Tips voor de Westelijke Jordaan oever
Reismeisje 14 januari 2014
Voor onze trip naar Israël zei de Westelijke Jordaan oever mij eigenlijk niet veel. Ik wist natuurlijk wel dat dit één van de Palestijnse gebieden is in Israël en dat ’t onderwerp van conflict is, maar daar hield ’t dan ook wel mee op. Nu ik terug ben en een aantal dagen in Palestijns gebied ben geweest, is mijn beeld zo mogelijk nog complexer geworden. We zijn eigenlijk met meer vragen weg gegaan dan waar we mee aan kwamen :-). Één ding weet ik wel heel zeker: als je een reis naar Israël maakt, moet je de Westelijke Jordaan oever niet overslaan!! Sowieso omdat je reis anders niet compleet is, maar ook omdat de Palestijnse bevolking zo superhartelijk en –gastvrij is. Inclusief lekker rijstmaaltje op de grond bij mensen thuis :-).
Een klein stukje geschiedenis. Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is bij iedereen wel bekend. En misschien zeggen de Balfour verklaring en de Jom Kippoer oorlog je ook nog wel iets. Maar hoe dit conflict er in ’t dagelijkse leven daar uit ziet is echt niet voor te stellen vanuit ons veilige landje. Zodra je Palestijns gebied in komt, verandert het straatbeeld onmiddellijk. Schone straten maken plaats voor rommel, groen land verandert in grijs beton en stenen gooien vervangt de gezellige wipkippen. Op bovenstaande foto kun je goed zien hoe de situatie vanaf na WO II is veranderd. Wat begon als een overwegend Palestijns land is inmiddels een Joods land met een paar Palestijnse vlekjes. Ik zal hier niet op de politieke stoel gaan zitten, maar laat ik zeggen dat de kaart voor zich spreekt…
Bethlehem.
Bethlehem ligt hemelsbreed een paar kilometer van Jeruzalem vandaan, maar je doet er ruim een half uur over met de bus. Dat komt omdat Bethlehem dus net in Palestijns gebied ligt. Op zich merk je daar, op een klein checkpointje na, niet veel van. Als toerist tenminste. Om Bethlehem heen ligt een enorme muur die mij deed denken aan die van Berlijn. Om de zo veel meter staan wachttorens waar Israëlische scherpschutters in liggen. Geen grapje. Israël is in 2000 begonnen met de bouw van deze muur om hun land te beschermen tegen aanslagen. Inmiddels ligt er voor honderden km aan muur dwars door het Beloofde Land heen.
Maar goed, Bethlehem. Los van de geboorteplaats van Jezus die je natuurlijk kunt bezoeken, zou ik zeker naar vluchtelingenkamp Aida toe gaan. Dat klinkt heftiger dan het is. Ooit was dit echt een vluchtelingenkamp, maar inmiddels is het een dorp dat tegen Bethlehem is aan gegroeid. Vraag rond naar Dr Abed. Hij is bioloog en heeft zijn waarschijnlijk meer dan goed betaalde baan op gegeven om in Aida Camp kinderen uitzicht op een toekomst te geven. Ik vond hem echt superinspirerend en hij kan heel helder zijn visie verwoorden op het conflict. Echt de moeite! Je kunt ook in ’t Aida Camp logeren. Voor 60 NIS (€12) heb je een kamer zonder luxe maar mèt gastvrijheid.
Hebron.
Een naam die ik kende uit mijn jeugd, wanneer er weer eens gevechten waren op de Westelijke Jordaan oever. Nu liep ik er dus rond. Hebron is Palestijns, maar er wonen zo’n 260 Joodse kolonisten in ’t centrum. Beveiligd door 2.000 Israëlische militairen. Dusssss. Ook al voelt ’t een beetje als een half oorlogsgebied compleet met extreem veel geweren en tanks, Hebron is absoluut de moeite om te bezoeken. Misschien juist daarom. Bezoek ook zeker de moskee annex synagoge die precies op de grens van beide gebieden staat. De soukh is ook leuk om even door heen te lopen. En spreek bovenal mensen aan, van beide kanten.
Tussen Bethlehem en Hebron ligt ook nog het voormalige fort van Herodus. Ook leuk om even rond te lopen. Je hebt een fantastisch uitzicht op de omgeving! Verder zou ik echt aanraden een Palestijnse gids in te huren. Wij kwamen toevallig uit bij Ashaf, een taxi chauffeur die is opgegroeid op de Westelijke Jordaan oever. Zonder hem hadden we veel minder kunnen zien en hadden we zeker niet alles mee gekregen. Een complete dag inclusief rit en toelichting kost je ongeveer €100, maar dat is het echt waard! En laat je niet afschrikken. Er is zeker een onderlaag van spanning voelbaar, maar ik heb me geen moment onveilig gevoeld.
Mandy
14 januari 2014 om 17:22Ik vind het al heel erg indrukwekkend om dit te lezen, het lijkt mij echt bijzonder.
Beantwoorden
3 gave hostel tips in Israel | Reismeisje
20 januari 2014 om 07:47[…] Cultural Centre Guesthouse in Bethlehem. Ik schreef al eerder over dit bijzondere guesthouse op de Westbank. Als je op zoek bent naar een authentiek […]
Beantwoorden
Veiligheid in Israel | Reismeisje
26 januari 2014 om 11:50[…] Zoals ik laatst al schreef, zijn wij ook Palestijns gebied in gegaan. Zeker doen als je in Israël bent! Anders is je reis […]
Beantwoorden