Waarom Iran de gaafste bestemming ever is

Reismeisje 07 augustus 2017

Voor we op wereldreis vertrokken stond Iran al ruim bovenaan mijn wensenlijstje. Sowieso ben ik dol op de gastvrijheid, rijke cultuur en het heerlijke eten in het Midden-Oosten Knipogen, maar Iran had en heeft nog wel iets extra magisch. Juist omdat het niet bepaald een mainstream bestemming is en het op een bepaalde manier de wereld op z'n kop is met onze westerse bril op. Sinds Rohani aan de macht is, is Iran steeds opener geworden. En ook al is het nog steeds een compleet eigen land, we wilden niet al te lang meer wachten om het oud Perzische rijk te bezoeken. Vorig jaar besloten we er onze wereldreis af te sluiten en het werd wat mij betreft de gaafste, meest bijzondere bestemming van de hele reis. Waarom? Dat vertel ik je vandaag!

Iran locals

Ongelofelijk open, vriendelijke en gastvrije locals. Ik had het wel vaker gehoord; Iraniërs behoren tot het meest vriendelijke, gastvrije volk ter wereld. Nu kan ik niet anders dan dit beamen Lachen. Wat zijn dat een onwijs lieve en geïnteresseerde mensen zeg! Geïnteresseerd in hoe ons leven in dat verre Europa is. Wat voor ons ''normaal'' is, hoe ik als vrouw leef, waar we in geloven en hoe ons sociale stelsel in elkaar steekt. Iraniërs hebben een ontembare honger naar kennis over alles wat zich buiten hun land afspeelt en dat maakt dat ze je echt met open armen ontvangen. Overal wordt gevraagd of je met ze op de foto wilt, Engels wilt praten met hun kinderen of een kopje thee met de familie wilt drinken. Echt te gek!

Iran waterpijp

Onder de radar. De Iraanse cultuur is er eentje waar de Iraniërs zelf trots op zijn. En met reden, want het was vroeger het oude Perzië vol rijkdom, macht en kennis. Die cultuur heeft zich ondertussen vermengt met de islamitische tradities die binnen Iran heel sterk gelden. Vrouwen mogen alleen gesluierd over straat, er bestaan serieuze lijfstraffen op schending van bepaalde religieuze wetten, alcohol is er ten strengste verboden en intimiteit in het openbaar al helemaal. Zodra je echter wat meer in contact komt met de locals, zul je merken dat er onder de oppervlakte van alles gebeurd wat aan diezelfde oppervlakte hartstikke verboden is. In een restaurant serveren ze onder de tafel eigen gestookte wodka, in achterkamertjes roken vrouwen waterpijp en achter paskamer gordijntjes worden stiekeme kusjes gegeven Knipogen. Er gebeurt gewoon ontzettend veel onder de radar. Verboden bij wet of niet. Dat intrigeerde me erg; je ziet dat we overal ter wereld bovenal mens zijn, met dezelfde wensen, behoeftes en dromen. Maar nergens is dat contrast zo groot als in Iran vond ik. Interessant om mee te maken.

Iran anders

Alles is er zo anders. Iran is niet op zo'n  wereldschokkende manier anders dan ik in India soms wel ervaar. Het is anders. Op een bepaalde manier iets subtieler. En tegelijkertijd ook heel erg in your face. Het is er weliswaar schoon, beschaafd, je vindt er mooie huizen, winkels en universiteiten, maar op straat lopen veel vrouwen compleet in het zwart bedekt en moeten ze achter in de bus stappen in een speciaal vrouwen gedeelte. In Iran is het gewoon echt een heel andere wereld. Als westerse vrouw opgegroeid met dito waarden en normen, is dat soms best eventjes slikken. Als een man je bijvoorbeeld weer niet de hand wil schudden. Maar ik vind het bovenal heel bijzonder om te zien dat het leven in Iran zo volstrekt anders is als bij ons. Juist dat maakt het zo'n gave bestemming ook.

Iran divers

Het is er superdivers. Echt. Iran heeft het allemaal. Monsterlijk grote steden, authentieke dorpjes, gortdroge en snoeihete woestijn, bergen waar je vanaf kunt zoeven op je ski's, een kustlijn, eeuwenoude opgravingen uit het oude Perzië, een heerlijke keuken en de meest prachtige moskeeën die je je voor kunt stellen. Het is er echt nog een stuk diverser dan het beeld was dat ik al van Iran had. Je hoeft je er echt geen dag te vervelen. 

En zo kan ik nog wel even door gaan. Er zijn echt meerdere redenen waarom Iran zo'n gave bestemming is wat mij betreft. Ik ben heel benieuwd of Iran jou aanspreekt? Waarom wel of niet?

@Midden-Oosten @Iran #Iran #midden-oosten #wereldreis #reizen #reistips

4 reacties

 • Michel

  07 augustus 2017 om 09:08

  Heeeeeeerlijk verslag hoor!! Ik kon deze aanvullende info goed gebruiken :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Michel

   07 augustus 2017 om 12:03

   Leuk te horen en nog leuker dat jullie er binnenkort zelf heen gaan!!

   Beantwoorden

 • Iris

  07 augustus 2017 om 13:22

  Wat een leuk artikel! :) Ik vond/vind Iran nog steeds een van de mooiste bestemmingen ooit en wil er nog wel een keer een tijdje wonen! Ik moet zeggen dat ik je artikelen van de afgelopen tijd echt superinspirerend vind met die verhalen en alle foto's! Hopelijk voel je je snel weer beter!

  Beantwoorden

  • Ol Iris

   07 augustus 2017 om 15:05

   Lekker ier

   Beantwoorden

  • Reismeisjenl Iris

   07 augustus 2017 om 15:37

   Ow echt? Dat vind ik wel echt vreselijk stoer van je. En wat een onwijs lief berichtje <3. Dank, doet me goed. Het gaat zeker een stukje beter!

   Beantwoorden

 • Shamira | Kompas 24

  15 augustus 2017 om 23:01

  Ik hoor (lees) zoveel goede verhalen over Iran, dat het land al een tijdje op mijn lijstje is komen te staan. Ook dit artikel levert weer een fijne bijdrage!

  Beantwoorden

 • Nina

  22 augustus 2017 om 17:12

  Hi,

  Ik wil al heel lang reizen door Iran, maar niemand wil met mij mee. Ik vroeg mij daarom af hoe het is om als meisje (van 23 jaar oud) alleen te reizen door Iran. Ben jij meiden tegen gekomen die alleen reisden door Iran?

  Ik ben benieuwd naar je antwoord.

  Groetjes van Nina

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.