Tips om het Noorderlicht te spotten

Reismeisje 03 februari 2015

Noorderlicht spotten 1

Het Noorderlicht. Dat heeft iets mythisch toch? Als je een beetje van reizen houdt, staat het zien van het Noorderlicht vast wel op je bucketlist. Een aantal jaren geleden heb ik het zelf voor het eerst gezien. Op IJsland. M’n tenen vroren er af, maar ow my. Wat-was-dat-gaaf!! Afgelopen kerst was het in Fins Lapland weer raak. Twee avonden op rij zelfs. Wat een mazzel! Los van dat er inderdaad een portie geluk bij komt kijken, zijn er toch wel wat dingen waar je op kunt letten in je jacht naar het Noorderlicht.


Voorkom lichtvervuiling.
Hoe goed de weersomstandigheden verder ook zijn, als er te veel licht in je omgeving is zul je het Noorderlicht waarschijnlijk niet zien. Concreet betekent dat eigenlijk dat je uit de buurt van grote steden moet blijven en het liefste in een open landschap gaat spotten. Dat betekent niet dat je helemaal in de middle of nowhere een huisje moet zien te huren. Op IJsland ben ik mee geweest op een Noorderlicht tour op zo’n 30 minuten van Reykjavik. En in Lapland zaten we aan de rand van een dorpje, waarbij we simpelweg de skipiste zijn op gelopen om het Noorderlicht te zien. Ging perfect!


Kraakheldere hemel.
Het Noorderlicht blijft natuurlijk een natuurverschijnsel en daarmee lastig om echt 100% te voorspellen. Dat vind ik ook juist wel het mooie er van ;-) . Je kunt er echter wel van uit gaan dat je niets gaat zien als het bewolkt is. Je hebt over het algemeen gewoon echt een kraakheldere avond nodig. Dat is zo’n beetje de eerste basisvoorwaarde. Dan moet je als nog afwachten of je ’t ook echt te zien krijgt, maar zonder een heldere sterrenhemel kun je het sowieso wel shaken.


Zet je wekker.
Statistisch gezien schijn je de meeste kans te hebben het Noorderlicht te zien tussen 10 uur ’s avonds en 3 uur vroeg in de ochtend. Niet de allerbeste tijden voor niet-avondbrakers zoals ik…Maar je wilt het natuurlijk niet missen, dus beter om je wekkertje een aantal keren te zetten en buiten te gaan kijken. Vóór tienen ’s avonds is de kans namelijk echt nihil.

Noorderlicht spotten 2

Download een lokale app of check een spotterswebsite.
Grotere bestemming in het Noorden van Europa hebben eigenlijk allemaal wel een soort van Noorderlicht alert. In Lapland hadden we bijvoorbeeld de Levi app, die dus melding gaf als de kans op het Noorderlicht ineens heel groot werd. Ook heb je, afhankelijk van je bestemming, websites waar Noorderlicht spotters elk half uur de omstandigheden updaten. Zo kun je heel snel zien of de kansen verbeteren en sta je niet eerst 2 uur buiten te vernikkelen.


Heb geduld en kleed je goed aan.
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen, komt het uiteindelijk ook op een beetje geluk aan. En dat betekent vaak toch geduld hebben. Zowel op IJsland als in Lapland heb ik een uur in de ijzige kou gestaan. Terwijl ik toch echt zo’n website had gecheckt, het na tienen was en de hemel kraakhelder. Kleed je dus goed aan als je op Noorderlicht jacht gaat en heb een beetje geduld. Het begint vaak met kleine, lichte slierten, waarbij je op een gegeven moment denkt dat dat wel gewoon hoge mist zal zijn. Maar dan ineens kan het schouwspel losbarsten in groene, gele en rode tinten. Echt te gek en alle kou en het lange wachten méér dan waard!  

Heb jij het Noorderlicht al eens gezien? Waar?

#reizen #IJsland #reisfotografie #lapland #noorderlicht

7 reacties

 • Michel

  03 februari 2015 om 08:12

  Denk dat een goede tip ook is: ga zo noordelijk mogelijk. Het meest zuidelijk stukje Lapland ligt onder de poolcirkel, maar daar is de kans het minst groot. Hoe noordelijker je zit, hoe groter de kans is dat je het noorderlicht ziet en ook hoe intensiever deze is bij een krachtige 'explosie'. Je ziet dan ook rode en blauwe kleuren naast de groene kleuren.
  En tot slot de periode: december t/m maart maak je de meeste kans, daarna neemt de kans snel af.

  In je blog staat trouwens luchtvervuiling, maar volgens mij bedoel je lichtvervuiling toch? :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   03 februari 2015 om 08:38

   Ahhhhh! Dank voor de opmerking. Snel aangepast inderdaad ;-). En goede aanvullingen!

  • gerben Michel

   03 februari 2015 om 14:31

   Michel,

   Hoe heb jij het trouwens gehad? Succes gehad met noorderlicht? En hoe was je vakantie?

   • Michel gerben

    03 februari 2015 om 19:22

    Lapland was weer fenomenaal Gerben!! Helaas noorderlicht dit keer niet gezien. Wel iets opgepikt met mijn camera met sluitertijd op 30 sec., maar eigenlijk was het te zwak. Volgende keer hopelijk meer geluk. Dan zoek ik het wel wat noordelijker op, in de buurt van Ivalo, om zo meer kans te maken. We zaten nu misschien net iets te zuidelijk.
    Maar met -33 was het wel fris genoeg haha.
    Binnenkort (?) ook Beau van Erven Dorens met zijn programma Het is hier Fantastisch vanuit Lapland. Hij kwam uit het toestel waarin wij weer terugvlogen naar NL.

 • Robert | Traveljunks

  03 februari 2015 om 08:26

  Nu ben ik al best wat keren in Skandinavische landen geweest, maar ik heb dit fenomeen nog nooit mogen aanschouwen.. :( Wij gaan meestal in de zomer of met midzomer, om het te vieren met vrienden uit Zweden. Jullie Lapland avonturen zeggen ons dat het er maar eens in de winter van moet komen ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert | Traveljunks

   03 februari 2015 om 08:37

   ;-) Zeker! Echt een aanrader. Al lijkt me de zomer ook magisch!

 • Jeroen

  03 februari 2015 om 09:37

  Aaah!! Weer die jaloersmakende foto! Moet er volgende winter toch maar eens van komen om naar het noorden te gaan.
  Overigens, maak als je blauwbekkend staat te wachten, toch af en toe een foto van de hemel. De camerasensor ziet meer als het menselijk oog. Je kunt dus op deze manier dus al op je schermpje zien of er echt niets is of dat het gewoon nog niet goed te zien is.
  Voor mij op de planning om nog eens te bezoeken is het Polarlichtcenter In Lauvik Noorwegen. Een paar Nederlandse liefhebber zijn dit alweer wat jaren geleden gestart. Schijnt erg leuk en informatief te zijn. Jammer dat ik dit nog niet wist toen we eens in de buurt waren (in de zomer dan maar toch)

  Beantwoorden

 • Eva - eighty7

  03 februari 2015 om 11:02

  Goede tips! Ik heb het nog niet gezien maar het lijkt me heel bijzonder!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Eva - eighty7

   04 februari 2015 om 07:40

   ;-) Thanks!

 • Niels - RoPStAr

  03 februari 2015 om 12:37

  Mooi stukje, goede tips! Ben benieuwd of ik het mag gaan aanschouwen als ik die kant op ga. Lijkt me magisch om mee te maken.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Niels - RoPStAr

   04 februari 2015 om 07:40

   Help het je hopen Niels!!

 • Imme

  10 februari 2015 om 09:44

  Ik heb afgelopen week in Ijsland 2x op rij het Noorderlicht mogen aanschouwen, 1x vanuit de achtertuin in een buitenwijk van Reykjavik en 1x vanuit de auto, nog voor 20u 's avonds, terugkomend van een roadtrip. Heel erg magisch! Wij hielden de auroralevels goed in de gaten via een website en gingen bij een hoog cijfer naar buiten :)

  Beantwoorden

 • Esther

  17 maart 2018 om 21:53

  Je geeft aan dat de kans op het zien van het noorderlicht voor 22:00u nihil is. Ik heb het afgelopen drie dagen op rij voor 22:00u gezien in Lapland. Hier was de activiteit tussen 20:00 en 22:00u het hoogste :-) prachtig was het!!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.