Top 3 plekken waar ik ben opgelicht

30 januari 2015

Vorige keer heb ik het in een artikel gehad over bekende trucs die oplichters gebruiken om je geld af te troggelen. Op te lichten dus. En hoewel ik altijd erg op mijn hoede ben in een nieuw land, spreek ik helaas uit eigen ervaring :-? . Ik denk dat het elke backpacker wel een keer gebeurt. Te goeder trouw regel je een tourtje, hotel of taxi en dan veranderen gaandeweg ineens de spelregels…Vandaag mijn top 3 van plekken waar ik op reis ben opgelicht.

Written by Gerben

In de taxi van Agra naar Delhi in India.

We zijn aangekomen in Delhi. We weten wat de juiste prijs is voor een taxi naar Agra, maar hebben nogal wat moeite de taxichauffeurs hiervan te overtuigen. Uiteindelijk vinden we iemand die ons voor het geboden bedrag naar Agra wil brengen. Eenmaal onderweg blijkt dat hij ook nog eens de snelweg neemt, dat schiet dus lekker op. Hij vertelt ons dat de snelweg redelijk nieuw is, maar dat je ook de oude weg kunt nemen. Je raadt het al…die niet zo snel is.. Maar wij boffen dus. So far so good! Na een aantal dagen in Agra te hebben doorgebracht willen we ook graag weer terug naar Delhi. Reismeisje regelt de taxi via ons hotel. Net zo gemakkelijk en ook nog eens een stuk goedkoper dan de mensen die het ons op straat aanbieden. ‘s Avonds, bij vertrek, duurt het een hele poos voordat we Agra uit zijn. Het verkeer staat muurvast. Het lijkt ook een flink stuk langer te duren dan bij aankomst. Niet zo fijn, want ons vliegtuig vertrekt naar Nederland binnen een paar uur. Wanneer we na anderhalf uur nog de stad niet echt uit lijken te zijn, halen we maar eens verhaal bij de chauffeur. Wat blijkt? We rijden terug via de oude weg! Dan beginnen we ons toch wel een beetje zorgen te maken. Maar het is al te laat om terug te gaan en de snelweg te nemen. Het schiet niet bepaald op en het is een beroerde weg, vol met vrachtauto’s, fietsers, koeien en wandelaars, maar langzaam aan komen we in de buurt van Delhi. Vlak voordat we het centrum van Delhi binnen lijken te rijden begeeft onze taxi het. Zogenaamd. Toevallig net bij een kruispunt met tientallen riksja’s. En toevallig net na een driftig telefoongesprek tussen onze taxi chauffeur en wie dan ook. Dussssss… Hij zegt dat hij niet verder kan en regelt voor ons een riksja. Wij hadden natuurlijk al lang door dat hij waarschijnlijk gewoon de weg niet weet. Of zoiets. Maar hij regelt het maar. Dus betaalt hij zelf de andere chauffeur en daar gaan we. Zittend op onze koffers en met mijn benen uit de tuktuk, de laatste 20 minuten op weg naar het vliegveld. Gelukkig halen we ons vliegtuig nog op tijd en kunnen we er achteraf om lachen ;-) .


Oplichting plekken 2

Hotel afgebrand in Varanasi in India.

Al weer India ;-) . Op weg in een riksja naar ons hotel vanaf het treinstation in Varanasi dit keer. Midden in de nacht. Varanasi ziet er bizar uit. Overal zwervers op de grond, sadhu’s lopen op blote voeten door de straten, net als de honderden honden, koeien, kippen en geiten. Er branden her en der tonnen met vuur en er zijn legerbarricades opgeworpen op strategische plekken. “Where you want to go?” vraag de chauffeur terwijl wij hem tien minuten geleden nog hebben verteld naar welk hotel we toe wilden. Kan niet meer. Zo maar. Het hotel is in 10 minuten ineens afgebrand. Wij zeggen hem dat dat waarschijnlijk wel meevalt en dat hij ons er toch maar naartoe moet brengen. Na enige minuten beseft hij dat dit geen kans van slagen heeft. “Difficult to find” blijkt ineens. Zoek dan maar lekker door, luidt ons advies. Hmm. Dat zet hem aan het denken. Na enige minuten van stilte komt er “Bombattack, not safe that area”. We kunnen er haast om lachen, kijken waar hij nog meer mee komt. Maakt ons niet uit. Luidt ons advies. Uiteindelijk kan hij niets anders meer bedenken en zet ons af bij de ingang voor het hotel. De laatste paar meter moeten we zelf lopen, anders staat hij blijkbaar wel heel erg voor aap. Uiteindelijk trappen we dus niet in zijn praatjes. En dat is ook mijn advies: laat je niet van de wijs brengen! Chauffeurs willen vaak aalleen maar commissie opstrijken voor bepaalde hotel waar ze klanten aanbrengen. Trap er niet in. Al kan het soms ook hele goede verrassingen opleveren! Ga af op je gevoel.


Oplichting plekken 3

Op de markt in Sapa in Vietnam.

Na een poosje op de markt te hebben rondgeneusd, besloot ik wat exotisch ogend fruit te kopen. Het is dragonfruit. Ken je dat? Ze hebben een hele mooie, rode, schil met groene uiteinden. Ik stop er een aantal van in een zakje, samen met wat lychees. Heerlijk! Ik draai me half om, om bij mijn portemonnee te kunnen. Terwijl ik de vrouw het geld geef en het plastic zakje met fruit aanpak, zie ik dat er ineens twee dragonfruits en minstens een handvol lychees missen. Die heeft ze dus blijkbaar snel uit het zakje gegrist terwijl ik mijn geld pakte! Wat een brutaal mens zeg! Snel gris ik het geld weer uit haar hand en geef het hele zakje terug. Dan maar geen fruit, ik was er even klaar mee.  

Ben jij wel eens opgelicht op reis? Waar?

#reizen #India #backpacken #reistips #agra #vietnam #varanasi #sapa #oplichting

13 reacties

 • Kirsten | Travelaar.nl

  30 januari 2015 om 07:43

  Haha, wat sommige mensen allemaal wel niet proberen voor extra geld! Wij zijn behoorlijk opgelicht bij de grena van Thailand en Cambodja. Van tevoren van alles over gelezen, maar er toch ingetrapt. Tikkeltje te naief dus. Gelukkig is het daarbij gebleven!

  Beantwoorden

  • gerben Kirsten | Travelaar.nl

   30 januari 2015 om 13:44

   Haha, dat is nog zuurder ;-) Maar dit geeft ook wel weer aan hoe gehaaid sommige mensen zijn... Hopelijk komt het in de toekomst niet nog eens voor!

 • Lisette | Travellust

  30 januari 2015 om 08:11

  In Vietnam hebben ze ons ook een paar keer flink in de maling genomen. We zijn er gelukkig maar 1 keer ingetrapt. Wel zijn we in Nicaragua door een buschauffeur express in een ghetto afgezet vol gevaarlijke types en de enige manier om daar weg te komen was via een taxi van zo'n 80 dollar (een rit die eigenlijk 10 dollar moest kosten). Als er allemaal foute latino's om je heen staan die ook nog eens aan je backpack gaan trekken kan je haast niet anders dan die dure taxi nemen en hopen dat hij je onderweg niet beroofd wordt.

  Beantwoorden

  • gerben Lisette | Travellust

   30 januari 2015 om 13:58

   Hee Lisette,

   Dat klinkt idd niet al te best nee... Denk dat wij hetzelfde gedaan zouden hebben. Balen maar dat is dan even niet anders lijkt me :-(

 • Nanda

  30 januari 2015 om 08:21

  Wat een mooie insteek voor een artikel. Het ergst ben ik opgelicht in Gambia, op zo'n leuk marktje. Naïef. En Thailand is ook niet mijn favo land om te onderhandelen....

  Beantwoorden

  • gerben Nanda

   30 januari 2015 om 14:01

   Ooh nee, op een marktje... Klassiek! :-(

 • Robert | Traveljunks.nl

  30 januari 2015 om 08:59

  Ooit in een haast van Panama City naar het vliegveld met de taxi. Hij vroeg 10 dollar. Wij boden daarop 5, wat nog teveel was. Hij brabbelde wat en knikt iets of wat instemmend. Op de airport vroeg hij weer 10 en kreeg na mijn protest snel ondersteuning van andere taxirijders. Ik heb toch maar eieren voor mijn geld gekozen, want het werd onvriendelijk en we hadden haast :( Ik laat het nu al helaam vooraf bevestigen!

  Beantwoorden

  • gerben Robert | Traveljunks.nl

   30 januari 2015 om 14:00

   Dat zijn wel de mindere momenten ja. Dat je beseft dat je wordt geflest en dat je er niets aan kunt doen omdat de sfeer anders grimmig wordt.. Maar beter om dan gewoon af te tikken en er 's avond om kunnen lachen onder het genot van een biertje. Juiste keuze lijkt me!

  • Johan Robert | Traveljunks.nl

   18 januari 2016 om 12:28

   Zelfde meegemaakt in San Jose, Costa Rica. Ik heb maar betaald omdat er een vliegtuigje al met draaiende motor op me stond te wachten.

 • Edith | [travel.create.repeat]

  30 januari 2015 om 11:32

  Ooohja ik herinner de standaard-trucs in Bangkok.... "Nooo, the palace is closed today, and temple has private ceremony... but I know a nice other temple for you!" Plus de veel te goedkope tuktukritjes, die altijd eindigden in een kledingwinkel. Na een tijdje ken je alle trucs wel, dus gewoon stug volhouden en niet zwichten voor een prijsverlaging van je taxi of tuktuk, want voor je het weet sta je weer ergens voor een commissiedeal... haha.

  Beantwoorden

  • gerben Edith | [travel.create.repeat]

   30 januari 2015 om 14:04

   Die tuktuks in Bangkok zijn ook lekker inderdaad... Gelukkig gaat het meestal wel redelijk ongedwongen, echte narigheid komt er vaak niet van volgens mij. Maar soms ben je het wel echt een keer zat ja.

 • Eef

  30 januari 2015 om 12:46

  In Marrakech op het grote plein! Voor ik wist wat er gebeurde had een vrouwtje mijn hand gepakt en begon er henna op te schilderen. Hier had ik helemaal niet om gevraagd dus ik trok boos mijn hand terug, maar zij pakte mijn hand opnieuw vast en ging onverstoorbaar verder. Toen was ik het echt zat en besloot weg te lopen, maar opeens waren een vriendin en ik omsingeld door veel meer vrouwen en mannen die riepen dat ik moest betalen! Ik riep dat ik hier niet om gevraagd had, maar zij waren in de meerderheid en de sfeer werd onvriendelijk. Verdorie omgerekend toch 3 euro betaald... Oh well :).

  Beantwoorden

  • gerben Eef

   30 januari 2015 om 14:08

   Hoi Eef,

   Leuke aanvulling! Nou ja, leuk.... maar ik herken het beeld wel dat je schetst! Je moet echt stevig in je schoenen staan wil je aan zoiets ontkomen. Want ze weten hoe veel toeristen zijn en gaan daarom onverstoorbaar door als ze enige kans ruiken je geld af te troggelen. Jammer dat dit soort ervaringen soms een vervelende bijsmaak kunnen geven aan een reis.

   Ik heb in Marrakech trouwens ook toeristen gezien die het hele plein achterna werden gezeten omdat ze "stiekem" een foto hadden genomen van een slangenbezweerder of die trieste gasten die met aapjes lopen te leuren op dat plein.... best hilarisch om te zien vanaf een dakterras maar als het je zelf overkomt ben je er ongetwijfeld minder blij mee.

 • Vivian

  30 januari 2015 om 13:50

  Gelukkig kun je er je lessen uit trekken! In Lombok dacht ik te leren surfen, huurde een surfboard en ging meteen enthousiast de golven in. Eenmaal uit het water gekomen gelijk de verhuurder van het bord op m'n dak dat mijn bord gebroken was (scheurtje) en dat ik dat zou hebben gedaan door te surfen op de hoge golven. Hoge golven waren er niet, en om nou te zeggen dat ik daadwerkelijk meteen kon surfen die 1e keer.... Kostte me ong 35 euro, geen onderhandeling over mogelijk en niet te bewijzen dat ik het niet gedaan kon hebben. Wijze les: altijd even een foto maken van te voren, of samen met de verhuurder alle puntjes langslopen.

  Beantwoorden

  • gerben Vivian

   31 januari 2015 om 17:08

   Dat zijn ook geen leuke ervaringen nee. Soms wordt je er zo achterdochtig van en dat is ook weer jammer en zeker niet de bedoeling van reizen. Maar wel een goeie tip Vivian, dank je!

 • Suus

  30 januari 2015 om 14:40

  Oh wat voel je je altijd lullig achteraf. Wij zijn helaas in Shanghai lekker naief in de "gaan jullie mee naar een theeceremonie festival" truc getrapt. Of we voor 6 kleine kopjes thee even 240 euro wilden lappen. Als echte Hollander aangegeven sowieso niet voor onze Chinese vrienden te willen betalen zijn we er met de helft vanaf gekomen. Toch een hoop geld. Extra genant als je het een uur later groot in je LP ziet staan als waarschuwing. Na al die jaren probleemloos reizen toch een momentje van onbedachtzaamheid.

  In St. Petersburg was het meer beroving dan oplichting. Twee mannen met allerlei ansichtkaarten sloten me zeer afgressief in. Begonnen aan me te duwen en trekken dat ik iets moest kopen. Toen ik ze letterlijk boos van me af had geduwd renden ze weg en bleek de prijzige lens van mn camera die om mn nek hing ook pleite.. Aarggh. Een achtervolging leverde niets op. Aangifte op een Russisch politiebureau weer wel; een interessante ervaring en verzekeringsgeld. Nooit hangt mn camera gewoon om mijn nek, maar die ene minuut...

  Beantwoorden

  • gerben Suus

   31 januari 2015 om 17:12

   Haha de theeceremonie!!! Daar zijn wij ook in getrapt in Beijing. Daar heb ik al eens een eerder artikel over geschreven :-). Ook geen leuke ervaring, maar wel eentje waar jij wijzer van wordt.. Wij zijn er gelukkig weg gekomen met 30 euro, maar het vervelende gevoel was er niet minder om... Al levert het achterf weer leuke verhalen op :-)

   En dat verhaal over je lens...inderdaad dat is eigenlijk gewoon beroving/diefstal. Net zo zeer balen! Hopen dat het niet weer voor komt.

 • Sander

  31 januari 2015 om 00:20

  Haha, herkenbaar... Vooral je tweede verhaal met het hotel. Ik zeg altijd dat ik daar gereserveerd en al betaald heb (of betaald voor een gids oid), end of discussion ;-)

  Beantwoorden

 • Robbie Veldwijk

  31 januari 2015 om 11:43

  Dit klinkt heel erg herkenbaar, eigenlijk gebeurt dit echt overal waar ik naartoe met vakantie ga. Soms wat meer of soms heb je het niet eens door gehad. Wat ik wel geleerd heb is vooral niet laten merken dat je er net bent of voor de eerste keer. Dan ben je een minder aantrekkelijke prooi.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robbie Veldwijk

   01 februari 2015 om 11:09

   Ja klopt, helemaal gelijk in.

 • Dolf

  01 februari 2015 om 10:34

  Wat een triest verhaal zeg! Opgelicht door een taxi chauffeur? Dat gebeurt hier in Amsterdam zelfs.

  Beantwoorden

 • Let's travel and see

  01 februari 2015 om 10:41

  Haha mooie actie om dat geld terug te pakken en het zakje met fruit te laten voor wat het is! Soms kunnen mensen zó gehaaid zijn op reis, ongelofelijk!?

  Beantwoorden

 • Charly

  08 augustus 2017 om 18:15

  Helaas zijn wij in Mumbai in de toeristenval van de travel agence geland. Al onze treintickets dubbel betaald! Idd ook in de LP onder scams teruggevonden! Hahaha Ach, we hadden heel weinig geslapen, 3 uur over de douane gedaan en dus heel erg moe. Je let minder op en je tuint er met open ogen in! Ik houd mezelf maar voor dat die mensen het harder nodig hebben dan wij.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.