Top 3 horror vluchten

Reismeisje 14 mei 2015

Horror vluchten

Ho! Als vliegen überhaupt niet je meest favoriete bezigheid is of je hebt zelfs last van serieuze angsten in het vliegtuig, zou ik dit artikel eventjes over slaan ;-) . No offence, maar ik wil niemand de stuipen op het lijf jagen natuurlijk…Ondertussen heb ik behoorlijk wat in vliegtuigen gezeten en gelukkig vooral heel fijne vluchten mee gemaakt. Ik vind het sowieso nooit een probleem een vliegtuig in te stappen, zeker met langere vluchten niet. Beetje lezen, kletsen, eten, filmpje kijken, tukken, nog eens wat eten. Ik vermaak me wel. Toch zijn er ook wel momenten geweest die ik liever snel vergeet. Angstige momentjes waarin je beseft hoe spannend een vliegtuig kan zijn. Vandaag mijn persoonlijke top 3 van horror vluchten.

Vlucht van Calcutta in India naar Kuala Lumpur in Maleisië.

Dit was echt without a doubt mijn meest vreselijke vlucht ever. Ow ow ow. Het is al weer een aantal jaartjes terug. We maakten toen een reis van zo’n 8 weken door Zuidoost Azië. Na een reis door India wilden we wat tijd besparen en vlogen we met een vlucht van Air Asia naar Kuala Lumpur. Niets dan lof trouwens over Air Asia; heerlijke maatschappij met prima service en fijne prijzen. Deze specifieke vlucht was echter minder…Toen we op ongeveer 2/3 van de vlucht waren, vielen de zuurstofmaskers naar beneden. Op zich kan dat natuurlijk gebeuren als de luchtdruk bijvoorbeeld tijdelijk weg valt of zo, dus ik maakte me geen zorgen. Tot de piloot vriendelijk doch dringend verzocht de maskers op te zetten. Er was niets aan de hand, maar toch beter om die maskers even op te zetten. Right. Ik zette dat masker op, maar merkte eigenlijk niets van de extra zuurstof. Ondertussen werden mensen om ons heen onrustig, kinderen begonnen te huilen en de stewardessen deden alles wat ze tijdens hun opleiding juist niet geleerd hebben schat ik zo in ;-) . Paniekerig heen en weer rennen. Dat helpt niet echt. Na een tijdje voelden we dat we gingen dalen. Ongeveer tegelijkertijd begon ik een brandlucht te ruiken. Helaas roken meer mensen dat en was het niet mijn verbeelding die met me op de loop ging. Next thing I know schreeuwt de piloot over de intercom dat we NU gaan landen. Ik herhaal: NU. En bam! Daar gingen we, met een snoekduik naar beneden. Geloof me, dat was niet leuk. Gerben en ik hebben elkaar echt aan gekeken van ‘dit is het dan’. Bah bah. We zijn uiteindelijk een beetje bumpy geland, maar hey; we landden tenminste! Ergens aan de rand van Kuala Lumpur Airport. Er stonden tientallen politiewagens, brandweerwagens en ambulances ons op te wachten. Ze begonnen ook direct met blussen van iets. Wat bleek later? Een van de motoren is tijdens het vliegen uitgevallen en in brand gevlogen. En dus moesten we een noodlanding maken. Godzijdank dat we in de buurt van een vliegveld waren…Echt een horror vlucht dit.

Vlucht van Düsseldorf naar Wenen.

Ha! Dit was mijn allereerste vlucht ooit :-) . Toen ik in Wenen ging studeren. Mijn vader had me afgezet op Düsseldorf en daar ging ik. Enkeltje Wenen. Dat was sowieso allemaal al superspannend natuurlijk, maar ik had serieus ook niet de allerbeste vlucht ooit. Het was erg slecht weer en het vliegen zelf ging niet van een leien dakje. Veel gehobbel. Dat ging allemaal nog wel, maar toen was er ineens een luchtzak. Waardoor het vliegtuig dus ineens meters naar beneden ‘viel’. Een luchtzak?! Wist ik veel wat dat was. Ik wist alleen maar dat we ineens meters een vrije val maakten en die verrekte zuurstofmaskers uit het plafond kwamen vallen. Ik schrok me rot en raakte best wel overstuur. Bakvis die ik was ;-) . Gelukkig zat er een supervriendelijke meneer naast me die me gerust kon stellen. Ow my ow my, wat was ik blij toen ik weer op vaste bodem stond!

Horror vluchten 2

Propeller vliegtuigje in Nepal.

Jaren geleden waren we op reis door Nepal. Dat was net de periode dat er veel politieke onrust was. Voor toeristen verder veilig, maar er waren veel protesten op straat en aanhangers van de Maoïsten partij legden regelmatig het openbare leven plat. Na een paar dagen wandelen en relaxen in National Park Bardia was het voor ons tijd om verder te reizen richting Pokhara. Dat was tenminste het idee. Maar de Maoïsten hadden ondertussen al het openbaar vervoer plat gelegd. Er was bijna geen mens op straat! De enige optie die we hadden was met een vaag binnenlands vliegtuigje naar Kathmandu vliegen, in de hoop dat we vanuit daar weer meer opties zouden hebben. Na een ingewikkelde reis per ambulance (!) naar het vliegveld, stonden we te wachten op het vliegtuig. Bleek het zo’n propeller vliegtuigje te zijn met de naam Buddha Air. Oké dan. Even slikken en hop, instappen dan maar. Achteraf gezien was het nog best wel een mooie vlucht ook, maar tijdens het vliegen zelf was het niet zo heel fijn. We hotsten en klotsten alle kanten op en je voelt je echt heel kwetsbaar in zo’n klein ding. Ik was echt blij toen we in Kathmandu waren…

Dat waren mijn meest vreselijke vluchten ever. Ik ben benieuwd naar die van jou?

#reizen #vliegen #vliegtuig

7 reacties

 • Bianca

  14 mei 2015 om 09:36

  Wow best heel heftig hoor! Vooral die eerste natuurlijk! En die tweede kan ook voorstellen met je eerste keer vliegen! Knap dat je er 'niks' aan over hebt gehouden!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Bianca

   14 mei 2015 om 13:00

   ;-) Tja, mijn reislust overwint het dan toch...

   Beantwoorden

 • Jessica

  14 mei 2015 om 10:49

  Ik vind het knap dat je nog relaxt een vliegtuig instapt! Vooral dat eerste verhaal... Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als je net boven zee of boven de Himalaya of zo had gezeten... O.o

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jessica

   14 mei 2015 om 13:00

   Ja, je moet er maar niet te veel bij stil staan he...;-)

   Beantwoorden

 • Liese

  14 mei 2015 om 12:25

  Wauw, ik zou helemaal in paniek zijn bij dat eerste, holy moly. Zo'n klein vliegtuigje zou me ook niet direct op mijn gemak stellen, maar wel fijn dat je mooie uitzichten had :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Liese

   14 mei 2015 om 13:00

   Haha, dat had ik bij mezelf ook wel verwacht moet ik zeggen, maar ik merkte dat ik verrassend rustig werd.

   Beantwoorden

 • Sandra

  14 mei 2015 om 13:02

  Jeetje, die noodlanding, dat lijkt me echt de horror... Ik heb wel al regelmatig kapotte vliegtuigen gehad, maar nog nooit zo erg als jouw eerste vlucht. Ik heb eens een vreselijke turbulentievlucht naar Sevilla gehad en sindsdien redelijk bang om te vliegen. Ik dacht echt dat het mijn laatste vlucht zou zijn... Maar goed, alles kwam goed. De vlucht daarna werd onze vlucht gecanceld, want het vliegtuig was kapot gegaan tijdens een storm. Goed dat ik daar niet in zat. Heb ook regelmatig aan de gate gezeten dat het vliegtuig er gewoon niet bleek te zijn en er eentje uit een hangar gehaald moest worden. Zo vreemd. De laatste vlucht was ook wel ietwat bijzonder... Er was iets mis met het hydraulische systeem en de piloot moest alleen even het draadje doorknippen zodat het storingslichtje uit zou gaan, want dat stoorde nogal. Eh, say what? Wat dacht je van het probleem oplossen? Uiteindelijk 4 uur in het vliegtuig gezeten zonder eten en drinken voordat we konden vertrekken. Jep, in het vliegtuig met het doorgeknipte draadje. Dat klinkt toch ook niet helemaal lekker hè?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sandra

   14 mei 2015 om 15:08

   Neeeeee! Lijkt me ook geen fijne vlucht idd. Gelukkig gaat het bijna altijd goed.

   Beantwoorden

 • Ellen

  14 mei 2015 om 15:19

  Brr.. Ik ben al geen held met vliegen, maar deze verhalen zijn wel heel extreem. Gelukkig had je me gewaarschuwd van tevoren ;-). Ik denk dat mijn ergste ervaring een vlucht naar Noorwegen was met onze eigen KLM. Tijdens het opstijgen, het moment dat je lekker veel vaart maakt, gingen we ineens vol in de remmen. Bleek dat een van de motoren was uitgevallen. Gelukkig dus net voordat we de lucht in gingen en niet een paar minuten later. Pas uren later konden we opnieuw vertrekken en ik heb heel goed gekeken of dat niet met hetzelfde toestel was..

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ellen

   15 mei 2015 om 06:29

   Dat vol in de remmen lijkt me ook niet heel prettig...

   Beantwoorden

 • Sander

  14 mei 2015 om 20:40

  Haha, twee (!) keer de maskers gebruikt... En ik altijd bij elke keer dat de stewardessen dat verhaaltje vertellen denk ik; "bladiebladiebla"! Vooral de eerste anekdote is heftig. Bij mij valt het qua spanning wel mee. propellervliegtuigen die alle kanten op draaien (Nazca, tip!) , zandgrond als landingsbaan en laaghangende wolken... zodra je uit de wolken kwam, zat je al in de boomtoppen. 1 keer heb ik meegemaakt dat door de mist een landing afgebroken werd. Na een rondje vlogen we opnieuw aan, Ik zag vanuit de wolken meteen weer hetzelfde kanaal als bij de eerste poging. Een seconde daarna stonden we al op de grond. En toen besefte ik pas dat het kanaal een sloot was en we bij de eerste poging centimeters van de grond verwijderd waren, terwijl ik telkens het idee had gehad dat het tientallen meters waren, zo dik was de mist. Maar dat valt in het niet bij jouw verhaal

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   15 mei 2015 om 06:28

   Nou ja, gelukkig is het verder ook altijd goed gegaan ;-). Al was die eerste ervaring wel echt horror inderdaad.

   Beantwoorden

 • Theo

  15 mei 2015 om 01:21

  Om het nog wat spannender te maken: dat vliegtuig op de foto van Buddha Air is in 2011 bji Kathmandu gecrasht.
  http://avherald.com/h?article=4437c195

  Ik ben daar wel een keer naar Lukla gevlogen ("The world's most dangerous airport"), maar dat was een stuk minder spannend dan verwacht.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Theo

   15 mei 2015 om 06:27

   Ow nee zeg! Dat maakt het inderdaad helemaal spannend!

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.