Vrouwen stemmen in Saoedie-Arabië

Reismeisje 13 december 2015

Stemrecht Saoedie Arabie

Vandaag is er geschiedenis geschreven in Saoedie-Arabië. Markering van een 'nieuw' tijdperk volgens de liberalen, een kwestie van propaganda tegen de negatieve berichtgeving de laatste maanden volgens pessimisten. Wat het ook is, 13 december 2015 is voor de 10 miljoen vrouwen in Saoedie-Arabië een bijzondere dag. Het is de allereerste keer dat vrouwen mogen stemmen. En zich verkiesbaar mogen stellen. Kun je het je voorstellen? Dat je als vrouw niets te zeggen hebt. Niet mag autorijden, niet dezelfde kansen in onderwijs of werk hebt en al helemaal niet mee mag denken over hoe het land waar je geboren en getogen bent, geregeerd zou moeten worden. Jouw mening of stem doet niet mee. Nooit. Voor iemand die is opgegroeid in een liberaal land als Nederland, is zoiets niet voor te stellen. Natuurlijk hebben onze oma's en moeders gevochten voor de vrijheden die we nu zo normaal vinden, maar de sekse discriminatie die in Saoedi-Arabië zo diep geworteld zit, is van een heel andere orde. Gaat dieper en lijkt door meer mensen te worden gedragen. 

Rookgordijn of verandering? Hoewel het natuurlijk geweldig is dat vrouwen vandaag hun stem hebben mogen uitbrengen, gaan er ook geluiden op dat het een tactische zet van het Saoedisch Koninkrijk is. De afgelopen 5 jaar zijn er 5x zo veel mensen geëxecuteerd in Saoedi-Arabië. En wat te denken van de oorlog in Jemen waar vreselijke oorlogsmisdaden worden begaan. Het zijn slechts twee van de redenen waarom Saoedi-Arabië de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws is gekomen. Het zou het ultraorthodoxe koninkrijk dus wel goed uit komen als de focus wat zou verschuiven naar iets anders. Iets positiefs. Iets waar we in het Westen dol op zijn: gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Het laten stemmen door vrouwen zou daar een mooie, eerste stap in kunnen zijn. In totaal hebben zich 130.000 vrouwen laten registreren om te stemmen en nog eens 979 vrouwen hebben zich verkiesbaar gesteld. De fascinerende plaatjes gaan via Al Jazeera en Twitter de wereld over. Wat we niet zien? Er zijn aparte stembureaus voor vrouwen, vrouwelijke kandidaten mochten alleen van achter schermen of via een mannelijk familielid campagne voeren en ze mogen hun mannelijke tegenstanders niet rechtstreeks aanspreken. De uitvoering blijft passend binnen de ultraorthodoxe opvattingen en je kunt je afvragen in hoeverre dit dan gelijkheid is...

Toch weiger ik mee te gaan in deze wellicht reële, maar voor mij ook pessimistische gedachtegang. Na jaren van absoluut geen enkel recht hebben, is het voor vrouwen in Saoedi-Arabië mogelijk hun stem te laten horen. Te laten horen dat ze er zijn. Mee willen en kunnen denken. Hoezeer de uitvoering ook tegen ons gevoel van rechtvaardigheid in gaat en hoe graag de Saoedische regering ook positief in het nieuws wil komen, dit blijft een stap voorwaarts. Er komt een dag dat Saoedische vrouwen net zo worden behandeld als hun gerespecteerde mannen. En op die dag zullen we terug denken aan 13 december 2015.

Bron: NRC.nl

@Midden-Oosten #saoedi-arabie #stemrecht #midden-oosten

1 reactie

  • Jeroen

    14 december 2015 om 07:39

    Elke verandering is er 1. Dit is er zeker 1 de goede kant op, hoe klein die dan ook misschien mag zijn met alle beperkingen. Het kan het begin van iets moois zijn :-)

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.