Wat reizen mij persoonlijk heeft gebracht

Reismeisje 22 januari 2018

 Reizen 11

Jaren geleden maakte ik mijn eerste verre reis. Naar India. Meteen een vuurdoop, want als er een land is wat je zintuigen op de proef stelt, is het wel India Knipogen. De wereld op z'n kop. En ik vond het fan-tas-tisch. Hoewel al die geuren, kleuren en geluiden me soms overspoelden, genoot ik van elke minuut. Van het grote avontuur. Het niet weten wat morgen gaat brengen. Of zelfs het volgende uur. Van schema's die niet op gaan. Bussen die niet rijden. Ontmoetingen met mensen die een compleet ander wereldbeeld hebben. Eten wat in de verste verte niet met het onze te maken heeft. En dagen die gewoon nooit hetzelfde zijn. Ik heb mezelf hierin verbaasd. Echt verbaasd. Ik ben namelijk niet zo'n avonturier. Hecht waarde aan kleine, dagelijkse rituelen. Een bepaalde routine, structuur zelfs. Van daaruit had ik nooit verwacht dat het leven van een avontuurlijke backpacker me echt zou passen. Maar dat deed het wel.

Land na land ontdekken. Na India gingen we, tijdens diezelfde reis, de grens over met Nepal. We reisden verder naar China, ik verloor mijn hart aan Tibet, we trokken dwars door Maleisië en eindigden heerlijk ontspannen in Thailand. Het was een te gekke eerste ervaring. Met reizen. Met avontuur. Met een nieuw deel in mezelf. In de jaren er na volgden allerlei bestemmingen in Afrika, het Midden-Oosten, Midden-Amerika en opnieuw Azië. Grensverleggend. Dat was het voor me. Ik ontdekte niet alleen dat ik meer dan prima om kon gaan met het 'niet weten', maar ook dat rauwe, pure bestemmingen mijn favoriet waren. Buiten de gebaande paden. Echt andere culturen. Lange reisdagen die je diep de jungle in brengen. Midden in de natuur staan. Daar genoot ik het meeste van. En zo kwam het dat we voor onze wereldreis besloten een alternatieve route te gaan volgen. Over land dwars door Zuid-Amerika, vervolgens naar de South Pacific waar we afgelegen bestemmingen als Frans Polynesië, Samoa, Vanuatu en de Salomonseilanden aan deden. Verder van huis kom je niet. Letterlijk en misschien nog wel meer figuurlijk. Stuk voor stuk bestemmingen waar de originele cultuur nog intact is. Locals soms nauwelijks in aanraking zijn geweest met buitenlanders. Mensen leven van wat het land hen geeft. Er een sociale cohesie is. Controle ook. En liefde nog meer. Bestemmingen waar de natuur weelderig is. De zee een eigen leven kent. Vol kleurrijk koraal, duizenden visjes en wuivende plantjes. Wat een droomreis was het!

Iran 2

Wat het reizen me gebracht heeft. Nu ben ik tientallen landen en honderden herinneringen verder. Denk ik vrijwel dagelijks aan een van onze reizen. Zo'n impact heeft het reizen zeker op me gehad. En nog steeds. Het maakt dat ik nog opener naar de wereld kijk. Grijs zie. Me besef dat onze visie op de wereld niet de juiste hoeft te zijn. Of op zijn minst niet de enige is. Het maakt dat ik me dankbaar voel voor waar mijn wieg heeft gestaan. In ons kleine landje. Dat ik me realiseer dat mijn leven er heel anders uit had kunnen zien. Met minder kansen, gelijkheid en meer onrecht. Het reizen heeft me ook gebracht dat ik bewuster met mijn omgeving om ga. Letterlijk. Dat ik vegetarisch eet en me bewust ben van de impact van mijn keuzes. Op milieu, mens en dier. Het reizen heeft me dit alles gebracht. Vooral bewuster gemaakt. En bovenal ook geleerd wat een ongelofelijk mooie wereld we toch hebben ♥♥♥.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met reizen! Wat heeft reizen jou persoonlijk gebracht?

#reizen #backpacken #veiligheid

1 reactie

 • Simone

  23 januari 2018 om 09:26

  Mooi. Ik herken dat wel al heb ik lang niet zoveel gereisd als jullie.. :) Maar ik herken het zeker wel. Reizen is de perfecte manier om te leren relativeren!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Simone

   25 januari 2018 om 12:43

   Dank Simone. Leuk te horen! Jij hebt anders ook behoorlijk wat van de wereld gezien ondertussen ;-).

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.