Tips voor 't maken van een reisvideo + win een masterclass

Reismeisje 24 september 2015

Masterclass video 1

Als je regelmatig op Reismeisje te vinden bent, weet je ondertussen wel dat Gerben de fotografie tijdens onze reizen doet. Not my cup of tea Knipogen. Zo af en toe waag ik me er eens aan, maar eerlijk is eerlijk; het resultaat is nooit heel erg om over naar huis te schrijven…Wel vind ik het erg leuk om te filmen tijdens een reis! De sfeer van een bestemming in bewegend beeld vast te leggen. Sinds kort heb ik mijn eerste stappen op YouTube gezet en post ik af en toe filmpjes van mooie reizen. Ik kan nog heel wat leren op het vlak van editing, maar ik vind het in elk geval superleuk om te doen. Vandaag zet ik een aantal praktische tips voor je op een rijtje voor het filmen en maken van je eigen reisfilm.

1. Kies een ander perspectief. Dit is een tip die je ook vaak in de fotografie terug ziet, veranderen van perspectief. Niet alleen maar op ooghoogte blijven staan en je filmpjes opnemen. Dan wordt een filmpje snel een tikkie saai. Daarvoor in de plaats is het leuk om juist door je knieën te gaan terwijl je filmt, van boven naar beneden te filmen of iemand van heel dichtbij te filmen. Later als je alles aan elkaar monteert, geeft dat een leuk en afwisselend beeld.

2. Film alles! Nou, niet letterlijk alles natuurlijk, maar in elk geval veel. Hoe meer materiaal, hoe meer mogelijkheden om er iets leuks van te maken. Als het even kan, heb ik mijn filmcamera bij me. Ook tijdens van die ogenschijnlijk duffe momenten. Het leuke is dan dat je die onverwacht leuke momentjes kunt pakken, waardoor een filmpje net even wat persoonlijker wordt.

3. Let goed op met muziek. Ik vind een reisfilm altijd leuker worden van gave muziek. Dat geeft toch net even wat extra’s. Het punt met muziek is echter dat je niet zo maar alles mag gebruiken. Zeker niet als je van plan bent je film op YouTube of een ander publiek kanaal te zetten. Nu heeft YouTube daar zelf een oplossing voor bedacht in de vorm van een bibliotheek waar je rechtenvrije muziek kunt downloaden, maar dat wil je niet. Echt niet. Het zijn veelal flauwe, suffe deuntjes, waar je niet heel enthousiast van wordt. Via Creative Commons vind je een aantal websites waar met name startende artiesten hun muziek rechtenvrij aanbieden, mits je natuurlijk wel vermeld dat het hun muziek is. Fair enough.

4. Praat niet te veel. Een fout die ik regelmatig heb gemaakt…Dan dacht ik leuk wat feitjes en weetjes te vertellen in een reisvideo. Kan natuurlijk best ok zijn, maar dan wel maar een paar keer en niet door de hele film heen. Kijkers krijgen het nauwelijks mee en je film wordt er over het algemeen niet beter of spannender van. En uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om beelden van de bestemming Lachen. Uitzondering daarop is natuurlijk een Q&A filmpje...

 Masterclass video 2

Film jezelf naar Zuid-Afrika. Ooit gehoord van de Getaway Academy? Een superleuk initiatief van Getaway Travel waarbij verschillende workshops worden aangeboden rondom reisbloggen en –fotografie. Op 30 oktober wordt daar een te gekke masterclass Video Reporting aan toegevoegd Lachen. Er is plek voor 10 enthousiaste reisfans, die ervaring hebben in het filmen en editen van een video ennnnnn graag een te gekke reis naar Zuid-Afrika willen winnen. Na de masterclass maak je namelijk je eigen video. Op basis daarvan worden er 4 winnaars uitgekozen, die samen met Fox Verre Reizen en South African Tourism eind november/begin december een te gekke reis naar Zuid-Afrika gaan maken. Film je regelmatig op reis, wil je graag een masterclass volgen en kans maken op die mooie reis? Meld je dan voor 16 oktober a.s. aan met, natuurlijk Knipogen, een eigen motivatievideo. Meer informatie en hoe je mee kunt doen vind je op Film jezelf naar Afrika.

Film jij regelmatig op reis of fotograaf je bijvoorbeeld liever?

 

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mij geschreven op basis van mijn eigen mening en ervaringen.

#reisblog #video

4 reacties

 • Ewout

  24 september 2015 om 08:43

  Fotografeer neem ik aan

  Beantwoorden

 • Danny van der Meijden

  24 september 2015 om 08:48

  En niet teveel zwaaien met de camera (van links, naar rechts, weer terug en boven en naar onderen), niet teveel inzoomen en uitzoomen. Dat zijn dingen waar je als kijker op een gegeven moment namelijk compleet misselijk van kunt worden. Misschien ook een leuke tip: zet de camera eens op een statief of stabiele ondergrond en film 10 minuten hetzelfde. Daarna het filmpje flink versnellen; dat levert soms echt leuke stukjes op; https://www.youtube.com/watch?v=zLPXGMHty10 (stukje van mijn Costa Rica waar ik het toepas).

  Filmen doe ik eigenlijk al sinds 2002. Ben er iets beter in dat fotografie, maar aangezien mijn vrienden absoluut geen foto's wil en kan maken, doet zij het filmwerk en ik eigenlijk alle foto's maken. Ik kan helaas niet beide doen :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Danny van der Meijden

   24 september 2015 om 11:53

   Ow heel herkenbaar inderdaad. Ik heb ook nogal de neiging om heel snel van links naar rechts te bewegen, wat later in een filmpje echt geen gezicht is...Ach, al doende leer je he ;-).

   Beantwoorden

 • margreet pruis

  24 september 2015 om 09:07

  Ik hou zelf meer van fotograferen....een tip is misschien : koop in het desbetreffende land cd's en gebruik dat als achtergrond muziek, heb je meteen het sfeertje erbij van dat land

  Beantwoorden

  • Reismeisje margreet pruis

   24 september 2015 om 11:54

   Wat een leuke tip Margreet! Ik neem wel regelmatig wat lokale muziek mee naar huis, maar ik heb 't nog nooit voor een video gebruikt. Superleuk!

   Beantwoorden

 • Jeroen

  24 september 2015 om 09:22

  Goeie tips van die muziek. Daar was ik zelf echt naar op zoek! Dank daarvoor.
  Ben inmiddels ook mijn eerste stapjes aan het wagen op film gebied. Do GoPro doet het prima maar er moet ook nog een keer iets anders bij. Iets waar ook een microfoon op past zodat het geluid beter is als er wind staat. Kortom, ik ben me erin aan het verdiepen naast de fotografie. Want dat blijft echt mijn ding.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   24 september 2015 om 11:55

   Leuk! Zo'n GoPro is inderdaad ook errug leuk. Is zo lekker handzaam!

   Beantwoorden

   • Jeroen Reismeisje

    25 september 2015 om 12:07

    En handig om pinguïns onder water mee te filmen :-D

    Beantwoorden

    • Reismeisje Jeroen

     27 september 2015 om 11:02

     Haha ;-). De max!

     Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.