The story behind...een madrassa

19 februari 2014

Hey! Dit is mijn eerste officiële post op Reismeisje :-). Reismeisje is mijn vriendin en ik maak de foto’s die zij gebruikt op dit blog. Ik ben natuurlijk net zo gek op reizen! Tijdens onze reizen probeer ik al die gave momenten zo goed mogelijk in foto’s vast te leggen. Wat mij altijd het meeste boeit, is het verhaal achter de foto. Vanaf nu zal ik regelmatig blogpost maken voor Reismeisje, waarin ik het verhaal achter mijn meest bijzondere reisfoto’s vertel. Ik hoop dat het je zal bevallen :-)! Wil je meer over mij weten, klik dan hier!

We trappen af met een foto uit India!

Madrassa

Madrassa in Amritsar, India

Een Madrassa, ook wel Koranschool genoemd, vind je in alle delen van de wereld waar islamieten wonen.  Madrassa is het Arabische woord voor school. Je begrijpt het al; hier krijgen kinderen onderwijs over de islam. Er zijn twee varianten: een eenvoudige versie waarbij kinderen de teksten van de koran uit hun hoofd leren (en vaak niet eens weten wat ze nu precies leren omdat ze het Arabisch niet beheersen) en een andere versie waarbij ze gemiddeld twaalf jaar onderwijs krijgen en daarmee uiteindelijk moellah worden, zeg maar het islamitische equivalent van een dominee. Op beide typen scholen krijgen ze ook regulier onderwijs, dus wat wij hier op de basisschool leren.

De Madrassa’ s hebben sinds 9-11  in het Westen een slechte naam gekregen; het zouden fundamentalistische broeinesten zijn die mensen aanzetten tot terrorisme. In tweede en derde wereldlanden kan men dat niet begrijpen, daar zijn het simpelweg scholen die miljoenen kinderen (vooral de armen) voorzien van gratis onderwijs.

Deze Madrassa kwamen we toevallig tegen toen we in Amritsar, in het noordoosten van India, achter op een fietsriksja zaten en een zijsteegje in konden kijken. Vraag van tevoren wel even of je naar binnen mag, meestal is dat geen probleem. De kans is groot dat je een enthousiaste rondleiding krijgt. Let er wel op dat je geen korte broek of mouwen aan hebt. En voor de vrouwen: bedek je hoofd met een doek of sjaal. 

   

#reizen #India #backpacken #fotografie #reisfotografie

3 reacties

 • Rianne

  19 februari 2014 om 13:56

  Wat een mooie foto!

  Beantwoorden

 • Mirre

  19 februari 2014 om 16:22

  Mooie foto, leuk om te lezen.
  Hoe heb je de jongens zover gekregen om te poseren?

  Beantwoorden

 • Mandy

  20 februari 2014 om 16:31

  Leuke eerste post Gerben! Ik kijk uit naar de volgende :D
  Goede tip trouwens in je comment. Misschien is het wel leuk om ook fotografietips, passende bij de foto, te geven (als je die hebt).

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.