Top 5 landen met het slechtste eten

02 december 2014

Al bij het denken aan reizen naar sommige landen loopt het water je in de mond. Voor mij persoonlijk zijn dat vaak Aziatische landen. Heerlijke kip cashew in Thailand, de meest bijzondere gerechten in overheerlijk Singapore, exotische ramen noodles in Japan of een heerlijke Masaman curry in India. Voor ons is eten op reis echt een wezenlijk onderdeel van de hele ervaring, van het reizen zelf. Iedere middag en avond proberen we weer iets nieuws uit. Das een heel stuk beter dan bammetjes met kaas achter je bureau ;-) . Maar helaas zijn er ook landen waar het iets minder goed gesteld is met het eten. Landen waar je dus echt eet omdat het MOET. Het type land waarvoor je van huis uit al zakken vol met repen en koekjes meeneemt. Hieronder mijn persoonlijke top 5 aan landen waar het binnen krijgen van voedsel echt een moetje is…

Written by Gerben

Mongolië.
Zoals ik eerder al eens heb geschreven in een artikel over Mongolië, staat dit land met stip op één voor wat betreft het meest smerige eten. De winters zijn natuurlijk enorm streng en om die goed door te komen moet je goed eten. Vet en dat soort dingen. Wat je in dit land kunt verwachten zijn dan ook vetribbels met stukjes vlees en aardappels in soep. En nog meer gehusseld vlees met bot en waarschijnlijk ingewanden op een bordje. In de hoofdstad valt er nog een heel klein beetje te kiezen, maar in de regel is het eten er gewoon echt niet te kanen. En als ontbijt? Reken op een rol koekjes, serieus! Dus hierbij alvast de beste tip voor Mongolië: neem zelf een voorraadje eten mee van huis!


Slecht eten Ethiopie

Ethiopië.
Hmmm hoor ik je denken, wat kan ik hier verwachten? Nou daar kan ik kort en bondig in zijn; zure pannenkoeken! Oftewel injera. Bah. De eerste pannenkoekjes met rijst en andere spulletjes gaan nog wel, maar daarna ben je het echt snel zat. Hoewel het went, lekker is het zeker niet te noemen. En verwacht hier dan ook niet al teveel uitspattingen als pizza en patat in de hotels ;-) .


Slecht eten Oeganda

Oeganda.
In Oeganda is het eten ansich zeker niet slecht te noemen. Een lokaal gerecht is een saus waarbij bananen gekookt worden in een saus met pinda’s en rijst. Best aardig. En zeker wanneer je all-in boekt bij lodges in de wildparken, dan is het eten prima! Pompoensoep en brood met knoflook vooral, heerlijk. Maar zodra je iets anders probeert, wordt het al snel minder. En al helemaal voor ons als weinig-vlees eters. Thuis eten we al niet veel vlees, op reis al helemaal niet. En in dat geval heb je verder in Oeganda weinig keus; daarom hoort Oeganda voor mij toch thuis in deze top 5.


Slecht eten Rusland

Rusland.
Dit land heeft niet bepaald een reputatie op culinair gebied. Een beetje als de Nederlandse keuken misschien wel ;-) . Het is vooral zwaar voedsel als kool, bonen, haring, roggebrood en aardappels. Goed om in de winter een poosje op te kunnen teren bij minus 25. Niet voor niets is een van de nationale gerechten dan ook rode bietensoep… Holadijee! Gelukkig kom je hier prima de dag op door, maar verwacht er gewoon niet te veel van, dat is alles ;-).


Slecht eten Nicaragua

Nicaragua.
Dit oh zo leuke land in Midden-Amerika hoort echt in mijn top 5 thuis: Nicaragua. Niet omdat het eten er nou per se zo slecht is, maar meer omdat het zo eenzijdig is. Dat geldt trouwens voor meer landen in deze regio. Verblijf je in de wat meer toeristische gebieden of een heel populair hotel, dan staan er nog wel eens frietjes op de kaart, lasagna of een stukje pizza. Iets waar je soms best zin in kan hebben dan. Maar doorgaans is het toch wel arroz con frijoles negros, oftewel: rijst met zwarte bonen. ‘ s Avonds maar ook rustig als ontbijt. En hoewel het soms best oké smaakt, ben je er na twee weken echt wel klaar mee.  

Iemand nog aanvullingen met landen waar het eten niet al te best is?

#reizen #nicaragua #backpacken #ethiopie #Mongolie #eten #rusland #oeganda

15 reacties

 • Marijke

  02 december 2014 om 07:54

  Haha, geweldige blogpost! :) Ik vond het eten van de lokale keuken in Bosnië ook echt niet lekker! Dat was vooral véél vettig vlees zoals gehakt en worst, met daar heel veel zure room over en brood. Van groenten was totaal geen sprake :) Maar gelukkig kon je daar ook -als je goed zocht- meer West-Europees eten.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marijke

   02 december 2014 om 08:40

   Ai, bah bah ;-)

  • gerben Marijke

   02 december 2014 om 08:47

   Dat klinkt niet al te best nee :-(

  • Kimber Marijke

   02 december 2014 om 12:24

   Agreed! Ik vond het eten in Bosnië ook totaal niet lekker. Inderdaad, héél veel vet vlees en gekke soepen waarvan ik niet eens wilde weten wat er allemaal in zat. Ik eet thuis ook heel weinig vlees maar in Bosnië kon je er echt niet omheen, brrr, vies.

 • Michel

  02 december 2014 om 08:39

  eeeuhhh ik denk dat ik nog ff in contact moet met jullie over Mongolië: eerst lees alle highlights en heb de reis inmiddels al helemaal gepland maar dan nu het beroerde eten daar..... miss moest ik toch maar wat anders zoeken ;)
  Maar ter aanvulling: voormalige Sovjet-staten Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië. Het eten: plov, borsj, laghman of sjasliks. Het lijkt veel keus, maar 3 weken 2 van dergelijke maaltijden, dan zie je het toch echt anders hoor ;) En zoals zo vaak in dergelijke landen is het vlees in deze gerechten moddervet.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   02 december 2014 om 08:40

   OMG!! Dat klinkt ook niet best nee, brrrr.

  • gerben Michel

   02 december 2014 om 08:48

   Gedver, kan me er wel wat bij voorstellen.... En ook nog eens super eenzijdig. Maar ja, je moet wat he...

 • Sieds | siedsmytravels.nl

  02 december 2014 om 09:03

  Ik vond op Cuba het eten ook niet echt super. Als je bij de locals eet kun je nog wel eens lekker eten, maar ik vond het in de restaurants niet altijd even geweldig. Had in Havanna een keer een kippepoot met rijst, dit alles dreef letterlijk in het vet, echt smerig! In Venezuela hebben ze arepa's. Dit zijn platte broodjes gemaakt van maismeel. De broodjes worden gevuld met kaas, ham, ei of draadjesvlees. De inhoud van de broodjes gaat nog wel, maar de maismeelbroodjes zelf maken het geheel er niet lekkerder op. Het maismeelbroodjes galmt in je mond, bah.. je proeft echt zo'n meelsmaak in je mond alsof het broodjes niet goed is afgebakken. Aan de kust en bij de betere restaurants kun je overigens lekkerder eten. Zo heb ik in Mochima heerlijke versgevangen roodbaars gegeten.

  Beantwoorden

  • gerben Sieds | siedsmytravels.nl

   02 december 2014 om 10:21

   Cuba, die heb ik inderdaad vaker gehoord wat eten betreft! Goeie aanvulling.
   En die broodjes, hmmmmm... Bedenkelijk op zijn minst, haha.

 • Eveline

  02 december 2014 om 09:39

  Myanmar kan ook zeker aan dit lijstje worden toegevoegd, prachtig land, dat zeker, maar koken kunnen ze er niet echt. De omringende landen hebben niet genoeg hun keuken kunnen beïnvloeden, het eten in Vietnam, Laos, Cambodja en Thailand is namelijk wel lekker!

  Beantwoorden

  • Eveline Eveline

   02 december 2014 om 09:43

   Alles eindigde in een prutje, de mooiste garnalen en kreeft, smaakten hetzelfde als al het andere, in zo'n smurrie prutje, waar je na 4 weken nooit meer mee geconfronteerd wilde worden

 • Robert | Traveljunks

  02 december 2014 om 09:59

  Haha, ik kan me het als ook "bijna geen vlees eter" goed voorstellen. Toch hebben wij in Nicaragua echt genoten van de heerlijke ontbijten met gallo pinto, plantanes en pannenkoeken. Het avondeten was idd nogal aan de junk food kant.

  Beantwoorden

  • gerben Robert | Traveljunks

   02 december 2014 om 10:22

   Het kan inderdaad slechter, dat zeker. En die pannenkoeken als ontbij gaan er altijd wel in. Voordeel is ook dat je met dit soort ontbijten echt pas tegen de middag weer honger krijgt :-)

 • Mandy

  02 december 2014 om 10:13

  En toch ziet het eten op de foto's er best smakelijk uit!

  Beantwoorden

 • Esther

  02 december 2014 om 10:37

  Voeg Ecuador ook maar aan het lijstje toe. De lokale keuken is daar mainly raar vlees als ingewanden of varkenspoten, met rijst, half gare groenten en schilferige soep. En empanadas, die ik normaal heerlijk vind, waar het vet uit stroomt als je er in bijt. Gelukkig kan je in de steden wel overheerlijk Mexicaans eten!

  Beantwoorden

  • gerben Esther

   03 december 2014 om 08:42

   Owww die had ik niet verwacht. Goed dat je het aangeeft, dan kunnen we ons er alvast mentaal op voorbereiden mochten we nog een keer die kant op gaan (wat ongetwijfeld gaat gebeuren :-))

 • Sander

  03 december 2014 om 08:25

  Cuba is wat mij betreft ook een dieptepunt. Die rijst met droge bonen, bah! Dat stukje vlees, of je nu kip, varken of rund bestelde, bah! Die salade met stukken er in die een konijn nog laat liggen, bah! En dat dan iedere dag. Maar misschien is dat al wel iets verbeterd. Was nog uit de tijd dat Fidel aan de macht was.

  Beantwoorden

 • Marike

  03 december 2014 om 12:35

  Oh ik vond juist het eten in Laos noet echt lekker. Vooral veel 'slijmerige' soepjes met ondefinieerbare dingen erin!

  Beantwoorden

 • Lieke

  03 december 2014 om 13:33

  Ik ben al 2 jaar woonachtig in Ethiopia en ik deel deze mening niet precies, de injera is fantastisch! Heerlijk gevarrieerd en er zijn mogelijkheden om te blijven varrieren. Dus kom gerust nogmaals langs en dan nog maar eens de keuken proberen. De hotels die het wat ''luxer'' hebben serveren allemaal redelijke pizza en er zijn laatst zelfs kebab tenten geopend in Addis. Kortom deze mening deel is niet helemaal.
  Alhoewel ik een van de weinige ben die de injera helemaal kan waarderen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lieke

   03 december 2014 om 14:19

   Ow wat te gek dat je daar woont Lieke! In Addis dus? Ik moet zeggen dat ik ook zeker prima injera heb gegeten hoor, maar na 3 weken was ik het echt wel zat. En er zaten soms ook wel errug zure exemplaren tussen...;-)

  • gerben Lieke

   03 december 2014 om 15:52

   Hoi Lieke,

   Ik snap wel een beetje wat je zegt. Reismeisje en ik waren in het begin gewaarschuwd voor het eten in Ethiopie. Na een aantal keren wat gegeten te hebben vonden we alle waarschuwingen zwaar overdreven. Kortom; het eten smaakte ons best goed eigenlijk. Toch sluipte daar na een goede twee weken een beetje een verandering. Enerzijds omdat het steeds meer van hetzelfde was. Anderzijds omdat ik ook een dag goed ziek ben geweest van eten. Dan is het moeilijker die dingen los van elkaar te zien he :-)
   Maar gaaf dat je in Addis woont! Ethiopië is een prachtig land! Veel plezier daar en laat nog eens wat van je horen :-)

 • Lieke w

  03 december 2014 om 20:31

  Cuba mag zeker in je rij niet ontbreken! Zolang je in Havana en toeristische gebieden bent zal het vast nog wel gaan, maar daar waren wij juist niet naar op zoek. Brood of iets dergelijks was er weinig tot niet te krijgen, als we niet bij locals sliepen maar ergens in ons tentje moesten we ons maal doen met mango banaan en ananas, dat klinkt heerlijk exotisch maar je kan er na 3 weken toch niet echt van genieten. Maar het alternatief bij de locals was ook niet alles, vlees uit een vriezer die niet altijd stroom heeft, je raad het vast wel dat betekent 6 weken last hebben van voedselinfectie...

  Beantwoorden

 • Eveline H.

  10 december 2014 om 12:10

  Het eten in macedonie was ook behoorlijk eentonig. Begonnen altijd met dezelfde salade. De traditionele gerechten waren wel lekker, alleen beetje jammer dat ze niet echt uit konden leggen wat erin zit. Ze
  Spreken bijna geen Engels oid. En aangezien ze veel met vlees werken en ik geen vleeseter ben, was dat best lastig.....

  Beantwoorden

 • Hank

  05 juli 2016 om 11:57

  Ik zie vooral terugkomen dat je patat en pizza mist. Misschien moet je dan niet naar Afrika en Azië? Ben één keer in de V.S. geweest en ik ben ziek geworden van al dat vette vreten. Overal zit kaas, patat, tomaat of iets anders ongezonds in. Tip: Ga nooit naar Albanië, want daar zal je waarschijnlijk gek van het visextract en de ingewanden worden (maar gelukkig nooit patat).

  Beantwoorden

 • Kasper

  29 oktober 2018 om 13:57

  In Frankrijk soms ik bedoel wie eet er nou kikkerbilletjes

  Beantwoorden

 • Lugstein

  27 april 2020 om 15:28

  Barrenboos ook het eten in NL, ik vindt het een van de slechtste keukens ter wereld. En sowieso een Hollander interesseert het niet of het eten lekker of niet lekker smaakt schijnbaar. Hoog tijd dat men wat aan doet op ontwikkelingsgebied: Holland kookt en Holland bakt, maar zal het wat uithalen?

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.