Walvissen spotten in Argentinië

Reismeisje 13 februari 2016

Valdes 1

Ooit van Peninsula Valdés gehoord? Ik tot een aantal maanden geleden in elk geval niet Knipogen. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een schiereiland. Gelegen aan de Oostkust van Argentinië. Valdés is al jaren beschermd natuurgebied, omdat je er superveel dieren en prachtige natuur vindt, waaronder grote kolonies zeeleeuwen, walvissen ennnnn orka’s! Je moet een beetje mazzel hebben qua seizoen, maar ze zijn er in bepaalde maanden goed te spotten. Toen ik dat hoorde, wist ik meteen dat ik Valdés met eigen ogen wilde zien. En dus was het één van onze eerste, langere stops tijdens de roadtrip die we door Argentinië hebben gemaakt.

Afgelegen, maar dichtbij het vuur. Verreweg de meeste toeristen die Peninsula Valdés bezoeken, verblijven in Puerto Madryn. Een grotere stad vlak vóór het schiereiland. Hoewel het hier barst van de tourbureautjes voor uitstapjes naar Valdés, is het veel leuker én praktischer om op het schiereiland zelf te verblijven. Op ongeveer een uurtje rijden vanaf de start van het schiereiland ligt namelijk een klein, charmant plaatsje: Puerto Pirámides. Met slechts één centrale hoofdweg en nog geen 500 vaste inwoners, vind je er relatief weinig vertier, maar des te meer wild en prachtige uitzichten. Echt een aanrader om te verblijven! Je zit zo ontzettend dicht op de natuur, prachtig. Plus dat het grote voordeel is dat je ’s ochtends en ’s avonds makkelijker en sneller op pad kunt op walvissen en orka’s te spotten. Peninsula Valdés is gróót, het heeft een oppervlakte van maar liefst ruim 3.500 km2. En de wegen bestaan voor een groot deel uit onverharde gravel. Aangezien de dieren zich rondom specifieke uren in de ochtend en/of avond langs de kust bewegen, is het dus een stuk praktischer om in Puerto Pirámides te zitten.

Valdes 2

Wij verbleven in een te gek appartementje bij Ecohosteria Del Nomade. Een heerlijke plek, vanwaar je uitzicht hebt over de dichtbij gelegen zee. De zonsondergangen hier zijn fan-tas-tisch Lachen! Zeker vanaf je eigen terras met een Argentijns wijntje in de hand. Naast dat het een fijn uitgerust appartement is waar je ’s avonds lekker je eigen maaltje kunt koken, was het bed bijna net zo lekker als dat van ons thuis. En dat zegt wat Knipogen! We zijn er uiteindelijk 4 dagen gebleven en we hadden met gemak nog veel langer kunnen blijven.

Valdes walvis

Walvissen spotten en meer. Op en rondom Peninsula Valdés leeft van alles. De grootste highlight is waarschijnlijk de walvissen. Die kun je vanaf ongeveer mei tot en met december gegarandeerd (!) spotten in de wateren rondom Puerto Pirámides. Er zijn veel verschillende tourbureautjes die een dergelijk tochtje aanbieden. Wij zijn met Bottazzi geweest en dat is heel goed bevallen. Relatief klein bootje en goede, Engelssprekende gidsen aan boord, die je van alles kunnen vertellen over die fantastisch machtige dieren. Tijdens de tour die wij hebben gedaan, hebben we uiteindelijk twee verschillende vrouwtjes walvissen met hun kalfjes gezien Lachen. Zo gaaf! Als je naar Valdés gaat is dit zeker iets wat je moet doen. Onvergetelijk. Je bent ongeveer 1.5-2 uur onderweg en de tour kost rond €90 per persoon.

Naast walvissen spotten zijn er nog superveel andere dingen die je kunt doen.  Tussen met name februari en april kun je bijvoorbeeld heel goed orka’s spotten en met een beetje mazzel zie je daar om heen ook nog een glimp van ze. Pinguïns zitten er ook volop en de zeeleeuwen zijn er niet weg te slaan Knipogen. Zwemmen met zeeleeuwen is ook één van de dingen die je kunt doen. Ik vond het eerst wat spannend, maar ow my wat was dat te gek zeg. De video kun je hier zien.

Al met al wat Peninsula Valdés voor ons één van de highlights aan de Oostkant van Argentinië. Meer dan het bezoeken waard! Ik ben benieuwd of zoiets jou aanspreekt? Heb jij al eens walvissen gespot?

@Argentinië @Zuid-Amerika #argentinie #walvissen #valdes #reistips #wildlife

9 reacties

 • Kim

  13 februari 2016 om 08:17

  Ik heb in Nieuw-Zeeland een potvis gezien en in Canada orka's en de grijze walvis. Zo machtig mooi om deze dieren in het wild te zien al geld dat voor meerdere dieren

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kim

   13 februari 2016 om 22:40

   Wauw, een potvis? Supergaaf lijkt me dat!!

   Beantwoorden

  • gerben Kim

   16 februari 2016 om 05:10

   Wauw een potvis, dat lijkt me ook wel echt te gek hoor. En ook nog orka's in Canada...mooi lijstje Kim :-) Maar eens; machtig mooi om zulke diere in het wild te zien!

   Beantwoorden

 • Sacha | Health-island.nl

  13 februari 2016 om 08:50

  Wauw, wat een bijzondere ervaring! Zoiets zullen jullie vast nooit meer vergeten! ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sacha | Health-island.nl

   13 februari 2016 om 22:42

   ;-) Nee, inderdaad. Was echt te gek. Thanks voor je lieve reactie.

   Beantwoorden

  • gerben Sacha | Health-island.nl

   16 februari 2016 om 05:12

   Nee inderdaad, echt te gek. Vooral om de orka's te zien jagen vond ik erg indrukwekkend! Eigenlijk zouden we hier nog een keer eten terugkomen in februari/maart, dan heb je goede kansen om een intentional beach stranding te zien van een orca :-)

   Beantwoorden

 • Peti

  13 februari 2016 om 19:26

  Dit klinkt echt als een geweldige plek! Ben benieuwd wat je het mooiste vindt.. Galapagos of Peninsula Valdés?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Peti

   13 februari 2016 om 22:45

   Ai, lastige vraag ;-). Beiden zijn erg verschillend en de moeite. Al moet ik wel echt zeggen dat de Galapagos tot nu toe echt een absolute highlight zijn. Zo ongelofelijk bijzonder!! Dus als ik moet kiezen, ga ik toch voor de Galapagos ;-).

   Beantwoorden

   • gerben Reismeisje

    16 februari 2016 om 05:14

    Galapagos is gewoon super relaxed: warm weer, mooie strandjes en een gezellig sfeertje. Maar Peninsula Valdez vond ik toch ook wel bijzonder hoor. Prachtige omgeving en uniek. Lastig kiezen. Ik zou dan zeggen: Galapagos vind ik leuker, Valdez indrukwekkender.

    Beantwoorden

 • Margreet Pruis

  14 februari 2016 om 19:09

  Jaa in Ecuador, bultruggen, was werkelijk prachtig ! Het lijkt me erg mooi om orca's te zien, zulke prachtige dieren ! Jullie hebben al ontzettend veel dieren gezien, mooi hoor !

  Beantwoorden

  • Reismeisje Margreet Pruis

   15 februari 2016 om 00:11

   Ja he. Echt boffen!! Ik hoop dat jullie reis naar Ethiopië ook geweldig was, ben heel benieuwd!

   Beantwoorden

   • Margreet Pruis Reismeisje

    15 februari 2016 om 07:09

    Ja Ethiopie was fantastisch ! Hoogtepunten : het Timkatfestival, Simiengebergte en de stammen in het zuiden ! En de mensen zijn er geweldig ! Je kan het lezen op mijn blog

    Beantwoorden

    • gerben Margreet Pruis

     16 februari 2016 om 05:15

     Hoi Margreet, heb jij het Timkatfestival meegemaakt? Da moet ook bijzonder geweest zijn! EN de Simien zijn idd geweldig :-). Ik ga vd week gelijk even een kijkje nemen op je blog!

     Beantwoorden

 • Jeroen

  26 februari 2016 om 15:49

  Whales! Ze blijven indrukwekkend. Hoe veel ik ze ook gezien heb, elke keer is het weer een magisch moment.
  Ik heb letterlijk honderden bultruggen gezien (Arctisch en Antarctisch gebied), Potvissen in Noorwegen, Kleine en gewone vinvissen in IJsland (en Spitsbergen) en daar ook Orka's zien jagen gewoon vanaf de kust. In Antarctica recht in de ogen van 3 Orca's gekeken omdat ze op nog geen twee meter van me af onder het schip door zwommen en nieuwsgierig ons bestudeerden.
  Elke keer weer is het fantastisch en zal dan ook elke mogelijkheid aangrijpen om ze te zien.
  Op Valdes... waren dat nou Zuidkapers? 1tje van gezien rond Antarctica maar dat smaakte zeker naar meer!
  Heel hoog op mijn wishlist staat de Noordkaper of Groenlandse walvis... Wie weet komt het er ooit nog van voordat deze is uitgestorven. Helaas zijn er niet meer zoveel over.

  Beantwoorden

 • Sanja

  12 februari 2017 om 23:54

  Hi Wendy. Is het handig een auto te huren als je op Valdes zelf verblijft of zijn daar ook voorzieningen zoals bussen, autoverhuur, fiets...?

  Beantwoorden

 • Patricia

  26 juni 2017 om 20:43

  Dan moet je eens naar Loreto, Baja california, Mexico gaan. Vanaf half februari/eind maart zitten daar de blauwe walvis (sea of cortez) en de grijze walvis ( bahia magdalena). On-ge-loof-lijk vond ik het! Gegarandeerd wijfjes met kalf te spotten en zo dichtbij!

  Beantwoorden

 • Sandra

  19 november 2017 om 23:55

  Hi!
  Ik geniet van je verhalen en neem de tips mee voor mijn eigen reis !
  Wil heeeel graag naar Puerto Madryn maar heb een paar vragen... Waren jullie met de bus? Wil graag vanaf chalten of Bariloche richting Puerto Madryn maar ben nog aan het puzzelen.. Heb je tips of vanaf welke kant kwamen jullie?
  Dank!! Sandra

  Beantwoorden

 • Lisette van Loon

  19 februari 2018 om 15:56

  Ik krijg er nu al zin in.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.