The story behind Srinagar

25 april 2014

Written by Gerben

Srinagar, de regionale hoofdstad van Jammu & Kashmir, is al vele tientallen jaren het middelpunt van een conflict tussen de in India levende Hindoes en Moslims. Daarnaast is de regio als geheel ook nog eens inzet van een conflict tussen India en Pakistan, wat al enkele keren bijna heeft geleid tot een kernoorlog. Deze foto laat zien waarom Kashmir zo gewild is. Het roept bij mij in ieder geval beelden op van vervlogen tijden en het sprookje van 1001 nacht. En vraag een Indiër wat de mooiste plek in India is; grote kans dat hij Kashmir noemt! Niet voor niets zijn de koele heuvels in de omgeving van de stad en natuurlijk het befaamde Dal Lake dé bestemming voor Indiërs om letterlijk en figuurlijk in het huwelijksbootje te stappen.

Een stukje geschiedenis.

Maar tijden zijn niet altijd zo rustig geweest. Toen India in 1947 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, werd besloten dat er naast India ook een land moest komen waar de Moslimpopulatie van India terecht zou kunnen. Dat land is het huidige Pakistan. Het autonome gebied Jammu & Kashmir, dat bestuurd werd door een Hindoeïstische Maharadja (koning), mocht zelf beslissen bij welk land zij zich zouden aansluiten. Voordat er echter een keuze gemaakt was, viel Pakistan het koninkrijk binnen om de mensen te ‘bevrijden’. De Maharadja, die als Hindoe zwaar in de minderheid was, besefte dat het onmogelijk was deze strijd te winnen. Hij vroeg daarom het Indiase leger te hulp, maar diende als tegenprestatie wel een verklaring te ondertekenen dat J&K in het vervolg bij India zouden horen. Zo gezegd, zo gedaan.


Vandaag de dag.

Dit heeft geleid tot meerdere oorlogen en zelfs bijna tot een kernoorlog. Tot op de dag van vandaag zijn India en Pakistan dan ook aartsvijanden en tot op het bot verdeeld over dit stuk land. Zelfs in de beginjaren van 2000 waren en nog geregeld onenigheden en schermutselingen tussen beide landen en bevolkingsgroepen. Op dit moment is alles rustig en kun je hier als toerist prima reizen. Verwacht wel een vrij aanwezige hoeveelheid militairen, checkpoints en roadblocks. Maar een beetje avontuur maakt een reis door dit gebied des te mooier!

@Azië @India #reizen #India #backpacken #Kashmir #srinagar #the story behind

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.