Waarom ik niet meer op wereldreis zou gaan

Reismeisje 12 december 2016

Engeland 4455

Die wereldreis van ons. Man man, ik blijf er maar aan denken. Ongelofelijk dat we inmiddels al weer bijna 5 maanden terug zijn van onze reis om de wereld. Dat we een jaar geleden door de Colca Canyon in Peru wandelden en over een paar weken het nieuwe jaar bij Machu Picchu inluidden. Ik kijk er echt met zo veel plezier op terug! Dat neemt echter niet weg dat ik er ook wel achter ben gekomen dat een wereldreis niet altijd rozengeur en maneschijn is Knipogen. Zowel tijdens als na die reis. Het leek me leuk om juist dat, wat minder voor de handliggende aspect, te belichten in een artikel. Vandaag vertel ik je dus waarom ik NIET meer op wereldreis zou gaan.

1. Voor altijd een vloek op reizen en thuis zijn. Hier schreef ik al eens een uitgebreid artikel over. Dat eeuwige gevoel van nergens helemaal 100% meer thuis zijn. Natuurlijk, ik voel me bovenal Nederlandse en Nederland is absoluut mijn thuis. Maar eerlijk is eerlijk, thuis wil ik toch altijd graag weer weg. En als ik langere tijd op reis ben, kan ik weer enorm naar thuis verlangen…Een soort altijd durende heimwee of zo. Iets wat ik voor onze wereldreis echt niet kende, maar nu wel regelmatig zo voel.

2. Thuis komt alles in een ander perspectief te staan. Big time! Iets wat ik volledig heb onderschat eerlijk gezegd. Van tevoren had ik wel ingeschat dat een wereldreis veel met me zou gaan doen en dat het me ook wel wat anders naar het leven thuis zou doen kijken. Zonder dat dat per se heel concreet was. Vanaf het moment dat we terug waren van onze reis, merkte ik echter dat echt alles in een ander perspectief kwam te staan. Van de extreme materiële rijkdom die we hier hebben tot aan de grote keuzevrijheid voor eigenlijk iedereen en dat wat uiteindelijk echt belangrijk is. Grotendeels is dat iets positiefs vind ik, maar soms word ik ook wel een beetje moe van mezelf. Laat het toch gaan, denk ik dan…

3. Ik ben een stuk emotioneler. Ok. Dit klinkt een tikkeltje corky, maar het is gewoon wel echt zo. Hoewel ik van mezelf niet bepaald een koude kikker ben, ben ik ook niet iemand die door het minste of geringste geraakt is en in huilen uitbarst. Nu gebeurt dat laatste gelukkig ook niet direct, maar ik kan wel duidelijk merken dat bepaalde dingen veel harder binnen komen. Het ellendige nieuws op tv bijvoorbeeld of zelfs als ik Narcos kijk en me Medellin bloedend en in chaos meer dan levendig voor kan stellen. Heel irritant…

4. Reizen wordt ‘gewoner’. Als je al best veel hebt gereisd, zul je begrijpen wat ik hiermee bedoel. Hoe meer je reist, hoe meer bijzonder een bestemming moet zijn om echt te blijven hangen. Dat klinkt verwend en dat is het eigenlijk ook. Tijdens onze wereldreis heb ik dit heel duidelijk gemerkt. De vijfde jungle trip is gewoon lang zo bijzonder niet meer als de eerste twee waren. En het achtste tropische eiland had zeker mooie stranden, maar het is me niet bij gebleven zoals het eerste eilandje wel is. Op zich is dit best wel logisch denk ik, maar ik vind het vooral jammer. Reizen moet nooit ‘gewoner’ aan gaan voelen toch?!

Dat zijn mijn voornaamste redenen waarom ik niet meer op wereldreis zou gaan. Maar hey, laat ik eerlijk zijn. Die redenen wegen natuurlijk no way op tegen al die te gekke, mooie, bijzondere, grappige en simpelweg onvergetelijke ervaringen die we hebben opgedaan Lachen. Ik had het voor geen goud willen missen en zou zo weer gaan! Ik ben benieuwd of je je hierin herkent? Zijn er dingen die jij tegen vond vallen tijdens of na een lange reis?

#wereldreis #RTW #reizen #backpacken

9 reacties

 • Jeroen

  12 december 2016 om 09:26

  Het thuis komen is altijd moeilijk om de redenen die je hier en vorige keren hebt beschreven. Het voelt wel en niet goed. Het zal altijd lastig blijven de eerste tijd thuis. Zelfs na 2 weken weg kan ik hier heel veel last van hebben.
  En 1 tip... zet dat hele nieuws gewoon niet meer aan. Ik hoef al die ellende niet meer te zien. In en om je heen krijg je genoeg mee. Dat geeft een veel rustiger leven ben ik inmiddels achter. Noem het je kop in het zand steken, helemaal prima! Die kop van mij zit daar prima dus laat ik hem daar :-D

  Beantwoorden

  • gerben Jeroen

   12 december 2016 om 10:14

   Hoi Jeroen, we hebben het er volgens mij wel eens eerder over gehad en ik ben het ook wel met je eens. Makkelijk vind ik dit zeker niet, maar het helpt wel. Ik ben sinds kort begonnen met het niet meer lezen van de Metro en dat bevalt eigenlijk prima. Heb ook niet het idee dat ik dingen mis. Hopelijk kan ik het stap voor stap verder uitbreiden :-)

   Beantwoorden

   • Sara gerben

    12 december 2016 om 10:45

    Hoi,

    Ik merk na reizen dat ik het nieuws niet echt meer wil incaseren inderdaad. Zeker geen nieuwd over plekken waar ik ben geweest, narigheid. ik lees vaak 1 keer per twee weken het nieuws en ben na een seconde alweer klaar ermee.. brengt t mij plezier? Nee. Brengt t mij informatie dat ik nodig heb om de dag door te komen? Nee. Weg ermee :)!
    Positief aan terugkomen is dat ik steeds meer door de jaren "niks" meer nodig heb dan warm huis, kleding en eten. I don't care voor luxery. Dat geeft mij rust.. Ik heb ook echt heimwee gevoeld toen ik 4 maanden weg was, dat was echt balen maar tegelijkertijd een enorme bevestiging dat Ik thuis ook mooie tijden heb. Ik heb dus besloten om maximaal 6 weken aan een teis te besteden, dat voelt goed. Je leert jezelf erg goed kennen door de jaren heen, zo fijn! :)

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Sara

     12 december 2016 om 13:24

     Een en al herkenning Sara :-).

     Beantwoorden

   • Jeroen gerben

    12 december 2016 om 11:22

    Ik kijk de laatste tijd wel weer eens nieuws hoor maar dat is dan met een half oog. Ik probeer het mij gewoon zo min mogelijk aan te trekken en zo min mogelijk beelden te zien. Die maken de impact namelijk altijd vele malen groter dan als je het alleen maar hoort of leest.
    Maar goed, mij bevalt deze struisvogel tactiek helemaal prima dus :-)

    Beantwoorden

 • Herma | 2 Feel Free

  12 december 2016 om 12:55

  Leuk artikel! Ik ben heel benieuwd of dit herkenbaar gaat zijn. Nog minder dan twee weken en dan komen we thuis van onze eerste lange reis (4 maanden). Merk nu al dat ik er echt tegenop zie om weer die alledaagde "sleur" in te gaan en vooral dat gehaast in NL. Voor nu heb ik wel het gevoel dat ik heel graag nog een keer veel langer weg wil, ben benieuwd of ik dat straks nog steeds heb..

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Herma | 2 Feel Free

   12 december 2016 om 13:25

   Ow wauw zeg. Daar ben ik dan ook benieuwd naar! De herinneringen zullen sowieso onvergetelijk zijn! Geniet er nog even van.

   Beantwoorden

 • Emma -Travelhotspots

  12 december 2016 om 14:31

  Ik ben ook benieuwd hoe het gaat zijn als ik straks terug ben in Nederland. Ik ben nu ruim 7 maanden aan het reizen maar "durf" nog geen vliegticket terug te boeken. Het staat dan allemaal zo vast. Niet alleen dat je naar NL gaat maar ook dat je de komende weken moet gaan plannen. Die vrijheid die ik nu heb is zo fijn. Maar hopelijk heb ik niet al te veel "last" van terug zijn in Nederland. We gaan het zien :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Emma -Travelhotspots

   12 december 2016 om 14:42

   Haha, dat kan ik me voorstellen Emma ;-). Je gaat er inderdaad toch op een bepaalde manier naar toe werken. Geniet er nog even heerlijk van!! En thuis is ook vast weer heerlijk straks ;-).

   Beantwoorden

 • Kim - Kim Around the World

  12 december 2016 om 19:58

  Omarm al deze dingen juist! Ik heb ooit jaren achtereen buiten Nederland gewoond. Toen ik terugkwam voelde ik exact wat jij beschrijft. Maar nu, jaren later heb ik al deze dingen geaccepteerd en eigen gemaakt. Ze horen bij mij en bij wie ik ben. Het heeft wellicht ook te maken dat ik echt elders heb gewoond, naar school ging, werkte en een dagelijks leven had. Ik was in die jaren natuurlijk niet op reis, maar gewoon thuis. Pas daarna ging ik echt veel reizen. Ik denk dat ik daardoor anders tegen reizen aankijk. Denk ik. Wat denk jij?

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Kim - Kim Around the World

   13 december 2016 om 08:49

   Ik kan me daar zeker iets bij voorstellen Kim. Zelf heb ik ook een klein jaartje in het buitenland gewoond en dat voelde ook heel anders. Uiteindelijk is het allemaal luxe, dat we dit zo mogen ervaren. Lekker genieten!

   Beantwoorden

 • Margot

  12 december 2016 om 23:11

  Ik ben na 1.5 jaar wonen en reizen in het buitenland meteen naar amsterdam verhuisd. Nieuwe plek, grote stad, veel te doen en dus veel afleiding. En ik vind het heerlijk hier! De ene dag wil ik een vliegticket boeken en dezelfde dag nog weg en de andere dag vraag ik me af; waarom weg? Je hebt het hier super!
  En idd. Als je langop reis bent is het fantastisch maar mis je je thuis ook en vroeg ik me vaak af: waarom moet ik nou zo perse zo ver weg zijn?!

  De eeuwige strijd en vloek van het reizen.


  Maar zou mijn ervaring nooit en te nimmer willen omruilen want die vrijheid die je hebt ervaren tijdens het reizen is iets dat niet reizigers nooit zullen begrijpen en een gevoel waar ik voor altijd naar zal verlangen ❤

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margot

   13 december 2016 om 08:49

   Ha! Amen :-).

   Beantwoorden

 • Anna

  14 december 2016 om 09:31

  Ik ben drie jaar weggeweest en terug gekomen omdat het reizen te gewoon werd, een waterval werd vallend water en een grot een donker hol. Ik ben naar Engeland verhuisd en heb daar voor het eerst heimwee ervaren. Ik had niet verwacht dat essex zo anders was dan Brabant. Na twee jaar ben ik weer terug in het Brabantse en vind het heerlijk, maar m'n vijf jaren plan is nog steeds een aantal jaar op een tropisch eiland wonen en werken. Met vriend deze keer. Het blijft kriebelen..

  Beantwoorden

 • Linda | One Day Trip

  15 december 2016 om 17:51

  Ik herken wel wat je zegt, vooral het eerste punt. Het is bij mij echter niet in balans. Als ik op reis ben mis ik thuis (Nederland) soms maar een heel klein beetje, terwijl ik eenmaal thuis het reizen echt ontzettend mis. Ik sluit een nieuwe lange reis dan ook absoluut niet uit. Daar staat tegenover dat het wel fijn is om een carrière op te bouwen, iets dat moeilijker gaat wanneer je veel reist. Afhankelijk van de sector uiteraard...

  En reizen wordt inderdaad gewoner. Al helemaal de korte (steden)tripjes die je maakt. Dat is niet meer 'iets groots' waar je een eeuwigheid naar uitkijkt.

  Beantwoorden

 • Sharon

  18 december 2016 om 16:06

  Ik heb het juist andersom. Dat Nederland niet als thuiskomen voelt, en als ik op reis ben juist niet terug wil naar Nederland.

  Beantwoorden

 • Leon

  22 december 2016 om 12:02

  Hoi Reismeisje,
  Ik kan mijzelf in een aantal punten goed vinden. Vooral dat je je nergens meer 100% thuis voelt. Na een aantal keer voor aaneengesloten maanden in het buitenland gewoond te hebben en een mooie reis van een half jaar ben ik nu iets aan het opbouwen in Nederland, "zoals het hoort". Is toch lastig als je al die leuke blogs van jou leest haha! Bedankt voor de inspiratie, voel me weer helemaal reislustig. Toch vreemd na een blog over waarom je NIET meer op wereldreis wilt haha! Bedankt in ieder geval!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.