Wat kost een wereldreis?

Reismeisje 05 januari 2015

Wereldreis budget (2)

Laatst schreef ik een artikel met budgettips voor een wereldreis. Aangezien ik nogal wat reacties op dat artikel kreeg ;-) , is het vandaag tijd voor een wat uitgebreider verhaal over het budget dat je nodig hebt voor een wereldreis. Laten we zeggen: een jaar. Een jaar backpacken waarbij je soms ook voor een tikkeltje meer luxe kiest en gave tourtjes doet, maar wèl meestal in hostels en bij straateetstalletjes te vinden bent. Ik zet de verschillende stappen en kosten voor je op een rijtje!


STAP 1: bestemmingen kiezen.
Allereerst is het bij budgettering van een wereldreis belangrijk om grofweg je bestemmingen te kiezen. De charme van een jaar weg ligt ook juist in dat er niets heel erg vast ligt natuurlijk, maar je hebt ongetwijfeld een continent of bepaalde landen in gedachten. Die plekken zou ik als uitgangspunt nemen voor de reis. Bekijk op basis van de 365 dagen die je hebt, wat een beetje reëel is qua route. Het gaat er niet om of je uiteindelijk precies die route zult doen, maar als je een beetje goed wilt uit komen met je budget en niet halverwege in de lokale supermarkt moet gaan bijverdienen, is het goed om zo exact mogelijk je route te bepalen. En de daarbij horende kosten natuurlijk.


STAP 2: tijd per land inschatten.
Ok, dit klinkt misschien niet meer zo vrijheid blijheid, maar het is juist bedoeld om dat wel te bereiken. Om een reëel budget te kunnen schetsen, is het verstandig per land te bekijken wat de kosten zullen zijn. En daar komt tijd dus bij kijken. Het maakt nogal uit of je alleen door Brazilië heen wilt reizen of 5 weken voor alleen het Noorden uit wilt trekken inclusief Amazone trek. Ook al zal het tijdens je reis door 10x veranderen, maak van tevoren een inschatting van het aantal dagen dat je ergens wilt blijven. Dat gaat je echt helpen!


STAP 3: dagbudget per land uitzoeken.
En dan komen we bij de financiën ;-) . Dagbudgetten. Zelfs binnen één continent kunnen er enorme verschillen zijn in kosten die je maakt voor accommodatie, eten/drinken en (lokaal) vervoer. Zo zul je in India voor een paar euro per dag kunnen leven, terwijl je in Bhutan zo’n $200 per persoon per dag kwijt zult zijn. Beide Azië. Vanwege die verschillen is het goed om een dagbudget per land uit te zoeken voor de basiskosten. Het Thorntree Forum van Lonely Planet is daar erg handig voor; hier vind je veel informatie van andere reizigers die je voor zijn gegaan. Vaar alleen niet blind op één artikeltje of post uit 2012; kosten kunnen in de loop der jaren nogal veranderd zijn en vaak niet positiever…


STAP 4: extra kosten in kaart brengen.
Naast het dagbudget voor slapen, eten/drinken en vervoer, maak je op reis natuurlijk nog meer kosten. Vooral tourtjes kunnen er best aardig in hakken. Walvis tochtje hier, meerdaagse trek door de Himalaya daar; je wilt toch het meeste uit je jaar weg halen. Daarom is het verstandig om bij elk land de dingen te zoeken die je graag wilt zien of doen, maar die echt buiten het dagbudget vallen. Op die manier weet je zeker dat je niet in het begin van je reis al op de centen moet letten om verderop die ene te gekke excursie te kunnen betalen. Je kunt ze gewoon allemaal mee budgetteren ;-) . Idem voor vluchten. Misschien wil je namelijk wel verschillende continenten bezoeken, waarbij je ook moet vliegen. Dat zijn flinke extra kosten, waar je maar beter over nagedacht kunt hebben.


STAP 5: rekenen maar!
Als je het aantal dagen per land, het dagbudget en de extra kosten tourtjes en vluchten in kaart hebt gebracht, kun je de kosten per land gaan berekenen. Uiteindelijk kom je dan op een totaalbedrag uit voor 365 dagen reizen. Het hangt natuurlijk heel erg af van waar je heen gaat, hoe luxe je reist en of je tussendoor gaat vliegen, maar als je voor een jaar reizen op zo’n €15.000 - €18.000 per persoon uit komt heb je vrij goed gerekend ;-) . Reëel. Met voldoende ruimte om af en toe wat extra’s te doen, zonder dat je al te gek te veel spaart. Bij dit bedrag zitten dan ook kosten voor vaccinaties en een uitgebreide (reis-)verzekering.  

Ik ben benieuwd naar jouw mening over een wereldreis? Lijkt je dat iets of moet je er niet aan denken?

#reizen #backpacken #budget #reistips #wereldreis

11 reacties

 • gerben

  05 januari 2015 om 08:32

  Het budget hangt inderdaad erg af van het continent dat je kiest en de manier waarop je reist. Ga je backpacken door Zuidoost Azie, dan kun je rekenen op ongeveer €750 per maand, ex verzekering en vliegticket er naartoe. Dan zul je waarschijnlijk uitkomen op een bedrag van rond de €10.000 - €12.000 per jaar.

  Beantwoorden

 • Lianne

  05 januari 2015 om 09:57

  Hi,
  Erg leuk om te lezen zo! Precies hoe wij het anderhalf jaar geleden hebben aangepakt!
  Wij hebben 365 dagen gereisd en gaven met z'n 2en ongeveer 40 euro per dag uit, alleen in azië! Dus het kan nog minder,mocht het bovenstaande bedrag mensen afschrikken :-)
  We hebben niet te zuinig aangedaan, maar zijn ook niet elke dag een georganiseerde trip gaan doen!

  Nu zijn we in australië om weer meer te verdienen en verder te reizen!
  Hele leuke website heb je, ik kijk uit naar een volgende post!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lianne

   05 januari 2015 om 11:46

   Wat leuk om te horen Lianne. Je hebt inderdaad gelijk. In Zuidoost Azie kun je nog wel voor minder rond komen ;-). Wat gaaf dat jullie een jaar hebben gereisd en nu lekker in Australie zitten. Enjoy!

 • Tessa

  05 januari 2015 om 13:02

  Fijn dat je dit soort informatie deelt, voor onervaren reizigers is het echt moeilijk in te schatten hoe duur het ongeveer is! Dit is nog best te doen. Ik ga zeker dat forum goed doorspitten!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Tessa

   05 januari 2015 om 16:16

   Fijn te horen Tessa! Sparen maar :-)!

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  05 januari 2015 om 15:07

  Helaas geen wereldreis in het vooruitzicht, maar ik kan ook net doen alsof met jouw tips ;). En dan stiekem mn hele berekeningen onder de neus van mn vriend schuiven...

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

   05 januari 2015 om 16:15

   Hahaha, heel goed begin lijkt me ;-)!

 • Rebekka

  05 januari 2015 om 19:11

  Handig stukje. Wat lijkt mij dat ook gaaf, een wereldreis. Meer zien dan alleen nl, qua natuur, cultuur.. Wauw!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Rebekka

   06 januari 2015 om 07:39

   Thanks Rebekka!

 • Tikva

  05 januari 2015 om 21:02

  Goede manier om het uit te rekenen zo deden wij dat ook. Onze wereldreis van 9 maanden door midden-oosten, azie (incl Japan) en Midden-Amerika kostte ons in 2007-2008 ongeveer 29000 met zijn 2e. Hiervan was 60% gewoon dagelijkse kosten, 10% voor extra's zoals duiken, een keer een luxe hotel, taalcursus etc. De rest ging op aan tickets en voorbereidingskosten zoals een nieuwe spiegelreflex, opslag van inboedel etc.

  Ook belangrijk een spaarpotje. Blut thuiskomen is echt niet leuk. Hoeveel precies hangt natuurlijk af van je situatie, kom je thuis bij een baan en huis of moet je alles opnieuw vinden.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Tikva

   06 januari 2015 om 07:38

   Thanks voor je aanvullingen Tikva!

   • stephanie Reismeisje

    01 oktober 2015 om 09:19

    Wij zijn in 2010 5 maanden weggeweest. Omdat we de landen zuid Afrika,Zambia, Australië, nieuw zeeland en Amerika hadden aangedaan, waren wij aanzienlijk meer kwijt. Wij zaten op 25.000 euro met z'n tweeën maar daar zat dan ook alles in. Een grote kostenpost was ons onbetaald verlof. Daar moesten we 500 euro pp voor betalen om onze baan te behouden. Ook alle verzekeringen, telefoon, internet etc gingen ook gewoon door. De vaste lasten thuis moet je dus ook doorberekenen. Misschien een goede aanvulling op bovenstaand stuk.
    Succes!! Groetjes!

  • gerben Tikva

   06 januari 2015 om 08:06

   Goede aanvulling op het einde... Daar zullen veel mensen het mee eens zijn, (blut) thuiskomen is niet leuk!

 • Stephanie

  05 januari 2015 om 22:24

  Wat onwijs interessant om te lezen :). Ik denk niet dat ik ooit op wereldreis ga, desondanks ook voor mij een erg boeiend artikel.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stephanie

   06 januari 2015 om 07:37

   Leuk te horen Stephanie!

 • eva

  06 januari 2015 om 21:28

  Goed Artikel! Zelf ben ik in 2013 7 maanden weg geweest: Zuid amerika - nieuw zeeland - fiji en zuid oost azie. totaal uitgegeven: 11.000 exclusief Tickets. Veel goedkoop geslapen en veel nachtbussen/treinen genomen maar niet gezuinig op zaken als trekkingen, duiken, nat. Parken etc. Het is het echt waard daar niet op te bezuinigen! Heb wel gekozen voor round World ticket met mogelijkheid data te wijzigen zonder kosten totaal 2200 euro voor 7 vluchten bolletje om.

  Beantwoorden

  • Reismeisje eva

   07 januari 2015 om 07:40

   Thanks voor je aanvullingen Eva. Super!

  • Lee eva

   14 januari 2015 om 13:06

   Hoi Eva .
   Ik las je reactie.
   Dit jaar is het plan om 7 maanden te gaan reizen. naar de soortgelijke landen als dat jij bent geweest.
   Heb jij misschien nog leuke verhalen, tips en adviezen?
   Ook ben ik nog aan het uitvogelen waar ik nou het best een ticket kan halen.

   Lijkt me leuk om wat van je te horen!

   Groetjes

  • Leonie eva

   30 mei 2015 om 23:26

   Welk RTW-ticket had je precies Eva en waar heb je die gekocht?

 • Charlotte

  07 januari 2015 om 04:36

  Met dit bedrag zou je het wellicht kunnen redden, maar mij is het niet gelukt. Als je echt een jaar op reis wilt, zonder zorgen en alles kunnen doen wat je wilt zou ik zeker €4000 extra 'achter de hand houden'.

  Beantwoorden

 • Karbonkel

  08 januari 2015 om 20:52

  Leuk artikel! Ik wil ook voor langere tijd op reis na mijn studie, ik dacht aan een half jaar Nieuw-Zeeland (2 maanden) en Zuid-oost Azië (4 maanden). Handig artikel om een budget te berekenen, zelf zou ik alleen nog wat extra achter de hand houden, voor de zekerheid! En om nog wat te hebben bij terugkomst

  Beantwoorden

 • Kim

  03 juni 2015 om 11:24

  Gebruik je ook een app als je op reis bent om je kosten in bij te houden?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kim

   03 juni 2015 om 12:54

   Nee eigenlijk niet. Ik geloof wel dat er inderdaad handige apps zijn. Tijdens onze wereldreis ben ik wel van plan het op een of andere manier bij te gaan houden.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.