Waarom 2020 het jaar van reizen binnen Europa is

Reismeisje 02 maart 2020

Oostenrijk3

Europa. Het continent waar ik geboren en getogen ben. Het continent waar ik de eerste 20 jaar van mijn leven naar toe ging op vakantie. Oostenrijk, Italië, Kroatië. Bestemmingen die vaak op nog geen 10 uur rijden van thuis lagen. En tóch was het een andere wereld. Landschappelijk, qua taal, keuken en klimaat. Ik denk dat er geen continent ter wereld is, waar de diversiteit op relatief korte afstand groter is dan in Europa! In de jaren na mijn 20ste verdween Europa wat van mijn radar. De wereld lonkte. Vliegen werd gemakkelijker en goedkoper. Ik leerde mensen kennen die, met een rugzak op, magische plekken als India en Thailand ontdekten. Dat trok aan me. Ik wilde diezelfde plekken met eigen ogen zien. Zo geschiedde. En ik was verkocht. Vanaf die allereerste verre reis. Er volgden 10 jaren waarin ik zo veel mogelijk reisde. Twee á drie keer per jaar een aantal weken. En altijd ver weg. Azië, Midden-Amerika, Afrika. Ik nam zelfs een sabbatical om een heel jaar lang te reizen! Ik vinkte heel wat landen af en leerde onwijs veel. Toen ik terug kwam, nu 3.5 jaar geleden, voelde ik me enorm veel rijker. En ook moe. Moe van het reizen. Voor het eerst in al die jaren.

Portugal

Reizen binnen Europa

Het was niet dat het vuur weg was. Om te ontdekken en het avontuur op te zoeken. Ik was alleen wel ‘verwend’ geraakt. Door al dat reizen in een hoog tempo, ervoer ik de bestemming niet meer echt. In mijn gedachten zat ik vaak al bij de volgende. Schoonheid ging steeds meer aan me voorbij. Ergens is dat ook wel logisch. Het tiende tropische strand of de vijfde hike een vulkaan op, is nu eenmaal voor de meesten wat minder indrukwekkend dan de allereerste ervaring. Dat gold ook voor mij. Ik stompte wat af. Het blurde tot één grote reis. Toen ik terug kwam van die wereldreis, besloot ik daarom op de rem te gaan staan. Qua reizen. Bewust te kiezen voor andere bestemmingen en daar meer de tijd voor te nemen. Te genieten van het moment en een plek ten volle te beleven. Onderdeel van die keus was ook dat ik besloot mijn focus naar Europa te verschuiven. Het continent van mijn jeugd. Het continent waar ik nog steeds woonde en waar ik bar weinig interesse in had getoond in al die jaren. Het weer gaan zien van de diversiteit en pracht, die letterlijk om de hóek ligt, vond ik een mooie uitdaging. Ik begon in Portugal. Op Madeira. Een práchtig eiland! Ik kreeg er de Portugese smaak te pakken en reisde naar de Algarve. Dat werd een enorm leuke verrassing, waar ik afgelopen jaar opnieuw van heb genoten. Bestemmingen als Tenerife, Texel, Kreta, Andalusië, Polen, Oostenrijk en Italië volgden. Stuk voor stuk waren het mooie reizen, waarin het reizen weer kleiner werd. Echter en bewuster. Met oog en tijd voor kleine dingen.

Texel2

Duurzaam reizen

Een andere reden waarom ik mijn focus meer wilde verleggen naar Europese bestemmingen, had te maken met duurzaamheid. Ik probeer in alle keuzes die ik maak rekening te houden met milieu, dier en mens. Een eerlijke verdeling na te streven. Niet overdadig te consumeren en veel te delen. Los van het feit dat dit ook deels uit mijn opvoeding komt, heeft het vele reizen dit extra onderstreept. Ik zag met eigen ogen wat de grootschalige veeteelt met de prachtige Amazone doet. Fabrieken in India waar meisjes van nog geen 10 jaar oud onze kleding naaien. Een meer in Oeganda dat voorgoed is opgedroogd door de opwarming van de aarde. Verloren vissers daarmee dwingend naar de stad te trekken voor een veelal armoedig bestaan. Ik kan zo veel voorbeelden geven van plekken waar onze niet altijd even duurzame keuzes van de afgelopen decennia een enorme impact op hebben. Dat met eigen ogen zien en ervaren, maakte dat ik er niet langer van weg kon kijken. Wilde kijken. Begrijp me niet verkeerd; ik ben geen heilige. Ook ik maak soms een minder duurzame keuze. Ik denk dat je daar bijna niet aan ontkomt als je er voor kiest hier te wonen. Het gaat voor mij om de balans. Om het bewustzijn. Om het besef dat je altijd een keus hebt en daarin probeert een zo goed mogelijke afweging te maken. Daarom was voor mij ook de tijd aangebroken om in Europa te reizen. Ik heb ontelbaar veel keren gevlogen en in benzine slurpende jeeps gezeten. Dat is een keus die ik maakte en nog steeds soms wel maak. Er mocht echter wel wat meer balans in komen. Wat meer over land reizen, kortere afstanden vliegen en nog meer kiezen voor homestays. Kleine B&B’s bij de mensen thuis. Dat. Alle beetjes helpen hierin, dat geloof ik echt. En aan het einde van de dag gaat het ook over het nemen van je eigen verantwoording. Die verantwoording pakken binnen wat voor jou leefbaar is.

Reizen locals

Better Places

Afgelopen jaar kwam ik in contact met Better Places; een reisorganisatie met een maatschappelijke en duurzame missie. Alsof het zo moest zijn. Ontstaan vanuit een droom te delen. Te verbinden. Reiservaringen authentiek en puur te laten zijn. Locals écht mee te laten profiteren van het toerisme. Bij Better Places werken ze met lokale reisagenten ter plaatse. Mensen die alles van de regio weten. Iets wat een reis voor mij altijd uniek maakt; dat contact met locals. Een bestemming zien door haar/zijn ogen. Prachtig. Het maakt dat je een bestemming écht leert kennen. Wat me verder zo aanspreekt aan Better Places is, dat ze een groot aanbod in reizen binnen Europa hebben. Voor dit jaar ligt hun focus daar ook. Passend bij duurzaamheid en ervaringen dicht bij huis houden. Als je nog op zoek bent naar een mooiste reisbestemming binnen Europa, die je op een heel unieke én duurzame manier wilt ervaren, raad ik je zeker aan een kijkje te nemen bij het Europese reisaanbod van Better Places

Ik denk dat het thema duurzaamheid in relatie tot reizen steeds belangrijker gaat worden. Dat we ons steeds bewuster worden van de impact die we hebben. Dat we daar een keus in kunnen maken, die meer balans geeft. Reizen door Europa is daar een voorbeeld van. We hebben het geluk een enorme diversiteit aan landschappen en cultuur in onze achtertuin te hebben liggen. Maak er gebruik van! Betekent dat dat ik nu geen verre reizen meer ga maken? Nee. Zeker niet. Dat zal ik blijven doen. Alleen wel met meer aandacht en bewustzijn, waarbij Europa een nieuwe, vaste plek binnen mijn keuzepalet is geworden.

Hoe kijk jij hier tegenaan? Is duurzaamheid in relatie tot reizen voor jou een thema?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en mening.

#europa #duurzaam reizen #reizen

2 reacties

 • Rita

  02 maart 2020 om 18:33

  Hey wat leuk.
  Ik heb ze vorig jaar ook leren kennen door een vriendinnetje, die in Costa Rica bij een reisburo werkt. Ze werken samen met Better Places voor reizen naar Costa Rica, Panama en Nicaragua.
  Mooi stukje weer. Op mijn reis heb ik veel andere reizigers gezien en de meerderheid daarvan leeft (redelijk) bewust. Daar werd ik wel blij van.

  Beantwoorden

 • Gina

  11 maart 2020 om 20:23

  Lekker hypocriet eerst de hele wereld zien en dan ineens zogenaamd duurzaam worden.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.