Veilig reizen in Jordanië + video

Reismeisje 23 oktober 2015

Jordanie 4

Jordanië. Het is altijd een veilig haven in het licht ontvlambare Midden-Oosten geweest. Rustig, politiek stabiel en open voor toeristen. Een prachtig land met een rijke historie. De moeite van het bezoeken waard. Sinds de Arabische Lente in 2010 echter van start is gegaan, is er veel veranderd in de regio.

Een oase in een instabiele regio. Wat begon als een roep om democratie en (pers-)vrijheid voor alle mensen, werd al snel een machtsstrijd tussen geloof stromingen in verschillende landen. Egypte, Tunesië, Libië, Syrië. En dan heb ik het nog niet eens over de eeuwig durende strijd tussen Israël en de Palestijnen. Of de bedreigende opmars van IS. Stuk voor stuk landen en situaties met hun eigen problematiek of oorsprong. Het heeft niets te maken met Jordanië. Of met de veiligheid in dat land. Maar de gevolgen ondervond Jordanië wél. Toeristen vinden steeds minder hun weg naar Jordanië. Afgelopen jaar is de toeristische sector zelfs met maar liefst 60% ingestort. 60%. Op het eerste oog slechts een getal. Tot je Mohammed leert kennen, die zijn winkeltje heeft moeten sluiten. Of Fatima die haar baan bij een hotel verliest en nu haar kinderen thuis moet houden van school. Vreselijk. En zó onterecht! Want als ik iets tijdens mijn afgelopen reis naar Jordanië heb ervaren, is het wel dat het er heel veilig is. Nergens heb ik me ook maar een seconde onveilig gevoeld. Nergens. Mensen zijn gastvrij, open en hartelijk. En hoewel er her en der best wat politie op de been is, heb ik ook daar vrij weinig van gemerkt. Ik heb alleen maar genoten van een prachtig land, me verbaast over de supermooie landschappen, me laten imponeren door historisch Petra en me overal meer dan welkom gevoeld. Ik weet ook wel dat je als toerist altijd maar een glimp te zien krijgt van het ‘echte’ leven in een land. Hoezeer je ook je best doet om in contact te komen. Je blijft een gast. Die ze het best mogelijke beeld willen geven van hun land. Daar ben ik me bewust van, maar als het ergens unheimisch voelt, wéét je dat. En dat is in Jordanië niet het geval geweest.

 Petra Jordanie 3

Hoe lastig het misschien ook is perceptie van werkelijkheid te onderscheiden, als je reist is dat toch wat je wat mij betreft zou moeten proberen te doen. Kijk verder dan wat de media je in eerste instantie voorschotelen en gebruik je gezonde verstand. Verdiep je in een land en wéét waar je heen gaat, welke risico’s er echt zouden kunnen zijn. En reis met een open blik en hart. Dat is toch het mooiste wat er is?!

Video van Jordanië. Hoe gaaf foto's ook kunnen zijn, bewegend beeld geeft net even wat meer idee bij hoe een land is. Tijdens mijn reis door Jordanië heb ik flink gefilmd en daar is door het superleuke bedrijfje Reisfilmpje een te gekke film van gemaakt Lachen. Ben, de oprichter van Reisfilmpje, reist zelf graag de wereld over en ontdekte dat veel mede-reizigers het superleuk vinden om filmpjes van hun reis te hebben. Maar ja, dat editen hè...Voor veel mensen een hoop gedoe, inclusief voor mijzelf Knipogen. Ben besloot zijn eigen bedrijfje op te richten, waarmee hij films monteert vanuit aangeleverde, ruwe bestanden. Superhandig! Ik denk dat de volgende film van Jordanië wel voor zich spreekt. Als je ook van filmen houdt, maar geen zin of tijd hebt er zelf een mooi filmpje van te monteren, zou ik zeker eens contact opnemen met Reisfilmpje.

Ik ben benieuwd hoe jij tegen Jordanië aan kijkt; zou je er nu heen reizen? Wat is jouw beeld van dit land?

@Jordanië @Midden-Oosten #jordanie #midden-oosten #veiligheid

3 reacties

 • Margreet Pruis

  23 oktober 2015 om 14:02

  Ziet er werkelijk prachtig uit ! Ik zou er zo naar toe gaan ! Misschien volgend jaar. Maar we gaan eerst naar Marokko.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Margreet Pruis

   23 oktober 2015 om 14:44

   Het is ook echt een prachtig land. Ik wil er zeker graag nog eens naar toe! Maar Marokko is ook heel erg gaaf :-)!

   • Lilian Reismeisje

    23 oktober 2015 om 15:32

    Wat een prachtig land met super vriendelijke mensen, een rijke historie, lekker eten en adembenemende landschappen! Ik heb mij hier geen moment onveilig gevoeld en ik ben ook als vrouw alleen altijd keurig behandeld. Zo zonde dat veel mensen denken dat daar ook wel 'gedoe' zal zijn... Dit land verdient echt meer tourisme!

    • Reismeisje Lilian

     23 oktober 2015 om 17:09

     Ja he. Dat vind ik ook...Ik heb me ook geen moment onveilig gevoeld.

 • Annemieke

  23 oktober 2015 om 21:33

  Wij gaan 25 november! En ik krijg er met elk artikel wat ik van je lees meer en meer zin in! Het filmpje is ook heel gaaf! Dank je wel voor de inspiratie!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Annemieke

   23 oktober 2015 om 21:41

   :-):-) Daar word ik blij van Annemieke! Wat heerlijk. Je gaat het vast en zeker een prachtig land vinden!

 • reismeeuw

  24 oktober 2015 om 12:58

  Ik ben vorig jaar geweest en het was een van de mooiste reizen die ik gemaakt hebt. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld en we waren overal altijd hardstikke welkom. Ik zou zo weer terug gaan, ik ben stiekem echt een beetje verliefd geworden op dit land.
  Marokko is overigens ook prachtig, ook daar ga ik zeker nog een derde keer naartoe, geniet ervan!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.