit is de periode waarin het weer relatief koel is en je de minste kans hebt op stormen, cyclonen en overstromingen. Toch doe je er verstandig aan altijd het weer even te checken omdat je in de maand november ook zo maar nog kans kan hebben op behoorlijk slecht weer. 

Bangladesh

Reisadvies

Bangladesh is een overwegend veilig land om in te reizen. Je kunt bijna overal naartoe zonder al teveel problemen te verwachten. Dit laatste geldt niet voor de Chittagong Hill Tracts, waaronder Khagrachari, Rangamati en Bandarban. Hier vinden nog regelmatig botsingen plaats tussen lokale stammen en het leger. Waarschijnlijk dat je deze regio ook niet binnen komt als toerist. Verder is het verstandig om goed op je spullen te letten, vooral in de grote steden. En pas altijd een beetje op bij het nemen van een ferry, deze hebben nog wel eens de neiging te zinken in dit deel van de wereld. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Bangladesh te checken.

Visa zaken

Voor Bangladesh heb je als Nederlander een visum nodig. Je kunt dit aanvragen via een visumbureau. Of je doet dit bij de ambassade in Den Haag. Ook het aanvragen van een visum voor Bangladesh in het buitenland is een mogelijkheid. Reis je bijvoorbeeld vanuit India, dan kun je een visum aanvragen bij de ambassade in Kolkata. Reken dan op een verwerkingstijd van ongeveer vijf dagen. Er is geen mogelijkheid tot het aanvragen van een visa-on-arrival.

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar Bangladesh in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Ook heb je mogelijk malariatabletten nodig. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen. Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor Bangladesh te checken.

Feestdagen & festivals

3 januari Geboortedag Mohammed
21 februari Dag van de Martelaren
26 maart Onafhankelijkheidsdag
14 april Bengaals Nieuwjaar
18 juni tot en met 17 juli Ramadan
18 tot en met 20 juli Suikerfeest
23 tot en met 26 september Offerfeest
7 november Dag van de Revolutie
16 december Bevrijdingsdag

Vliegtickets

Vliegen op Dhaka kan niet rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol; meestal heb je een tussenstop in India of Dubai, afhankelijk van de vliegmaatschappij waar je mee vliegt. Inclusief 1 tussenstop bedraagt de vliegtijd 13-16 uur. Een retourticket boek je vanaf €600 per persoon via WTC, Vliegtickets.nl of Skyscanner

Dagbudget

Voor wie het nog niet wist; Bangladesh is een spotgoedkoop land. Er zijn weinig landen waar je voor minder geld kunt reizen. Een eenvoudig hotel boek je voor €3 á €5. Een luxe hotel, vergelijkbaar met een middenklasse hotel in Nederland, kost je ongeveer € 10 á €12. Eten doe je voor minder dan €1 en ook lokaal transport kost nagenoeg niets.

Hieronder vind je een gemiddeld dagbudget voor een die-hard backpacker en een backpacker die van ietsje meer luxe houdt, maar nog steeds eenvoudig reist. 

Backpacken € 10 - € 20
Backpacken + €€ € 20 - € 25
Hotelverblijf €€€ € 35 - € 50

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.