Tashi Delek!

13 augustus 2014

Tashi delek

Written by Gerben

Ofwel Tibetaans voor ‘hallo’. Overal waar je komt in Tibet krijg je dit naar je hoofd geslingerd. Tibet is ongetwijfeld één van die landen waar de reis je, naast de fantastische vergezichten, vooral bij zal blijven dankzij de mensen. Want, hoewel het leven in Tibet sowieso niet gemakkelijk is met winters waarbij de temperatuur ver onder het vriespunt duikt, is het vooral de politieke situatie wat het leven voor de Tibetanen moeilijk maakt. De bezetting van Tibet is er vele malen prominenter dan wat de meeste mensen in het Westen vermoeden. Of wat je er als toerist van te zien krijgt. Daarom is het des te bijzonder dat de mensen zo vrolijk en opgewekt zijn en het Tashi Delek haast is verworden tot een nationaal mantra. Soms is het moeilijk te zien of iemand Chinees of Tibetaans is; de ogen en opgewekte stemming van de Tibetanen geven dan vaak de doorslag. Hun ogen fonkelen, er wordt gezongen en ze maken grapjes. Totaal anders dan de Chinezen met hun toch vaak wat onbeleefde en irritante gedrag.
The story behind.
Deze meisjes kwamen we tegen in Oost-Tibet. We maakten een tocht van Lhasa naar Chengdu. Op ongeveer vier dagen rijden, in een zeer afgelegen regio, kwamen we deze kleurrijke meiden tegen op weg naar een gletsjer. Het was november en het begon al aardig koud te worden. Net toen we ergens een huisje binnen wilden lopen om iets te vragen, stonden ze daar te kletsen bij een hout gestookt vuurtje. Ze dragen de shawls om hun hoofd om hun gezichten te beschermen tegen de ijzige kou. Het maakt een kleurrijk plaatje, vooral met de zwarte achtergrond. Ik vroeg of ik een foto mocht maken, en dat was prima. Bij wijze van uitzondering heb ik dit gevraagd, want meestal vind ik de foto’s er te gekunsteld of te stijf uitzien wanneer je vraagt of je een foto mag maken. Vooral in Azië hebben ze er een handje van vooral niet te lachen op foto’s. Zo niet deze leuke meiden ;-) . Spreekt een dergelijke foto je wel aan, dan kan ik je zeker aanraden eens een reisje te maken naar Tibet. Makkelijk is het niet met alle regels, maar het is zeker te doen. En ben je op zoek naar iemand die alles voor je kan regelen voor een budget prijs, kijk dan eens hier. Een gids is verplicht in Tibet en Lobsang is echt een topper!   Ben jij wel eens in Tibet geweest of zou je er nog graag heen willen??

#reizen #tibet #fotografie #reisfotografie #the story behind

5 reacties

 • Serge Van Cauwenbergh

  13 augustus 2014 om 11:11

  In 2012 en 2013 ben ik telkens via een georganiseerde groepsreis door Tibet gereisd. De eerste maal met vertrek uit Peking tot Kathmandu; vorig jaar van Chengdu over Lhasa, vervolgens richting het noorden naar Ali, dan de toch verder zetten richting Mount Kailash, Mount Everest basecamp en terug Kathmandu. Twee boeiende en avontuurlijke reizen.

  Op mijn blog vind je alvast foto's en een aantal artikels terug: http://www.sergevancauwenbergh.be/?s=tibet

  Beantwoorden

 • Ester

  13 augustus 2014 om 12:59

  Mooie foto, en wat een mooie fonkelende ogen!
  Mijn oom is in een ver verleden naar Tibet gegaan en oa door zijn verhalen wil ik het land graag nog eens bezoeken.

  Beantwoorden

 • Torretje | ReiZenZo.nl

  13 augustus 2014 om 18:11

  Oh, een blog over Tibet! Leuk! Dat 'land' heeft me echt gegrepen... Hartverscheurend om te zien wat China daar aan het doen is. En inderdaad is dat dan nog alleen maar wat wij als toeristen zien. Ook van mij zal er regelmatig een blog voorbij komen over deze bijna magische bestemming...

  Beantwoorden

 • gerben

  14 augustus 2014 om 07:04

  Zou ik zeker doen! Een bezoek aan Tibet is absoluut de moeite waard!

  Beantwoorden

 • Laurens (Rondreis.nl)

  28 augustus 2014 om 08:27

  Tashi Deeelek.... Machtig mooi. geweldige herinneringen aan die mensen.
  Free Tibet!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.