Voor- en nadelen van liften op reis

Reismeisje 23 januari 2014

Liften

Jaren geleden was ’t zo normaal als wat; liftend naar je reisbestemming gaan. Goedkoop en je ontmoette nog eens iemand! Ik moet zeggen dat ik dat liften in Westerse landen om de een of andere reden niet in mijn hoofd zou halen. Ik zie mezelf al staan met een bordje ‘Antwerpen’, nee zeg :-). Maar op reis is ’t andere koek; daar liften we toch wel regelmatig. Veel mensen vragen zich af of dat wel veilig is. Tja. Laat ik zeggen dat ik me nog nooit onveilig heb gevoeld in elk geval. Ik zet de voor- en nadelen van liften voor je op een rijtje en dan ben ik erg benieuwd hoe jij er over denkt?

Liften, yes please!

Reden nummer één om te gaan liften is natuurlijk geld. Liften brengt je gratis en voor niks van A naar B en vaak ook nog een stukje sneller dan dat je een bus zou pakken bijvoorbeeld. Met de reisverslaving die ik inmiddels heb :-), is een gratis transportje voor mij wel het overwegen waard. Een ander voordeel van liften is dat je de leukste mensen ontmoet. Zeker als je wat verder van huis bent, kan dit je zo maar een lokale gids, slaapplaats of gewoon superleuk contact opleveren. Voor mij is dit wel echt één van de leukste dingen aan reizen en daarmee dus ook een voordeeltje van liften.

Het relaxte van in een auto stappen en geen gedoe hebben met de juiste bus vinden of je spullen die op ’t dak worden gegooid, vind ik ook een voordeel van liften. Je stapt gewoon in, hebt je spullen bij je en het is duidelijk waar de rit heen gaat. Heerlijk!

Tot slot vind ik een groot voordeel van liften dat je in delen van een land kunt komen waar je misschien anders niet had kunnen komen. Zeker als je wat meer van het avontuurlijke reizen bent, kan liften je naar een mooiste, meeste bijzondere uithoekjes van een land brengen.

Ik sla een rondje over!

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan liften. Ik denk dat het eerste waar je nu aan denkt is: de onveiligheid. En daar zit ook wat in natuurlijk. Je weet gewoon nooit helemaal zeker bij wie je in de auto stapt. Je hebt een paar seconden om in te schatten of iemand te vertrouwen is en tja, dat is niet altijd voldoende…Ik kan zeggen dat ik hierin erg op mijn gevoel af ga, een babbeltje met de bestuurder maak voor ik in stap, maar er blijft altijd een stukje onveiligheid in zitten. Een ander nadeel van liften is communicatie. Als je ergens in Verweggistan met je bordje langs de weg staat, weet een bestuurder nog wel waar je heen wilt. Maar als hij onderweg ineens bedenkt even af te slaan naar zijn tante in een dorpje van de route af, wordt ’t vaak wat lastiger :-). Zelfs met liften heb je niet altijd de garantie dat je snel op de plek van bestemming bent helaas…

Zoals ik al zei, ben ik heel benieuwd naar jouw mening over liften! Heb je er ervaring mee of zou je ’t echt nooit doen?

 

#reizen #backpacken #transport #liften

4 reacties

 • Sarah

  23 januari 2014 om 10:31

  Ik ging liftend van Gent naar Kopenhagen. Dat ging heel vlot en ik voelde me op geen enkel moment onveilig... Dat moest ik ook aan elke chauffeur vertellen. Ze waren nogal bezorgd... Ik vond lange stukken liften (8uur) te lastig omdat je dan telkens "verplicht" bent met de chauffeurs te kletsen terwijl je eigenlijk liever in slaap valt... :) Vanaf nu lift ik enkel korte stukjes hoor!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sarah

   23 januari 2014 om 16:03

   Ah, wat een leuke anekdote ;-)!

 • Mandy

  23 januari 2014 om 12:02

  Wij hebben het ook een paar gedaan in Thailand. We begonnen enthousiast met lopen en halverwege kwamen we weer eens tot de conclusie dat we de afstand verkeerd ingeschat hadden, dan maar liften. Het is natuurlijk gratis, maar het is ook altijd leuk om de tips te horen van de lokale bevolking.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mandy

   23 januari 2014 om 16:03

   En Thailand is zeker goed te doen ja!!

 • Michelle

  23 januari 2014 om 17:29

  Ik vertrek volgende week naar Australië en ik vraag me af of veel backpackers daar liften?
  (Van Sydney naar Melbourne bijv., is toch een flinke afstand)

  PS: Leuke blog heb je, heb er al veel tips vanaf gehaald!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michelle

   24 januari 2014 om 09:08

   Thanks Michelle, leuk :-)! En wat gaaf zeg, Australie!!! Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar ik ken wel aardig wat mensen die hier hebben gereisd. Volgens mij moet je hier heel goed kunnen liften. Juist omdat er ook hele stukken zo verlaten zijn, schijnt dit wel redelijk 'normaal' te zijn ook. En 't barst er vast van de backpackers dus je kunt ook ff rond vragen daar. Ga je je reis ergens online bij houden?

   • Michelle Reismeisje

    24 januari 2014 om 16:30

    Ja ik heb een waarbenjij website aangemaakt voor vrienden & familie,
    maar als ik terug ben ga ik zeker een reisblog beginnen! :)

 • Lisette | Travellust.nl

  23 januari 2014 om 19:15

  Thailand en Maleisië was liften zeker goed te doen! Heb het zo'n 4 keer gedaan, samen met mijn vriend. In Laos ook, alleen vroegen ze achteraf geld. Geeft niet, want ze zijn al blij met weinig.

  Ik weet niet of ik het in mijn eentje zou doen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lisette | Travellust.nl

   24 januari 2014 om 09:06

   Ik ook niet eerlijk gezegd hoor ;-).

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.