#TheGoldlist: bestemmingen voor op je bucketlist in 2016

Reismeisje 20 april 2016

Als je actief bent op Instagram, heb je vast wel eens van de hashtag ‘the goldlist’ gehoord. Een hashtag die te pas en te onpas wordt gebruikt voor álles wat maar een ervaring met een gouden randje is. Bedoeld voor op je, net al zo populaire, #bucketlist natuurlijk. Nu we de afgelopen 7 maanden door zo veel verschillende landen zijn gereisd, betrap ik mezelf ook regelmatig op het gebruik van #TheGoldlist Tong uitsteken. En dat inspireerde me om er een heel artikel aan te wijden. Vandaag vertel ik je dus welke bestemmingen wat mij betreft op je bucketlist zouden moeten staan voor het komende jaar. Komen ze!

Galapagos thegoldlist

1. De waanzinnig unieke Galapagos eilanden. Man, man. Wat zijn de Galapagos eilanden toch te gek! De inheemse dieren die je er vindt en vooral de manier waarop ze op mensen reageren is echt uniek. Een zeeleeuw op je badhanddoek, snorkelen met een pinguïn, wandelen naast een oeroude landschildpad; op de Galapagos kan het allemaal. De reden waarom dit op je bucketlist zou moeten staan, heeft echter ook te maken met de wetgeving die langzamerhand verandert. Het wordt steeds lastiger en vooral duurder om naar de Galapagos te reizen. Zo hebben wij nog net $100 per persoon toegang betaald, maar dat schijnt ondertussen al verdubbeld te zijn. Ook het quotum van 150.000 toeristen per jaar wordt de komende jaren verlaagd. Lijken de Galapagos je dus gaaf? Ga dan zo snel mogelijk!

Machu Picchu thegoldlist

2. Dit jaar nog naar Machu Picchu! Waarom Machu Picchu op je bucketlist zou moeten staan, behoeft op zich weinig toelichting lijkt me Knipogen. En geloof me, ondanks dat het er megatoeristisch is en het bij vlagen als een enorme attractie voelt, Machu Picchu is zó de moeite waard! Echt prachtig. Toen wij er tijdens oud en nieuw waren, hoorden we echter dat ze de ruïnes van Machu Picchu vanaf 2017 niet meer toegankelijk willen maken voor toeristen…Dan zou je alleen nog vanaf het bekende uitzichtpunt naar de opgravingen kunnen kijken. C’est ça. Ik weet natuurlijk niet of dit ook echt gaat gebeuren, maar we hebben het wel van meerdere kanten gehoord. Als je dus graag naar Machu Picchu wilt, zou ik er voor de zekerheid niet te lang meer mee wachten.

3. Ontdek het oud Perzische rijk in Iran. Ok. Dit is een land waar we nog naar toe gaan reizen, maar toch zet ik deze magische bestemming al vast in mijn bucketlist voor 2016 Lachen. Er is je vast niet ontgaan dat Iran sinds 2013 een nieuwe president heeft, meneer Rohani. Hoewel Iran nog steeds een streng Islamitisch regime blijft houden, inclusief sterk traditionele wetgeving, heeft Rohani de banden met het westen duidelijk aangehaald en begint het toerisme naar Iran zelfs meer op gang te komen. Voorheen was het bijvoorbeeld onmogelijk een visum on arrival te krijgen, maar nu is dat voor veel Europeanen (inclusief Nederlanders) sinds kort wèl mogelijk. Het lijken misschien kleine ontwikkelingen, maar ze staan wat mij betreft symbool voor iets diepers. Voor het meer open gaan staan voor alles buiten Iran. Hoewel het zo’n enorme vaart niet zal gaan lopen, zou ik toch niet al te lang meer wachten met een bezoekje aan Iran. Het zal weliswaar geen enorme relaxte reis zijn, maar wel onvergetelijk en ondergedompeld in een compleet andere cultuur. Ik kijk er naar uit!

Tobago thegoldlist

4. Kies voor een andere, authentiek Caribische bestemming. Tijdens deze reis hebben we voor het eerst kennis gemaakt met de Cariben. Landen als Costa Rica en Belize hebben natuurlijk ook een Caribische kust, maar dat voelt toch anders op de een of andere manier. Ik vond met name Tobago echt een ontzettend leuke verrassing! Een bestemming die we van tevoren niet eens bedacht hadden, maar waar we eigenlijk puur toevallig uit kwamen. Tobago heeft de meest mooie strandjes ever en je vindt er een heel authentieke cultuur. Bob Marley meets Kenny B Tong uitsteken. Dat werk. Mocht je dus nog eens op zoek zijn naar een heerlijke relax bestemming in de Cariben, overweeg zeker Tobago!

Patagonie thegoldlist

5. IJs happen in Patagonië. Los van dat Argentinië niet mijn meest favoriete bestemming tijdens onze reis door Zuid-Amerika was, vond ik het uiterste Zuiden echt één van de highlights. Patagonië. Steenkoud, maar landschappelijk ow zo prachtig. Ik voelde me daar heel klein. Omringd door enorme bergen, gletsjers, grote rotspartijen en aquablauwe meren. Vooral El Calafate vond ik erg gaaf. Het dorpje is sowieso de moeite waard, maar het gaat daar eigenlijk vooral om de gletsjer. De enorme gletsjer die zo’n beetje elk uur enorme brokken ijs laat vallen met een donderend geraas. Te gek om te zien en horen, maar eigenlijk is het natuurlijk triest…Het ijs smelt namelijk niet zo maar af. Klimaatverandering puur sang. En juist daarom zou een bezoekje aan Patagonië op je bucketlist moeten staan. Nu het er nog is. Ga ga ga!

Dat zijn wat mij betreft de 5 bestemmingen die het komende jaar op je bucketlist zouden moeten staan. Dikke kans dat je er dan ook een foto van post met #TheGoldlist Knipogen. Ik ben benieuwd welke bestemmingen wat jou betreft op een reis bucketlist zouden moeten staan? 

#bucketlist #wereldreis #backpacken #reizen

4 reacties

 • Margreet Pruis

  20 april 2016 om 07:09

  Ik denk Ethiopie en dan met name het zuiden waar al die stammen wonen. Ze leven erg geisoleerd. Sommige stammen vragen geld voor het maken van foto's. Vorig jaar vroegen ze 1 birr per foto, dit jaar al 5 birr ( 25 cent ) Bovendien moet je het stamhoofd betalen om uberhaubt in hun dorpje aanwezig te zijn. Zo'n stambezoek is een gekkenboel wanneer de camera's tevoorschijn komen ..Je kunt er ook niet lang blijven want dan wordt de sfeer grimmig, vooral bij de Mursi. Ik had daar echt gemengde gevoelens. De mensen zien er prachtig uit, maar voelde me daar niet prettig. Het geld voor de foto's is hun enige bron van inkomsten en iedereen trekt aan je en ze zijn snel boos..Ik vraag me trouwens werkelijk af of je als backpacker zo'n stam kunt bezoeken. Weet jij dat ? Je kunt niet met de mensen communiceren...Van het fotogeld wordt drank gekocht en de mannen zijn in de middag dronken. Maar zo'n bezoek is toch wel heel bijzonder, want ze bezitten (nu nog) helemaal niks ! Misschien kleden ze zich over een paar jaar ook wel westers en komen er brommers in het dorp ! Nu moeten ze nog dagen lopen naar een weekmarkt en de vrouwen lopen nog topless

  Beantwoorden

  • Reismeisje Margreet Pruis

   20 april 2016 om 08:29

   Wauw, wat een uitgebreide en mooie reactie :-). Ik ben ook in Ethiopië geweest, maar alleen in het Noorden. Wel iets gemist dus...

 • Kim

  20 april 2016 om 08:10

  Bij mij staat Oeganda al jaren op nummer 1 op mijn bucketlist qua landen waar ik graag nog naar toe wil. Verder zijn dat Madagascar, Nieuw-Zeeland (waar ik al een keer ben geweest maar zo geweldig vind), opnieuw naar Canada en een rondreis door Scandinavië

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kim

   20 april 2016 om 08:30

   Oeganda is zeker een aanrader! Prachtig groen, de mooie berggorilla's en heel vriendelijke mensen. Madagaskar staat bij mij ook hoog inderdaad!

 • Willem

  20 april 2016 om 09:53

  het lijkt me sterk dat Machu Pichu dicht gaat. Eerste hit op Google liet al zien dat dit verhaal elk jaar de rondte gaat.
  In februari gaat de Inca Trail voor 2 maanden dicht, misschien dat daar de verwarring ontstaat?

  In 2010 ging het dicht voor 2 maanden na overstromingen, daardoor hebben ze 185 miljoen dollar misgelopen. Als ze het dichtdoen dan zal Peru failliet gaan vrees ik.
  bron: http://howtoperu.com/2013/05/27/is-machu-picchu-closing-to-the-public/

  Beantwoorden

  • Reismeisje Willem

   20 april 2016 om 19:53

   Dat lijkt me ook inderdaad...Geen idee of het waar is, maar we hoorden het van verschillende kanten. Laten we hopen dat het niet waar is ;-).

 • Jeroen

  20 april 2016 om 14:13

  Een uitstapje naar de echte uithoeken van de wereld zou op zo'n lijst moeten staan. Dan denk ik natuurlijk aan een Spitsbergen, Antarctica of Kamchatka. Nu is het nog een echte uithoek waar bijna niemand komt. Geniet er dus nu nog van!
  Ik denk dat Guyana waar jullie zijn geweest er ook goed onder kan vallen :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   20 april 2016 om 19:54

   JA JA JA. Ik kan het niet meer met je eens zijn Jeroen :-). Al die bestemmingen waar jij bent geweest staan echt big time op mijn lijstje!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.