Wijnreisje naar Frankrijk

Reismeisje 21 september 2015

Wijnreis Lot 1

Ik ben dol op wijn. Rode wijn. Niet dat ik elke week liters achterover sla, maar een fijn glas wijn bij een lekker maaltje of zo’n heerlijk zondagmiddag drankje sla ik niet over Knipogen! Tot voor kort zou ik hebben gezegd dat Chileense of Argentijnse wijnen mijn favoriet zijn. Een lekkere, donkere Malbec bij voorkeur. Sinds we echter een paar weken geleden onze mini honeymoon naar de Lot regio in Zuid-Frankrijk maakten, is mijn mening toch een tikkie veranderd. Want wat blijkt? De Malbec druif komt van origine uit Frankrijk! Uit diezelfde Lot regio. Chili en Argentinië hebben hun marketing blijkbaar beter op orde ;-). Dat de Malbec druif eigenlijk uit Frankrijk komt, wil natuurlijk nog niet zeggen dat de wijn er ook beter smaakt. Toch moet ik zeggen dat ik in die paar dagen tijd best wat heb geleerd over wijn, het hele proces en hoe je een wijn wat beter op waarde kunt schatten. Mijn conclusie? Dat een wijnreisje naar de Lot regio méér dan de moeite waard is!

Wijnreis Lot 2

Van stad naar wijnboerderij. Onze ‘wijntocht’ begon in de stad Cahors, de hoofdstad van de regio Lot met rond 25.000 inwoners. De stad is zo goed als omringd door de rivier de Lot en bestaat uit een oud en nieuw deel. In het nieuwe deel heb je eerlijk gezegd niet veel te zoeken, maar het oude centrum is zeker het bezoeken waard. Sommige delen stammen uit de achtste eeuw, waardoor er een heel eigen, historische sfeer hangt. Je kunt eindeloos door de oude steegjes dwalen, de Middeleeuwse Ponte Valentré bekijken of je vergapen aan de gotische kathedraal.

Wijnreis Lot 3

Er is echter nog een reden waarom Cahors de moeite is; een bezoekje aan de zogeheten Malbec Lounge. Dit is een soort chique bar van de ‘lokale wijnvakbond’ waar ze je alles kunnen vertellen over wijn uit de Lot regio. Een groot deel van de wijnboeren uit de wijde omgeving zijn er bij aangesloten en krijgen op die manier een stukje reclame voor hun product. Als toerist kun je hier voor €5 een kleine proeverij doen, waarbij je 3 verschillende, lokale wijnen kunt proeven. Top Lachen! Daar had ik mijn eerste echte kennismaking met wijn van de originele Malbec druif. Krachtig, zacht en een tikkeltje rokerig van smaak. Heerlijk! Verreweg de meeste wijnen uit deze regio zijn AOC gecertificeerd; een Frans keurmerk dat op basis van een heel scala aan lichtelijk bizarre regels aan de écht goede wijnen wordt toegekend.

 Wijnreis Lot 5

Na Cahors reden we door naar Chateau Famaey; een ‘wijnboerderij’ bij het prachtige plaatsje Puy-l’Evêque. Chateau Famaey wordt al jaren gerund door de superaardige Belg Luc, die met veel liefde en passie over zijn wijngaard, het wijnproces en zijn wijnen praat. Hij heeft een wijngaard van ongeveer 20 hectare, waar grotendeels rode druiven worden verbouwd. Malbec om precies te zijn. Hoewel een deel van het proces machinaal gebeurt, worden de druiven die bedoeld zijn voor de beste wijn allemaal met de hand verzorgt en geplukt. Ongelofelijk. Wat een werk! Natuurlijk nemen we ook nog even een kijkje in Luc’s wijnkelder en proeven we een aantal van zijn wijnen. Stuk voor stuk erg lekker en natuurlijk verlaten we Chateau Famaey niet zonder een aantal flessen wijn Knipogen.

Lijkt het je ook leuk om meer te leren over hoe wijn wordt gemaakt en de verschillen te proeven in een gebied waar de originele Malbec druif vandaan komt? Dan zou ik zeker een bezoekje brengen aan Cahors en Chateau Famaey. Luc leidt je met alle liefde rond! Een rondleiding inclusief proeverij kost €10 per persoon en je weet na afloop heel wat meer over wijn! Heb jij wel eens een wijnproeverij gedaan in het buitenland?

@Europa @Frankrijk #Frankrijk #lot #reistips #cahors

1 reactie

 • Jeroen

  21 september 2015 om 09:22

  Klinkt lekker :-) Als ik ooit nog eens in de buurt ben...
  In Italië Toscane ook een keer lekker wijntjes zitten proeven op een wijnboerderij. Heerlijk en in de juiste setting zo in het avondzonnetje over de glooiende heuvels uit kijkend.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   21 september 2015 om 14:08

   Heerlijk toch? Dat zijn de avonden :-)!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.