Tips voor een wereldreis on a budget

Reismeisje 10 augustus 2015

Wereldreis kosten

Eerder schreef ik al eens over met welk budget je rekening moet houden voor een wereldreis. Natuurlijk hangt het sterk af van waar je precies heen gaat en meer van dat soort dingen, maar dat het best wel een bedrag is lijkt me duidelijk ;-) . Zeker als je eigenlijk niet wilt werken onderweg en je helemaal op die reis wilt kunnen richten. Toch is een wereldreis op zich prima bij elkaar te sparen. Helemaal als je onderweg ook niet als een malle gaat spenden. Lijkt een wereldreis jou ook wel iets, maar zie je niet hoe je dat financieel voor elkaar kunt krijgen? Denk dan eens aan de volgende tips om te besparen tijdens je wereldreis.

Neem een tentje mee.
Kamperen. Je moet er van houden natuurlijk, maar het is een goede manier om flink in de kosten te besparen. In heel veel landen kun je wild kamperen en dan kost een overnachting je dus geen cent! Zelf houd ik wel van kamperen op een soort van camping terrein. Ook al bestaat dat alleen maar uit een grasveldje, hutje om te schuilen en een afgeschermd gat in de grond. Het staat gewoon net even wat leuker en fijner vind ik ;-) . Let met het kopen van een tentje voor een wereldreis wel goed op het gewicht. Je doet er goed aan voor een lichtgewicht variant te kiezen, die niet al te veel ruimte in je backpack in neemt. Anders zeul je straks een jaar lang rond met bijna alleen maar kampeerspullen…

Blijf meerdere nachten en beding korting.
Voor ons blijft het toch wat vreemd. Dat een prijs niet dé prijs is als je reist. Of het nou om souvenirs, tourtjes of accommodaties gaat; heel vaak kun je flink onderhandelen. Verwachten ze dat zelfs van je. Vanuit kosten bezien is het aan te raden meerdere nachten in eenzelfde accommodatie te overnachten. Vrijwel overal kun je dan een korting bedingen, waarmee je behoorlijk wat kosten kunt besparen.

Reis buiten het hoogseizoen.
Buiten het hoogseizoen op vakantie gaan scheelt binnen Europa al behoorlijk, laat staan als je wat verder reist. Dan kunnen prijzen echt met gemak 50% dalen. Onze wereldreis is zelfs helemaal uitgestippeld op basis van de seizoenen 8-) . Niet dat we een uitgebreid reisschema hebben, maar de eerste maanden weten we wel globaal hoelang we ergens willen gaan blijven om overal nèt de laatste paar weken vóór het hoogseizoen te pakken. Perfect, want je hebt dan eigenlijk al wel het juiste klimaat, maar nog niet de prijzen van het hoogseizoen. Kan flink schelen!

Pak soms het vliegtuig.
Dit klinkt misschien wat vreemd, want je zou zeggen dat reizen met de bus goedkoper is dan vliegen. Vaak is dat ook zo, maar als je binnen eenzelfde land of continent blijft, kan vliegen soms erg aantrekkelijk zijn. Zo kwam ik er laatst achter dat een busrit van 12 uur in Brazilië duurder is dan een vlucht van zo’n 2 uurtjes naar dezelfde bestemming. Say what?! En nog met een prima maatschappij ook. Het loont dus wel om bij lange afstanden verschillende opties goed af te wegen.

Doe rustig aan en houd het bij.
Toegegeven, ik kan hier lichtelijk autistisch in zijn ;-) , maar ik houd van excelletjes waarin ik mooie berekeningen kan maken. Op reis ben ik dan ook zeker van plan bij te gaan houden wat we per land uit geven, zodat ik goed een vinger aan de pols kan houden bij ons budget. Het lijkt me vreselijk om op 1/3 van de reis er achter te komen dat je de helft er al door heen hebt gejaagd. In het begin is het sowieso beter wat rustiger aan te doen en keuzes te maken. Als je iets echt supergraag wil, moet je het zeker doen, maar vergeet niet dat je nog een heel lange reis voor de boeg hebt waarbij er nog veel meer momenten zullen zijn waarop je dat ene tourtje of uitstapje wilt ondernemen. Tenzij je een eindeloos budget hebt, is het toch beter in het begin extra goed in de gaten te houden hoe je er voor staat met je budget.

Kook je water.
Dit klinkt misschien als een vreemde eend in de bijt, maar bedenk maar eens hoeveel literflessen water je op reis koopt. Alleen al in een week tijd. In vrijwel alle verre landen is het water voor ons niet drinkbaar en moet je toch aan het mineraalwater. Vaak kost een litertje niet veel, maar als je in een warm land bent drink je er zo 3 weg. Per persoon. Per dag. Doe dat keer 365 dagen voor een jaar weg en er komt een behoorlijke kostenpost uit rollen. Een goed alternatief is het mee nemen van een dompelaar waarmee je je eigen water goed kunt koken. Of neem waterzuiveringstabletten mee, ook prima.

En zo zijn er natuurlijk nog meer budgettips te bedenken waarmee een reis om de wereld echt een mogelijkheid wordt. Vertel, heb jij nog een handige budgettip voor op reis?

#reizen #budget #wereldreis

7 reacties

 • Robert | Traveljunks

  10 augustus 2015 om 07:20

  Let in Brazilie wel op dat je met online boeken bij een airline wel een niet met een niet Braziliaanse credit card kunt betalen. Aan de counter op de airport kon het wel. Ik dacht dat het bij Gol was, maar check dat liever eerst. Wij hadden mazzel dat we op dat moment met een Braziliaanse vriendin onderweg waren ;-)

  Beantwoorden

 • gerben

  10 augustus 2015 om 07:20

  Boodschappen doen en soms zelf koken. Sowieso leuk om te doen en in sommige landen kun je daarmee behoorlijk wat besparen (niet alle landen trouwens!).

  Beantwoorden

 • Jeroen

  10 augustus 2015 om 07:29

  Voor schoon drinkwater zou je ook een Sawyer filter gebruiken. Care Plus heeft deze ook in het assortiment. Er zijn dacht ik 2 verschillende types, 1 die alleen bacteriën en protozoa filtert en 1 die hiernaast ook nog virussen eruit filtert.
  Wil deze zelf ook een keer gaan testen. Lijkt me helemaal handig op trekkings vanwege het geringe gewicht en grote.

  Beantwoorden

 • Gerard

  10 augustus 2015 om 11:44

  Leuk blog! Handig ook, want over drie weken vertrekken we naar Vietnam. Afdingen zal ik wel een beetje moeten gaan leren ja... Je (lees: ik) neem toch heel snel aan dat de prijs ook echt de prijs is. Niet slim. Ga ik dus niet doen (proberen ;)).

  Dan nog een tip die ik ergens las: vertrek vanaf (bijv.) Amsterdam, maar vlieg terug op een andere bestemming (bijv. Düsseldorf). Dat kan (zegt men) soms zo een paar honderd euro schelen in het hoogseizoen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Gerard

   10 augustus 2015 om 14:03

   Heel veel plezier al vast!!

 • Ingrid

  10 augustus 2015 om 19:01

  Houden jullie er wel rekening mee dat last minute binnenlandse vluchten aardig oplopen qua prijs? In Brazilie geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de tickets.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ingrid

   11 augustus 2015 om 06:29

   Dank voor de tip Ingrid!

 • Daan

  10 augustus 2015 om 20:07

  Mijn tip: Ik heb een hekel aan toeristische eettentjes, daarom ga ik budget uiteten waar ik de taxichauffeurs ook eten. Zie je een smoezelig eettentje waar de taxi's voor de deur staan? Daar moet je zijn! Waarschijnlijk goed, goedkoop en flinke porties om 12 uur tegenaan te kunnen. Succes!
  Daan

  Beantwoorden

  • Reismeisje Daan

   11 augustus 2015 om 06:29

   Dat is zeker een goede Daan!

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  11 augustus 2015 om 06:13

  Even wachten met big spenden is denk ik de beste tip. En wat hierboven wordt gezegd: op tijd je ticket boeken. Ik ben een paar weken terug voor 450 euro heen en weer naar Kuala Lumpur gevlogen, terwijl dat ook een heel stuk duurder kan!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

   11 augustus 2015 om 06:29

   Dat is zeker een goed prijsje :-)!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.