Zika virus en reizen naar Zuid-Amerika

Reismeisje 12 februari 2016

Zika virus

Zal je net zien. Hebben we na lang bakkeleien besloten na Colombia ook nog naar Suriname en beide Guyana’s te reizen, luidt de Wereldgezondheidsorganisatie de alarmbellen in verband met een ‘nieuw’ virus! Zika. Locatie: Noordelijk Zuid-Amerika en dan met name Colombia, Suriname en Brazilië. Dusss… Ondertussen hebben we al heel wat appjes van familie en vrienden gehad met de vraag of we alsjeblieft voorzichtig willen doen. In eerste instantie schrok ik zelf ook wel even, maar nadat we wat onderzoek naar Zika hebben gedaan, weten we beter waar we mee te maken hebben. Aangezien er is nog relatief weinig bekend is over Zika, vertel ik je er vandaag ietsje meer over en hoe ‘gevaarlijk’ het nu echt is.

Wat is het Zika virus? Ik denk dat iedereen ondertussen wel weet dat het Zika virus verspreid wordt door muggen. 1 op de 5 mensen die gestoken wordt door een mug besmet met Zika, wordt daar ziek van. Je kunt het virus dus ook oplopen zonder dat je het echt merkt. De meeste mensen die het echter wel hebben gemerkt, beschrijven hun symptomen als ‘griep’. Je schrijnt flinke koorts te krijgen, spierpijn te hebben, stramme gewrichten en gewoon en algeheel gevoel van malaise te hebben. Klinkt verre van fijn, maar niet onoverkomelijk wat mij betreft. Het échte gevaar van een besmetting met het Zika virus zit ‘m echter in iets anders. Er bestaat namelijk een heel groot vermoeden dat Zika zorgt voor ernstige hersenafwijkingen bij ongeboren baby’s. In een aantal Zuid-Amerikaanse landen zijn het afgelopen jaar opvallend veel kinderen met een vergelijkbare hersenafwijking geboren. Een ontwikkeling die gelijk op loopt met het aantal besmettingen met het Zika virus. Hoewel er nog niet met zekerheid gezegd kan worden dat er ook daadwerkelijk een causaal verband bestaat, is het sterke vermoeden dus voldoende aanleiding geweest voor de WHO om de alarmbellen te doen rinkelen.

Welk gevaar lopen we nu echt? Een aantal Zuid-Amerikaanse landen raden hun vrouwelijke inwoners sterk aan in 2016 niet zwanger te worden. Tot er meer duidelijkheid is over de risico’s van Zika. Ik moet eerlijk zeggen dat we er hier in Zuid-Amerika vrijwel niets van merken. Mensen zijn er totaal niet mee bezig en alle informatie die wij hebben, hebben een Westerse bron. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het altijd goed is om voorzichtig te zijn met dit soort nieuwe, pandemische uitbraken. Je weet maar nooit wat een eventuele besmetting later nog voor gevolgen kan hebben. Voor nu maar ik me echter niet te veel zorgen. We zullen de gebruikelijke maatregelen nemen om te voorkomen dat we worden geprikt door muggen; bedekkende kleding, DEET, muggennet, dat werk. Aangezien ik niet zwanger ben en ook niet bepaald plannen heb in die richting Tong uitsteken, zie ik voor mezelf niet zo het gevaar op dit moment. En dus kijken we onverminderd uit naar de komende weken in Colombia, Suriname en de Guyana’s!

Hoe denk jij hierover? Zou jij op dit moment een reis naar Noordelijk Zuid-Amerika overwegen?

Bron: CDC, WHO.

#zika #reistips #zuid-amerika #backpacken

10 reacties

 • Vivian

  12 februari 2016 om 02:15

  Ik ga begin maart naar Mexico, waar het virus ook is. Na wat informatie te hebben gelezen over het virus tot de conclusie gekomen dat er vrij weinig gevaar is (indien je niet zwanger bent dan dus) en ik zie daarom ook geen reden om niet te gaan! Ik ben sowieso van mening dat de Westerse media in zulke gevallen vaak erg overdrijft en uiteindelijk blijkt het allemaal wel mee te vallen. :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Vivian

   12 februari 2016 om 15:36

   Ja dat vind ik ook hoor. Je moet je echt wel goed inlezen, maar je verder niet te snel laten afschrikken wat mij betreft ;-). Veel plezier in Mexico!

   Beantwoorden

   • Vivian Reismeisje

    19 februari 2016 om 18:50

    Nee precies! Dankjewel :)

    Beantwoorden

 • Sabine - BESABINE

  12 februari 2016 om 03:44

  Goed dat je erover schrijft! Misschien merk je er nog niets van, hier in Colombia is het best een groot drama. Sowieso was dat Chikunkuña al, want ja ook daar heb je nog steeds risico op, maar nu met de kindjes... Zika lijkt trouwens niet alleen gevaarlijk voor de baby, maar schijnt ook neurologische aandoeningen bij volwassenen te kunnen veroorzaken. Bescherm jullie gewoon heel goed, met name in de risicogebieden. Zika komt alleen voor onder de 2200 meter hoogte. Ik weet niet waar jullie allemaal heengaan, maar dit betekent dat onder andere in Bogotá, rondom Bogotá, Guatavita, het gebied bij Laguna de Tota en Cocuy dus geen risico is op muggenziekten. Villa de Leyva en omgeving ligt hoog, maar net onder de 2200 meter. Er zijn niet veel muggen daar, maar beter wel beschermen om zeker te zijn, In Eje Cafetera kan het zeker wel voorkomen (maar minder kans dan aan de kust of andere lagergelegen gebieden), maar bijvoorbeeld in Valle de Cocora weer minder kans (is vanaf 1800 tm 2400 meter hoogte). Ik gebruik in dit hele gebied altijd deet. Denk dat jullie gewoon superveel van Colombia gaan genieten :D

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sabine - BESABINE

   12 februari 2016 om 15:39

   Thanks voor je uitgebreide reactie Sabine! We gaan ons zeker extra beschermen, dat kan geen kwaad inderdaad. En verder zo veel mogelijk genieten!

   Beantwoorden

 • Claudia

  12 februari 2016 om 06:19

  Lees de telegraaf even. De eerste doden zijn gevallen.

  Beantwoorden

  • Marcella Claudia

   12 februari 2016 om 10:14

   Drie doden op 10.000 besmette mensen. Je moest eens weten hoeveel mensen er jaarlijks aan griep sterven in Nederland! Je goed beschermen blijft natuurlijk wel altijd noodzakelijk.

   Beantwoorden

   • Marcella Marcella

    12 februari 2016 om 10:16

    Correctie op 20.000

    Beantwoorden

   • gerben Marcella

    14 februari 2016 om 18:23

    Helemaal mee eens! :-)

    Beantwoorden

 • Claudia

  12 februari 2016 om 06:22

  http://www.telegraaf.nl/gezondheid/25155352/__Eerste_doden_door_Zika__.html

  Beantwoorden

 • Nadine

  12 februari 2016 om 07:39

  Ik geef je gelijk.. Gebruik anti mug maatregelen, maar geniet van de reis.. In Afrika en Azië komt malaria voor. Hier reizen we ook naar toe en worden ook niet altijd tabletten geslikt!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Nadine

   12 februari 2016 om 15:40

   Ja precies. Je moet er ook weer niet te licht over denken, maar zo lang je er extra alert op bent...

   Beantwoorden

  • gerben Nadine

   14 februari 2016 om 18:24

   Gelijk heb je Nadine. Thanks voor de aanvulling.

   Beantwoorden

 • Ruud Kok

  12 februari 2016 om 08:50

  100% eens! Zwaar overtrokken reactie van de altijd naar sensatie zoekende media. Zolang je niet zwanger bent, is er niets aan de hand. Er zijn genoeg veel ernstigere ziektes in die regio (denk aan Dengue) waar niet of nauwelijks aandacht aan wordt gegeven, maar dat zal wel zijn omdat het niet 'nieuw' is. Lekker blijven genieten van al het moois daar!

  Beantwoorden

  • Eva Ruud Kok

   12 februari 2016 om 10:14

   Inderdaad, ik ben begin januari terug gekomen uit Myanmar/Thailand, met Dengue. 6 dagen in het ziekenhuis gelegen en nog herstellende. Er was in januari niks over te vinden, pas eind januari toen een bekende Thaise acteur is overleden aan Dengue kwamen er wat berichten, blijkt een grote epidemie in Bangkok te zijn, maar in Nederland komt er niks in het nieuws.

   Beantwoorden

   • Reismeisje Eva

    12 februari 2016 om 15:44

    Ow nee zeg. Wat enorm balen zeg :-(. Dengue hoor je inderdaad relatief weinig over en daar kunnen de gevolgen nog een stuk heftiger bij zijn. Ik hoop dat je goed herstelt, veel beterschap!

    Beantwoorden

  • Reismeisje Ruud Kok

   12 februari 2016 om 15:41

   Thanks Ruud :-). Klopt. Daar noem je er eentje ja, dengue. Daar word je helemaal niet blij van...

   Beantwoorden

 • Esmee

  12 februari 2016 om 11:34

  Super gaaf dat je toch naar Surimane en de Guyana's gaat. Als je naar Surimane gaat, moet je echt de Galibi tour gaan doen. Ontzettend gaaf en het beste punt om de oversteek naar Frans Guyana te maken. Verder vond ik voltzberg/raleighvallen en de back to basic trip erg gaaf daar. Slapen in een hangmat in de bush met brulapen die boven in de bomen hangen. En uiteraard mag de kaieteur fall in guyama niet ontbreken. Toffe plannen hebben jullie hoor.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Esmee

   12 februari 2016 om 15:44

   Thanks voor je tips Esmee! Die gaan we zeker mee nemen :-). Ik heb er ook erg veel zin in!

   Beantwoorden

 • Elyse

  12 februari 2016 om 16:11

  Ik woon op het moment op Bonaire en ook hier zou het Zika virus aanwezig zijn. Nu moet ik zeggen dat alle instanties in Nederland er een groter probleem van maken dan de mensen hier. Wij merken er eigenlijk vrij weinig van en mensen maken er hier ook geen ophef van. Ook heb ik al verschillende artikelen gelezen dat de kinderen geboren met een kleiner hoofd niet het gevolg is van Zika. Maar door een verandering in de samenstelling van bespuiting over de landbouw. Omdat ze dit niet uit willen brengen proberen ze deze gevolgen weg te schuiven onder het Zika virus.

  Maar voor iedereen die twijfelt om te gaan reizen. Vooral lekker doen, het is in Nederland groter gemaakt dan dat het eigenlijk is!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Elyse

   12 februari 2016 om 22:18

   Dank voor je uitgebreide en eerlijke reactie. Goed te horen :-).

   Beantwoorden

 • Jeroen

  26 februari 2016 om 15:56

  Precies de juiste reactie van jullie!
  Have fun :-D

  Beantwoorden

 • Natasja

  12 oktober 2016 om 16:01

  Ik lees je verhalen super graag en ze helpen me enorm bij het uitzoeken van wat ik wil gaan doen binnenkort! Een vraagje: welke reisverzekering hebben jullie afgesloten voor jullie wereldreis? Ik vind het moeilijk om een verzekering te vinden die een jaar dekt.
  Thanks!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.