Waarom Madeira één van de dive hotspots van Europa is

04 augustus 2017

artikel madeira 4709

Octopus, cuttlefish, stingrays, barraduda, eagle rays, moray eel, dolphins, sea horse, dolphins, tuna, lion fish, triggerfish, mackeral, groupers, frogfish, crab, boxfish, wrasse, muren van wel 40 meter, goede visibiliteit. En veel van dat alles tijdens shoredives met een prijs vanaf €25. Dat moet wel in Azië zijn, toch? Think again Lachen! Madeira it is! Dit kleine Portugese eiland, ergens in de buurt van de Canarische eilanden op zo'n 5 uur vliegen vanaf Nederland, behoort officieel tot Portugal. De vraag is in hoeverre je dat ook echt merkt. Natuurlijk, er wordt Portugees gesproken, de keuken is Portugees, superster Ronaldo die hier vandaan komt speelt voor het Portugese elftal. Maar daarbuiten is het echt min of meer een op zichzelf staand eiland met een heel eigen karakter. En dat zie je niet alleen aan de fantastische geografie, geweldige kustlijn en hoge pieken van het eiland. Ook onderwater valt het eiland niet bepaald te vergelijken met veel andere plekken in Europa. Want waar vind je nu al die soorten vis die je hierboven ziet? Ik was echt enorm verbaasd toen ik zag wat je hier allemaal kunt zien. En ook nog eens voor een prijsje dat doet denken aan duiken in Azië. 

artikel madeira 1393

Wendy en ik ontmoeten Ester en Marco, twee Italianen die hun eigen (toch al mooie land) hebben verruild voor een leven op het water in Madeira. Zij zijn de eigenaren van één van de meest gerenommeerde en bekende duikscholen van het eiland Azul diving. En dat het ze goed bevalt is te zien aan de bruine tint van hun huid en relaxte, ontspannen sfeer die ze uitstralen. In April zijn we een week op het eiland geweest en het leek ons leuk ook wat van het onderwater leven te zien. Vooral Wendy leek het goed weer een duik te maken aangezien zij sinds het halen van haar brevet op de Salomonseilanden, tijdens onze wereldreis, niet meer gedoken had en het dan toch altijd weer een tikkeltje spannend is. Onder andere om die reden besluiten we een verkenningsduik vanaf wal te maken op het house reef van de duikschool. Wel zo makkelijk.

artikel madeira 7811

Na een goede uitleg over wat we precies gaan doen en wat we kunnen verwachten, kleden we ons om en maken we ons klaar het water in te stappen. Waar het verschil tussen duiken op verweg bestemmingen en in Madeira 'm blijkbaar niet direct zit in de prijs of vissen die je ziet, het zit 'm wel zeker in de voorzorgsmaatregelen voor wat betreft kleding die je moet nemen! Doken we op Papoea Nieuw-Guinea en Bora-Bora nog zonder een wetsuit het water in? Op Madeira dragen we een 7mm wetsuit, compleet met jack met lange mouwen, handschoenen en een neopreen muts! Tja, het water is hier niet bepaald 30 graden, dat is wel een verschil Onbeslist

artikel madeira 4667

Bij het afdalen merkt Wendy helaas op dat het niet lukt haar oren te klaren doordat ze zwaar verkouden is op dat moment. Daar hadden we het al eerder over gehad, maar besloten dat we het maar zouden proberen. Jammer genoeg lukt dat dus niet. Daarom gaat Wendy terug naar de kant en daalt Gerben af tot maximaal een meter of 10 op het house reef. Ruim een uur verken ik de omgeving. En ik kan zeggen dat ik echt niet ontevreden ben over wat je hier voor de kust al kunt zien, laat staan op een boat-dive! Het water is helder en ik zie meerdere vissoorten uit het lijstje hierboven. Vooral de frogfish is te gek om te zien!!

artikel madeira 4769

Jammer genoeg geen dolfijnen of een seal monk, maar die verwachting was al klein. Je kunt ze zeker, ook vlak voor de kust, aantreffen. Maar dan moet je wel wat meer mazzel hebben, of meerdere duiken maken. Helaas lukt het ons plan-technisch niet om meerdere duiken te maken, want anders hadden we dat zeker gedaan. Maar ik moet zeggen dat deze duikervaring op een Europese bestemming was al te gek. En dat ook nog eens met heel relaxte en ervaren mensen van een goede duikschool! Dus ervaring, of geen ervaring; ben je op Madeira, sla dan een duik hier zeker niet over!!

artikel madeira 1595

Lijkt een reisje naar Madeira vanwege het onderwaterleven jou ook wel iets? Check dan het aanbod bij Eliza was Here. Wij zijn via deze superleuke reisorganisatie gegaan en dat is heel goed bevallen. Echt een aanrader!

Heb jij ervaring met duiken in Europese bestemmingen?

@Europa @Portugal #portugal #madeira #duiken #reizen #vakantie #eiland #diving #Azul diving

1 reactie

 • Dominique || dominiquetravels.com

  04 augustus 2017 om 12:02

  Hmm... Ik ben een beetje afgeknapt van het duiken in Europa na een aantal ervaringen met duiken in Nederland. Ik vind die hele wetsuit met muts & handschoenen helemaal niets! Haha ik duik toch liever in tropische oorden!

  Beantwoorden

  • Dana Dominique || dominiquetravels.com

   04 augustus 2017 om 15:09

   Wat jammer! Nederland en Europa zijn niet met elkaar te vergelijken. Een donkere poel in het Noorden van Nederland is weer heel anders dan duiken in Zeeland in het unieke (door Unesco bekroonde) werelderfgoed in Grevelingen en de Oosterschelde. En...Als je kunt duiken in Nederland, kun je overal ter wereld duiken! Ostsee Duitsland is schitterend (tussen Denemarken en Duitsland) en wist je dat je in verschillende mijnen kunt duiken in Duitsland en Hongarije (moet je wel wat technisch duiken-ervaring hebben). Niet te vergeten de Medes eilanden bij Spanje, moet ik nog even doorgaan?
   Anders nodig ik je graag uit om met ons mee te duiken bij Duikcentrum Leonardo in Leeuwarden! In september gaan we weer naar Spanje :)

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.