Tips voor visumaanvraag

Reismeisje 01 juli 2013

Visumaanvraag

Voor veel mooie reisbestemmingen heb je een visum nodig. Soms kan dat ‘on arrival’ en is ’t prima te doen. Soms moet je dit van tevoren regelen en is het een heel gedoe met al die documenten die je aan moet leveren. Vooral in dit laatste geval is ’t belangrijk dat je je aanvraag goed voorbereid, zodat deze niet terug komt of erger zelfs; geweigerd wordt. Nu verschilt ’t uiteraard per land wat procedures zijn, wat je exact aan moet leveren en hoelang er over heen gaat voor je ’t felbegeerde stempeltje binnen hebt, maar door schade en schande ben ik wel wijzer geworden ;-). Hier dus wat algemene tips als je een visum vóór vertrek moet regelen.

Do it yourself. Er zijn verschillende bureautjes in Nederland die je kunnen helpen met een visumaanvraag (bijvoorbeeld de Visumcentrale). Hoewel er natuurlijk wat voor te zeggen valt om ’t gedoe lekker door hen te laten regelen, zou ik eerst proberen ’t zelf te regelen. Dat is echt niet zo lastig als je denkt. Bovendien moet je dezelfde documenten aan ’t bureau van jouw keuze aanleveren als je zelf rechtstreeks bij de ambassade zou moeten doen, dus deze hustle bespaart ’t je niet. Het enige voordeel is dat een partij als de Visumcentrale exact weet hoe je alles aan moet leveren en je daarmee dus wel redelijk verzekert bent dat jouw aanvraag er in één keer door komt. Mijn tip is echter: zoek ’t lekker zelf uit! Dat bespaart je sowieso €30 bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend versturen van je paspoort (2x). Zo zijn wij nu bezig met het visum voor onze aanstaande India reis ;-) en hebben we simpelweg een overzichtje van verplichte documenten van internet geplukt. En gaan met die banaan!

Geen gestreep. Het klinkt misschien kinderachtig, maar zorg echt dat je visumaanvraag netjes is ingevuld. Dus geen verbeteringen, gekras of überhaupt foute informatie. Serieus, er hoeft maar één doorgestreept woord in te staan en de kans is groot dat je aanvraag retour afzender gaat.

Letter of recommendation. Voor sommige landen heb je een ‘letter of recommendation’ nodig. Dat klinkt een stuk zwaarder dan ’t is. Want laten we eerlijk zijn; er is toch geen weldenkend mens dat serieus gelooft dat jij als toerist een aanbeveling hebt van een land waar je nog nooit geweest bent ;-)?! Één van de meest idiote dingen vind ik. Maar goed, het is nu eenmaal een vereiste bij sommige visa. Wij kiezen meestal of random een hotelletje in de stad waarop we vliegen (gewoon prikken in de Lonely Planet. Let wel op dat dit hotel ook echt bestaat inclusief juiste adresgegevens!). Of we boeken voor de eerste nacht iets via internet en geven dit als referentie op. Het gaat bij die letter of recommendation ook eerder om een referentie (-adres) dat je opgeeft dan letterlijk een brief.

Per post. Wij kiezen er meestal voor persoonlijk langs de betreffende ambassade te gaan, maar je kunt er zeker ook voor kiezen je paspoort gewoon op te sturen (met je visumaanvraag en de benodigde documenten). Veel mensen vinden dit nogal spannend, maar no worries. Dat is een heel gebruikelijke procedure voor een visumaanvraag. Doe dit wel altijd aangetekend!!

Speciale foto’s. Check altijd goed welk formaat pasfoto er vereist is voor je aanvraag. Dit kan namelijk nogal eens verschillen. Zo hebben we nu voor India ineens 50x50 foto’s nodig. Let ook op eventuele voorschriften, zeker voor de dames onder ons. Voor een visum naar Iran moet ik bijvoorbeeld gesluierd op de pasfoto staan.

Eerdere bezoekjes. Als je eerder in ’t land bent geweest waar je een visum voor aanvraagt, wordt er meestal ook gevraagd naar waar je toen bent geweest. Denk hier even 2x over na ;-). Ga zeker niet liegen, maar bedenk goed dat sommige plaatsen inmiddels wellicht wat omstreden kunnen zijn. Vul in dat geval voor de hand liggende plekken in waar je weliswaar ook bent geweest destijds, maar wellicht niet tot de kern van je reis behoorden. Geeft niets. Zo komt je aanvraag er in elk geval wel door ;-).

#reizen #visum

3 reacties

 • Bastiaan

  01 juli 2013 om 08:28

  Hey! Leuke site heb je! Goede tips voor een visumaanvraag. Ik zag toevallig dat je me volgt op twitter en ik dacht 'ik ga je site eens even bekijken'! Altijd leuk om andere Nederlandse bloggers te leren kennen. Ik probeer ook mijn passie voor reizen te combineren met mijn passie voor schrijven (alleen Engelstalig dan). Hoe lang ben jij al aan het bloggen?

  Groetjes Bastiaan
  Want2discover.com

  Beantwoorden

  • Reismeisje Bastiaan

   01 juli 2013 om 09:14

   Hey Bastiaan! Superleuk dat je een kijkje komt nemen ;-). Ik ga ook zeker een kijkje nemen op jouw blog! Mijn blog is pas een maandje in de lucht, nog erg kort dus. Ik schrijf al wel langer en zeker ook tijdens 't reizen. Zelf heb ik altijd veel aan reisblogs qua tips en inspiratie, dus ik dacht: ik ga dat ook doen! Misschien kan ik zo andere reizigers/backpackers helpen. Succes met je blog!! Groetjes, Wendy

 • Onvoorziene backpack kosten | Reismeisje

  07 oktober 2013 om 06:54

  […] Dat is mij serieus al verschillende keren gebeurd. Mocht je door meerdere landen reizen waar een visum vereist is, is ’t wel raadzaam hier wat extra geld voor te […]

  Beantwoorden

 • Jose

  05 juni 2019 om 13:59

  Gesluierd op de foto is niet meer nodig....

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.