Wereldreis vragen: RTW ticket of een enkeltje?

Reismeisje 13 juli 2015

RTW ticket

Laatst schreef ik al een artikel over de eerste twee maanden van onze wereldreis. Toen was het nog niet helemaal duidelijk waar we op zouden vliegen, of we voor een enkeltje zouden gaan, misschien iets van een pakketreis of een heel andere optie. Ondertussen is het allemaal heel wat duidelijk geworden ennnnnnn hebben we geboekt :-P . Whoop whoop! Echter dan dit gaat het niet worden. Als je een wereldreis plant zijn er qua vliegtickets natuurlijk heel wat opties, waarvan het round the world (RTW) ticket een erg populaire is. In dit artikel leg ik je uit wat de voor- en nadelen van zo’n RTW ticket zijn en vertel ik je wat wij uiteindelijk hebben gekozen.


De voordelen van een RTW ticket. De naam zegt het al: met een RTW ticket kun je letterlijk een reis om de wereld maken. Letterlijk en figuurlijk, want er zijn verschillende routes mogelijk. Zo zijn er RTW tickets waarmee je echt een rondje wereldbol doet, maar er zijn ook tickets waarmee je tussen bijvoorbeeld Azië en Australië kunt hoppen. Het grote voordeel van een RTW ticket is dat je er kosten en een hoop gedoe mee kunt besparen. Je koopt gewoon één ticket en weet vanaf dat moment dus precies welke route je af gaat leggen en wat je dat kost. Als je losse tickets voor een bepaald traject moet kopen, zijn beiden meestal niet duidelijk van tevoren. En sowieso; als je allerlei enkele vluchten moet gaan boeken, zal een RTW ticket financieel al wel een goede optie zijn. Daarnaast heb je met je RTW ticket altijd een bewijs dat je een land weer uit gaat. In best wat landen moet je een bewijsje kunnen overleggen waaruit blijkt dat je op moment x het land weer zult verlaten. Kan nogal gedoe opleveren. Met een RTW ticket hoef je je wat dat betreft tijdens je hele (wereld-)reis geen zorgen te maken. Voorbeelden van aanbieders van een RTW ticket zijn WTC en KLM.


De nadelen van een RTW ticket. Het belangrijkste nadeel van een RTW ticket is wat mij betreft de inflexibiliteit. De route ligt van tevoren vast en je mag daar met je RTW ticket niet van afwijken. Als je dus een route linksom hebt gekozen, kun je niet ineens tijdens je reis beslissen rechtsom te reizen. Zeker als je voor langere tijd gaat reizen, kan dit een groot nadeel zijn; hoe weet je nu wat er onderweg gebeurt of wie je tegenkomt? Die beperking van je vrijheid vind ik zelf echt jammer. Een ander nadeel van een RTW ticket zijn toch ook de kosten. Als je een veel gedane route kiest en niet te veel omzwervingen wilt maken, is een RTW ticket absoluut voordeliger. Als je echter veel tussenstops denkt te gaan maken of binnenlands wilt vliegen, zul je daar voor bij moeten betalen of zelf extra vluchten moeten boeken. En dan ben je per saldo waarschijnlijk duurder uit…


Wat hebben wij gedaan? We hebben serieus naar een RTW ticket gekeken, maar kwamen voor onze specifieke situatie er al snel op uit dat de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen. We willen supergraag flexibel reizen en niet vast zitten aan een schema. Daar komt bij dat we vanuit Zuid-Amerika naar Micronesië gaan reizen inclusief een aantal stops op eilanden, waardoor het RTW ticket ineens heel wat duurder werd. Evengoed zullen we wel wat neer moeten tellen voor een ticket die kant op, maar in combinatie met die inflexibiliteit was voor ons de keuze gemaakt: een enkel ticket it is :-) . Ondertussen hebben we dus een ticket geboekt via Air Europe naar Sao Paulo in Brazilië. We vliegen vanaf Amsterdam met een tussenstop in Madrid voor €355 per persoon. Goed prijsje toch?!

Wat zou jouw voorkeur hebben; reizen op basis van een RTW ticket of niet? Of misschien heb je er al ervaring mee?

#reizen #vliegtickets #wereldreis #RTW

17 reacties

 • Robert | Traveljunks

  13 juli 2015 om 07:44

  Ha, die eerste boeking maakt het echt! :-) Ik denk dat het er een beetje aan zou liggen hoeveel tijd ik zou hebben. Minder lang zou ik wellicht een RTW ticket nemen, om me aan het "schema" te moeten houden. Met veel tijd globaal plannen, alvast e.e.a. uitzoeken en tijdens de reis boeken zoals het uitkomt.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert | Traveljunks

   13 juli 2015 om 09:52

   Ja heel echt ;-). Superveel zin in!!

   Beantwoorden

 • Susan

  13 juli 2015 om 08:45

  Mooie prijs en van harte: nu is de reis echt echt! Ik heb inmiddels ook een enkele reis naar Auckland geboekt. Duurder inderdaad dan rtw, maar het gevoel van vrijheid dat je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar. Ik ga eerst nog even twee maanden 'overstappen' in Azië (; Even terug naar waar ik afgelopen jaar vrijwilligerswerk heb gedaan en wat nieuwe landen zien. Zin in! Voor jullie ook: geniet van de voorbereidingen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Susan

   13 juli 2015 om 09:52

   Klinkt heerlijk Susan! Veel plezier al vast!

   Beantwoorden

 • Caro

  13 juli 2015 om 09:09

  Gaaf dat jullie eerste ticket nu geboekt is! En fijn om dit zo even onder elkaar te zien! Mij lijkt het flexibel kunnen reizen ook veel fijner, je weet inderdaad nooit wat of wie je tegen komen gaat. En om dan vast te zitten aan een ticket... doe mij dat enkeltje maar!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Caro

   13 juli 2015 om 09:52

   Ons idee :-)

   Beantwoorden

 • Reggy | Project R.

  13 juli 2015 om 09:09

  Yes het ticket is geboekt! Ik kan me voorstellen dat het nu allemaal wel heel dichtbij komt. Gezonde zenuwen! En bedankt voor dit artikel - ik had me nog nooit zo verdiept in een RTW ticket. Maar het plan is er wel om binnen een aantal jaar een grote reis te maken. Dan weet ik in ieder geval wat ik moet overwegen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Reggy | Project R.

   13 juli 2015 om 09:52

   YESSSS! Heel blij mee inderdaad. En nu komt het inderdaad erg dichtbij ;-).

   Beantwoorden

 • Leonie | Troikatripper

  13 juli 2015 om 09:51

  Gaaf dat jullie geboekt hebben! Toevalligerwijs heb ik onlangs ook een artikel geschreven over de voor- en nadelen van een wereldticket. Ik ga voor mijn wereldreis waarschijnlijk wél voor een RTW (al begin ik nu wel weer een beeetje te twijfelen vanwege de onflexibiliteit haha :-P), omdat ik naar 4 continenten wil én nog enkele eilanden in de Stille Oceaan wil bezoeken. En dan zijn losse tickets duurder dan een RTW. Vooral losse tickets naar die eilanden zijn duuuur! Of hebben jullie wel enigszins betaalbare tickets naar Paaseiland en Micronesië kunnen vinden? Grootste voordeel van een RTW vind ik dat je wel weer goed kunt berekenen hoe veel je aan tickets en per land/continent kwijt bent, wat handig is als je geen gigantisch budget hebt zoals ik maar wel heel veel wilt zien. Maar goed, het heeft allebei zo z'n voor- en nadelen!

  Beantwoorden

  • gerben Leonie | Troikatripper

   14 juli 2015 om 22:40

   Hoi Leonie,

   Paaseiland kun je het beste bezoeken als stopvoer vanuit Santiago. Dat is meestal het goedkoopst..

   Succes met speuren.

   Beantwoorden

   • Leonie | Troikatripper gerben

    15 juli 2015 om 20:06

    Hi Gerben, bedankt voor de tip! Scheelt inderdaad behoorlijk wat geld. :)

    Beantwoorden

 • Liese

  13 juli 2015 om 09:52

  Oooh, ik ben al helemaal excited in jullie plaats! En wauw, toch wel een koopje dat ticket naar Brazilië. Ik zou zelf geen idee hebben hoe ik het moet aanpakken, dus als ik ooit op wereldreis vertrek, weet ik nu toch hoe dat allemaal in elkaar zit ;)

  Beantwoorden

 • Miriam

  13 juli 2015 om 11:14

  Gaaf dat je geboekt hebt, toch lekker als je eerste bestemming vastligt, dan kan je echt verder gaan kijken!
  Kk ben wel benieuwd naar je ervaring met Air Europe... Ik vond het de vorige keer echt verschrikkelijk, dat ik heb besloten dat ik daar nooit meer mee reis! Terwijl ik denk ik een hele makkelijke reiziger ben! Maar bereid je maar voor op weinig eten en drinken, geen tv-scherm en weinig beenruimte :s

  Beantwoorden

  • Reismeisje Miriam

   13 juli 2015 om 12:46

   Whahahaha, dat belooft wat...Ik ben erg benieuwd! Ik verwacht inderdaad alleen al op basis van de prijs geen bijzonder luxe vlucht. Ben benieuwd!

   Beantwoorden

 • Casper

  13 juli 2015 om 11:21

  Leuk te horen dat je ticket hebt geboekt! En volledig eens met je omschrijving wij zijn zelf ook bezig met planning voor een wereldreis en kiezen ook voor losse tickets. Voornamelijk vanwege de vrijheid om tijdens je reis nog wat te kunnen wijzingen. Alvast veel plezier

  Beantwoorden

  • Reismeisje Casper

   13 juli 2015 om 12:45

   Thanks Casper ;-)!

   Beantwoorden

 • Sigrid | My Travel Secret

  13 juli 2015 om 18:31

  Wat gaaf dat jullie geboekt hebben!! En idd een mooi prijsje ;-) Ik zou zelf ik voor een enkeltje gaan. Zeker als je toch genoeg tijd hebt. Tuurlijk heb je vooraf een globale planning, maar de kans is groot dat deze gedurende de reis veranderd. Ze ben je lekker flexibel. Heerlijk toch!! Geniet nog van de voorpret ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sigrid | My Travel Secret

   13 juli 2015 om 18:52

   Thanks Sigrid. Lief!

   Beantwoorden

 • Sander

  13 juli 2015 om 19:18

  Via Madrid, Dus met Air Europa? Vlogen wij ook mee naar Zuid Amerika. Naar Zuid Amerika is veel duurder dan Azië, maar die Air Europa is bijna altijd veruit de voordeligste.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   14 juli 2015 om 10:44

   Ja precies, via Madrid. Is het een beetje ok dat Air Europe?

   Beantwoorden

   • Sander Reismeisje

    14 juli 2015 om 18:55

    Eerlijk gezegd heb ik betere maatschappijen gehad. De aansluitende vlucht v Madrid naar Amsterdam gemist bijvoorbeeld. Maar ach, het verschil in prijs is het waard. En vanaf Madrid is ZA toch weer een stukje dichterbij. Scheelt weer een paar uurtjes op de lange ruk....

    Beantwoorden

    • Reismeisje Sander

     15 juli 2015 om 06:15

     Ja, ik heb zoiets vaker gehoord ja...Nou ja, ik verwacht er verder maar niet te veel van dan ;-).

     Beantwoorden

 • Jacomijn - Safe and Healthy Travel

  13 juli 2015 om 21:01

  Flexibiliteit staat bij mij ook errug hoog op de lijst dus daar wil ik dan wel iets meet voor betalen!
  Super vooruitzicht! Ik moet nog even weer een jaartje wachten voor ik er weer wat langer (paar mnd) op uit kan trekken. Ik ga jullie volgen!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jacomijn - Safe and Healthy Travel

   14 juli 2015 om 10:44

   Super Jacomijn, leuk!

   Beantwoorden

 • Jessica

  14 juli 2015 om 09:28

  Wat gaaf dat jullie je eerste vlucht hebben geboekt, zo voelt het toch een stukje echter hè? ;-) Ik zou inderdaad niet snel voor een RTW-ticket kiezen. Ik heb inmiddels al vaak genoeg op reis meegemaakt dat ik ergens langer blijf plakken of dat ik nog besluit een stad aan de andere kant van het land te willen bezoeken. Tickets binnen Zuid-Amerika schijnen nog wel redelijk duur te zijn, maar als je een prijsalarm instelt op een paar data dat je wilt vliegen via Skyscanner moet dat volgens mij wel goedkomen ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jessica

   14 juli 2015 om 10:43

   Inderdaad ja. En het wordt heeeeeeel echt nu ja. Zo superspannend!

   Beantwoorden

 • Marije || onzedroomreis.com

  15 juli 2015 om 08:52

  Ook wij hebben gekeken naar de optie om een RTW ticket te kopen maar dit was én niet veel voordeliger maar het zou ons inderdaad ook beperken in de vrijheid tijdens het reizen. En als je lang op reis gaat wil je toch echt geen slaaf worden van je eigen reisplanning!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marije || onzedroomreis.com

   15 juli 2015 om 09:01

   Inderdaad, mooi gezegd!

   Beantwoorden

 • Bart

  15 juli 2015 om 16:50

  Met een RTW kun je toch meestal ook later nog schuiven met data en met bestemmingen?
  Wij vlogen rond de wereld met losse tickets maar hebben wel alles vooraf geboekt, in NL.
  Amsterdam-Beijing, ovl > Hong Kong-Kota Kinabalu, KK-Kuala Lumpur, ovl> Singapore-Jakarta-Sydney-Noumea-Auckland-Papeete-Los Angeles (1 ticket!), ovl> New York-Amsterdam
  We hebben twee keer met data geschoven, van Papeete naar LA en van NY naar Amsterdam, beide gratis.
  Was wel fijn onward tickets te hebben (ook prettig als je geld op raakt), maar er is geloof ik maar 1 keer naar gevraagd.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Bart

   16 juli 2015 om 06:40

   Dat ligt aan het ticket dat je hebt geloof ik.

   Beantwoorden

   • Bart Reismeisje

    16 juli 2015 om 09:11

    Ja, je kunt een open jaw ticket kopen, met gratis verschuiven terug- of doorreisdatum, maar daar betaal je voor. Het hangt ook sterk van de maatschappij af, de budgetmaatschappijen rekenen flinke administratiekosten plus prijsverschil met oude datum. Grotere maatschappijen zijn makkelijker, al moet er wel plaats vrij zijn op de nieuwe datum.

    Beantwoorden

 • Bart

  16 juli 2015 om 09:20

  We zijn een keer met een retourticket naar Barbados gevlogen en vandaar hadden we een enkel naar Tobego. Bij vertrek vanaf Barbados werd gecontroleerd op vervolgticket vanaf Tobego (dat we dus niet hadden). We moesten ter plaatse een terugvlucht kopen (duur), maar wel eentje die we gratis mochten wijzigen na aankomst op Tobego.
  Zonder kosten konden we het ticket omzetten in een terugvlucht naar Barbados vanaf Port of Spain (de andere luchthaven van Trinidad en Tobego) én met een stopover op Granada. Zo konden we met de boot van Tobego naar Trinidad en we hadden ook nog een week op Granada.

  Beantwoorden

 • Justin || Backpackcentrale.nl

  24 juli 2015 om 13:21

  Goede keuze zou ik zeggen! Nu blijf je lekker flexibel en bovendien is een RTW ticket niet altijd goedkoper.

  Met een beetje creatief zoeken kom je zelfs bijna altijd wel tot iets goedkopers met meer bestemmingen. Zo heb ik laatste de tickets van rtw tickets van Kilroy vergeleken met de kosten van losse vluchten. Als ik zelf losse tickets boek, ben ik in vergelijking met het goedkoopste RTW ticket van Kilroy €50,- goedkoper uit en had ik twee extra bestemmingen.

  In vergelijking met hun duurste ticket was ik €650 goedkoper uit en had ik ook twee extra bestemmingen. Het kost je wel een uur of drie van je leven om die tickets allemaal te vinden, maar goed je hebt uiteindelijk meer flexibiliteit voor minder geld.

  Beantwoorden

 • Jeroen

  31 juli 2015 om 10:12

  Ja en nu komt het heel dichtbij! Super! Geniet een beetje van de voorpret :)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.