Tips om af te dingen

20 augustus 2013

Tips afdingen

Als ik iets vermoeiend vind op reis dan is ’t wel al dat afdingen. Waarom staat er niet gewoon een prijsje op dat Boeddha beeld?! Lijkt me een stuk makkelijker voor beide partijen ;-). In veel landen is ’t nu eenmaal heel gewoon dat je met gemak 1/3 of soms zelfs de helft van de originele vraagprijs af kunt dingen. Een spelletje dat ik nog steeds niet zo makkelijk vind. Heb je ook wat moeite met dat gepingel? Misschien heb je iets aan één van onderstaande tips!

Doe je Westerse bril af. Serieus. Voel geen schaamte of gene, omdat je voor jouw gevoel een veel te lage prijs wilt betalen aan die arme man. Los van dat die meneer er best wat ‘te veel’ aan over mag houden, ligt de waarde van geld in veel landen heel anders. €10 voor één of andere klankschaal is misschien voor jou als Hollander superweinig, maar in Tibet betekent dit weer heel wat avonden eten op tafel.

Loop weg. Klinkt misschien wat bruut, maar wel de beste methode. Als de verkoper niet wil zakken naar een voor jou acceptabele prijs, kun je de gok wagen en weg lopen. Het is mij al vaker gebeurd dat ze je dan terug roepen en als nog flink zakken in prijs. Je moet natuurlijk wel goed aanvoelen of ’t fair is dat je afdruipt…

Heb geduld. Probeer, vóór je meteen als een malle allerlei spulletjes in gaat slaan, een reëel gevoel te krijgen bij ’t prijsniveau van het land waar je bent. Ik betaal zelf bijvoorbeeld ook altijd eerst braaf wat de winkelier vraagt voor een flesje water. Geheid dat ik een paar keer wordt afgezet ;-), maar na 5 flessen begin je wel een beeld te krijgen. Geduld loont!

Bepaal jouw prijs. Bedenk van tevoren wat iets je waard is. Als je €50 over hebt voor een mooi beeld, betaal je dat toch gewoon? Maar houd er ook aan vast als de verkoper €100 voor datzelfde beeld wil hebben. Bepaal van tevoren jouw prijs.

#reizen #reistips #afdingen

1 reactie

  • Yvon

    22 augustus 2013 om 16:48

    Hier in China is weglopen, althans voor mij, wel de beste tactiek.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.