Vaccinaties en het voorkómen van ziektes op reis

Reismeisje 01 juni 2018

Reizen en de kans op ziektes. Enge, tropische ziektes. Of heel normale ziektes die in een ver land ineens groots zijn. Door de slechte hygiëne of een tropisch klimaat. Ik heb het vaker mee gemaakt. Niet meer te stoppen buikloop in Ecuador, een bacteriële infectie die ik vanuit India mee naar huis nam, een wondje van mijn duik flippers op de Salomonseilanden wat uitgroeide tot een flinke ontsteking waar ik weken ziek van bleef. Maar ook de angst voor malaria. Of rabiës. Ondanks vaccinaties die ik keurig had gehad. Het zijn risico's die bij het reizen horen. Aanvaardbare risico's wat mij betreft. Voor mij gaat het allemaal over voorbereiding. Wéten wat je te wachten staat en welke risico's er qua ziektes in een bepaald land kunnen zijn. Dan kun je daarop anticiperen. Vandaag vertel ik je alles over wat ik gaandeweg heb geleerd over vaccinaties en het voorkómen van ziektes op reis. Hopelijk heb je er iets aan!

Vaccinaties

Vaccinaties - mijn persoonlijke tips

- Zorg dat je je goed in leest. Doe onderzoek naar de bestemming waar je naar toe reist en inventariseer welke vaccinaties worden aangeraden. Op de website van Meditel kun je heel eenvoudig je bestemming invullen en dan rolt er uit welke vaccinaties aan te bevelen zijn. Let ook goed op naar welk deel in een bepaald land of regio je gaat. Er kunnen namelijk veel verschillen zitten binnen één land. Klimaat, hoogte, temperatuur en de aanwezigheid van water zijn daarin bepalend. Tijdens een persoonlijk gesprek met een arts, worden je op basis daarvan een aantal vragen gesteld. Daaruit rolt dan jouw persoonlijke vaccinatie advies.

- Plan minimaal 6-8 weken van tevoren een afspraak in om bepaalde inentingen te halen. En bij bepaalde vaccinaties zelfs bij voorkeur nog langer. Voor inentingen als tegen DTP maakt het niet veel uit, maar bij bepaalde vaccinaties heb je herhalingen nodig. Bij rabiës heb je er bijvoorbeeld 3 nodig, met steeds tussenpozen van een aantal weken. En bij Hepatitis A is het verstandig om na een half jaar nóg een vaccinatie te halen; dan ben je levenslang beschermd. 

- Vaccinaties kunnen best duur zijn. Zeker als je herhaalconsulten nodig hebt. Als je weet dat je komend jaar een verre reis wilt gaan maken, is het verstandig een aanvullend pakket af te sluiten bij je zorgverzekeraar. Het hangt even van je verzekeraar af welk pakket dat precies is, maar bij vrijwel alle aanvullende verzekeringen zijn vaccinaties inbegrepen. Zeker als je er een aantal moet hebben, is dit het helemaal waard.

- Laat je vaccinatie paspoortje altijd actueel bijwerken. En neem 'm mee op reis Knipogen. Het is bij mij een aantal keren voorgekomen dat ze bij binnenkomst in een land toch willen checken of je wel ingeënt bent tegen een bepaalde ziekte. Zeker bij afgelegen bestemmingen, waar de lokale bevolking weinig in aanraking komt met westerlingen en de ziektes die ze mee kunnen brengen. Zorg dus altijd dat je vaccinaties in dat gele boekje zijn afgestempeld, inclusief bijbehorende datum.

Vaccinaties 2

Voorkómen van ziektes op reis

- Wees je ontzettend bewust van hygiëne. In veel verre landen is het niet best gesteld met de hygiëne. Zeker niet als je het vergelijkt met hoe wij in Nederland leven. Ik heb altijd een flesje ontsmettingsalcohol bij me, drink bronwater of eigen gefilterd water en kies altijd voor een eettentje waar het druk is en de doorlooptijd lekker hoog ligt. Zit er vooral ook niet te gespannen in, maar wees je simpelweg bewust van het feit dat veel ziektes op reis ontstaan door een slechte hygiëne. Ow en een zakje ORS is ook geen overbodige luxe; dat bevat alle mineralen die je nodig hebt, mocht je ontzettend last krijgen van buikloop.

- Kijk uit met het aaien van dieren. Note to self Knipogen. Ik ben een enorme dierenliefhebber en heb de neiging om te pas en te onpas straathonden  en -katten aan te halen. Lijkt heel gezellig, maar kan serieus nare consequenties hebben. Veel dieren die op straat leven als ook apen en vleermuizen dragen rabiës bij zich. Rabiës is een virusinfectie aan de hersenen die bij mensen tot de dood kan leiden. Zonder dollen. De meeste gevallen zijn opgelopen door een beet of krab van een wild dier, maar het kan ook al worden overgedragen door een goed bedoelde lik die toevallig een (open) wondje raakt. Ik heb zelf jaren geen vaccinaties gehad voor rabiës, terwijl ik dus wel met straathonden knuffelde. Toen dat een keer mis ging, besloot ik de inentingen te halen. Evengoed kun je dan rabiës oplopen, maar het geeft je veel meer tijd om bij een ziekenhuis of dokter te komen én je hebt dan maar 2 aanvullende vaccinaties nodig om van het virus af te komen. 

- Zorg dat je je eigen medicijnen en naaldjes bij je hebt. Klinkt misschien wat overdreven, maar geloof me; járen reis je er ongebruikt mee rond en dan sta je daar. Ergens in Afrika in the middle of no where. Ellendig ziek en uitgedroogd. De dorpsarts zal wel even een infuus fabriceren. Goed bedoeld, maar de consequenties kunnen nóg ellendiger zijn. In dit soort situaties ben je ontzettend blij dat je een setje eigen naalden en spuiten bij je hebt. 

Uiteindelijk hangt het natuurlijk van de exacte bestemming af welke vaccinaties je echt nodig hebt, maar voorkómen is beter dan genezen. En kwaad kunnen ze niet. Mocht je op zoek zijn naar een organisatie waar je je kunt laten vaccineren en bovenal veel goede informatie krijgt, kan ik je Meditel aanraden. Ze beschikken over meer dan 25 vestigingen in heel Nederland en kunnen je goed adviseren in wat wel of niet nodig is qua vaccinaties. Ook hebben ze een webshop waar je alle spullen kunt kopen om goed voorbereid op reis te gaan.

Ben jij wel eens ziek geworden op reis? Zo ja, waar en wat deed je toen?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en mening.

#vaccinaties #reistips #Gezondheid #reizen

2 reacties

  • Dominique || dominiquetravels.com

    01 juni 2018 om 10:21

    Ohh ik ben een keer heel zachtjes gebeten door een hondje in Thailand. Mijn enkel bloedde toen een beetje & ik was overtuigd dat ik Rabies zou hebben. Haha de doktoren lachte me uit in het ziekenhuis daar! Ik ga volgende week naar Peru en ik ben benieuwd of ik daar last ga krijgen van hoogteziekte. We gaan het zien :-)

    Beantwoorden

  • Annelies Rossen

    03 juni 2018 om 17:26

    Hallo,
    Ik ben twee weken geleden ziek geworden in Namibië. Ik heb daar een voedselvergiftiging opgelopen. Het begon met flauw vallen en overgeven. In de nacht heb ik meer dan 20x diaree gehad. Ik dacht nu zal het er wel uit zijn.... Niet dus. Ik hield niks binnen zelfs water kwam er nog als een vorm van diaree uit. Die avond ben ik opgenomen in het ziekenhuis. Daar vertelde de dokter dat ik behoorlijk ziek was. Ik moest minimaal één nacht blijven maar misschien zelfs twee. Owjee de volgende dag was onze terugvlucht... Dat wetende heeft de dokter mij extra antibiotica gegeven. Na 3 zakken vocht, 3 zakken antibiotica en nog een mixje mocht ik vliegen van de dokter. We moesten nog 320km rijden naar het vliegveld en nog een vlucht maken van 12 uur. Gepakt met een pret pakket aan pillen verliet ik het ziekenhuis. Inmiddels ben ik ruim een week thuis en voel me nog steeds niet 100% fit. Morgen voor de zekerheid maar ff opnieuw de huisarts bellen. Ik denk dat ik veel teveel antibiotica heb gehad en dat mijn lichaam kei hard aan het werken is om die troep eruit te krijgen. Wat een plakje kaas bij het ontbijt al niet kan doen....
    Groetjes Annelies

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.