Tips om te leren snowboarden

Reismeisje 04 december 2014

Snowboard tips

Wintersport. Ik ben er dol op! Op mijn 4de stond ik voor het eerst op de latten en ik ben er nooit meer mee gestopt! Af en toe heb ik een jaartje overgeslagen, maar in principe probeer ik elk jaar wel een wintersportje mee te pakken. Of op z’n minst een lang weekend. Heerlijk! Hoewel ik gek ben op skiën, lonkte snowboarden in mijn puberteit. Veel stoerder natuurlijk. Ik weet nog goed dat ik voor ’t eerst een aantal dagen 2 latten inwisselde voor 1 breed board. Op de een of andere manier had ik bedacht zo even die berg af te suizen. Niet dus. Na 3 dagen had ik blauwe knieën, een zere kont en geen zin meer…Ik bakte er niets van :-? . In de jaren daarna heb ik verschillende keren weer een snowboard gepakt en elke keer ging het een stukje beter, maar echt heel goed ben ik er nooit in geworden. Ik ben ondertussen tegen wil en dank wel expert in tips om te leren snowboarden, dus lijkt snowboarden jou ook wel iets, lees dan gauw verder!


Accepteer dat het een aantal dagen bagger is.
Serieus. Misschien wel de beste tip om te onthouden. Ik ken echt niemand die het snowboarden binnen een paar uur lekker onder de knie had en zónder 5x vallen die helling af kwam. Met ski’s kun je op de een of andere manier nog beter corrigeren en sturen, maar aangezien je bij een snowboard met 2 voeten op dezelfde plank vast zit, val je gewoon sneller om. Het zoeken van de juiste balans qua voor- en achterover leunen is de truc. Maar ja. Dat duurt dus wel even…


Goofy vs regular.
Bij snowboarden heb je één voet voor; die voet bepaalt dus ook welke kant om je de bochtjes maakt; goovy en regular noemen ze dat. Goofy betekent dat je je rechtervoet voor hebt, regular is dus links voor. Het is belangrijk dat je vóór je begint met snowboarden goed weet welke type snowboarder jij bent, omdat je er anders helemaal weinig van zult bakken. Er zijn verschillende trucjes om te testen welke voet je voor moet hebben. Laat iemand je bijvoorbeeld van achteren een duwtje geven; de voet die je vervolgens voor hebt staan, is degene die je ook op je board voor moet hebben. Meestal tenminste.


Lekker rutschen.
Als je wel eens op wintersport bent geweest, ken je ’t wel: rutschen. Met je snowboard parallel aan de berg naar beneden glijden, waarbij de bergzijde kleine hapjes in de sneeuw maakt. Prima om mee te beginnen en deze manier van remmen te leren. Je voelt ’t aardig in je bovenbenen en voor de andere piste gebruikers is het misschien niet altijd even fijn, maar als beginner is het fijn om dit eerst onder de knie te krijgen.


Kies voor lekker brede pistes.
Net als bij beginnende skiërs is het voor beginnende snowboarders ook vaak lastig om bochtjes te maken. Naar beneden rutschen voelt in elk geval een stuk comfortabeler ;-) . Om die bochtjes echter toch onder de knie te krijgen, zijn brede pistes fijn zodat je lange ‘halen’ kunt maken. Laat je niet al te snel verleiden om een steile piste op te gaan. Voor je het weet heb je de schrik in de benen en lukt het snowboarden vervolgens helemaal niet meer.


Doe je board af in de skilift.
Echt. Geloof me. Een snowboard aan je voeten in een skilift is verre van ideaal. Normaal gesproken maak je je achterste voet los uit het snowboard, je gaat zitten in de stoeltjeslift en bovenop de berg glijd je shinend uit de lift. In de praktijk valt er echter niet zo veel te shinen, want doordat je je achterste voet los op het board hebt staan, zwabber je alle kanten uit. Ik tenminste wel :-? . Heel frustrerend en irritant met knieën die al blauw genoeg zijn. Tipje: doe je snowboard gewoon helemaal af en wandel hop! de berg rustig af. Lekker ontspannen.   Tja en verder is het gewoon gáán. Oefenen. Vallen. En weer opstaan. Op een gegeven moment lukt het een paar keer een bochtje te maken zonder te vallen en dan merk je waar de balans dus ligt. Vanaf dat moment wordt het leuker en kun je je bijna een stoere boardchick of –guy noemen ;-) .

Heb je al eens op een snowboard gestaan? Of ski je juist liever?

#reizen #Wintersport #skien #snowboarden #vakantie #sneeuw

5 reacties

 • Michelle

  04 december 2014 om 09:14

  Ik doe zelf nooit mijn board af in de skilift, maar zoals jij zegt 1 voet los (de achterste). Als je de lift uitglijdt zet je die voet gewoon op je board, met de hak/teen (ligt eraan wat je voorkeur qua remmen heeft) ietwat uitstekend en dan remmen zoals je normaal ook doet. Hierdoor steekt je losse voet een beetje in de sneeuw waardoor je toch grip hebt en netjes kunt remmen zonder meteen achterover onder de skilift te vallen. Wanneer je je hak niet laat uitsteken, glijd je voet bij het remmen van je board af omdat ie niet vast zit, en dan val je dus. Want eerlijk, ook voor mij hebben ze de lift wel eens stil moeten zetten ;-).

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michelle

   04 december 2014 om 10:30

   Thanks voor je aanvulling ;-). Hoop dat het mij nog eens gaat lukken, zucht...

   Beantwoorden

 • Robert | Traveljunks

  04 december 2014 om 09:17

  Ik heb die twee latten nooit echt onder de knie gekregen, maar snowboarden echt binnen een dag. Juuu, dat ik dat over mezelf durf te zeggen (intussen rood wordend achter m'n beeldscherm). Ik heb vroeger veel geskated en hoefde me alleen de houding en het remmen als skater af te leren. Om 09:00 uur in Landgraaf beginnen en na de soep om 13:00 uur van boven geheel naar beneden zonder te vallen. Erna nog enkele keren die dag gedaan en maar twee roetsjers gemaakt, omdat ik automatisch als een skater remde (iedereen boos vanwege de gaten in de piste..). Skiën laat ik maar voor wat het is. Trouwens, op het water heb ik het precies andersom ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert | Traveljunks

   04 december 2014 om 10:29

   Ow echt?! Dat heb ik nog niet vaak gehoord. Natuurlijk talent :-)!

   Beantwoorden

 • Caro

  04 december 2014 om 09:44

  Ik heb het ook ooit een middag geprobeerd, bochten kon ik alleen naar rechts dus dat schoot niet heel erg op... Ik hou het lekker bij skiën:)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Caro

   04 december 2014 om 10:29

   Whahaha! Herkenbaar wel ;-). Ach, skien is ook superleuk!

   Beantwoorden

 • Resy

  04 december 2014 om 10:22

  Erg handige tips, dankje hiervoor! Ik ben nog nooit op wintersport geweest en ga de laatste week van januari met een heleboel tweedejaars van mijn opleiding naar Saalbach voor een week wintersport. Vroeg heb ik wel eens van die beginnerslesjes skiën en snowboarden gehad (met van die kinderfeestjes) maar echt ervaring heb ik niet. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om te gaan snowboarden, dus heb echt wat aan je tips!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Resy

   04 december 2014 om 10:29

   Fijn Resy, leuk te horen! Al vast heel veel plezier he.

   Beantwoorden

 • Mark | Longwayhome.nl

  05 december 2014 om 01:48

  Erg herkenbaar van die blauwe plekken en spierpijn. Ik sta dit seizoen weer lekker op mijn vertrouwde latten ;-)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.