Studeren in 't buitenland

Reismeisje 28 januari 2014

Studeren buitenland

Is het serieus al weer ruim 6 jaar geleden dat ik afstudeerde?! Ai, confronterend :-). Zoals met meer dingen, realiseer je je pas achteraf hoe gaaf iets was. Ken je dat? Dat heb ik dus echt met mijn studietijd. Tuurlijk, toen vond ik ’t ook wel helemaal leuk, maar pas later had ik écht door wat een relaxte en toffe tijd het is geweest. Één van de dingen die me het meeste is bij gebleven is wel mijn tijd in het buitenland. Ik heb in mijn laatste studiejaar zo’n 8 maanden in de hoofdstad van Oostenrijk gestudeerd: het protserige Wenen. En wat is dat een leuke tijd geweest :-)! Er kwam weinig van studeren moet ik zeggen, maar dat hoort er ook wel een beetje bij. Mocht jij overwegen om een deel van je studie in ’t buitenland te doen, zou ik dat zeker aanraden! En wel hierom:

Je komt jezelf tegen.

Klinkt minder leuk dan ’t uiteindelijk is. Ik ging letterlijk alleen met een backpack naar Wenen. Ik kende er niemand, had geen idee hoe ik bij mijn onbekende kamer moest komen en was zo groen als gras :-). Toen ik in Wenen landde stond ’t huilen me even nader dan het lachen zeg maar. Tja. Om letterlijk en figuurlijk ergens te komen moest ik wel over allerlei drempels heen stappen. Anders zou ik in m’n eentje verpieteren op mijn 9m2 tellende kamertje. Mijn punt is: je leert veel over jezelf als je besluit in ’t buitenland te gaan studeren en je verlegt je grenzen op een positieve manier. Één van mijn beste leermomentjes :-).

Je wordt internationaler.

Hoewel ik me in Wenen soms Nederlandser voelde dan ik ooit had gedacht, een buitenland ervaring maakt je wel echt internationaler. Je ontmoet mensen uit allerlei landen en culturen, waardoor je gewoon ook anders tegen dingen aan gaat kijken. Het verrijkt je echt vind ik!

Het wordt nooit makkelijker

:-). Daarmee bedoel ik: je zult nooit gemakkelijker zonder serieuze gevolgen voor je financiën of andere praktische dingen naar het buitenland kunnen gaan. En ook nog zo superveel lol beleven. Natuurlijk moet je ook wel iets aan je studie doen, maar mijn ervaring toen was echt dat veel docenten erg flexibel zijn als ’t op buitenlandse studenten aan komt. Een groot deel van je ervaring gaat ook niet om die studie wat mij betreft. Genieten dus!

Goed voor je CV.

Een suffe reden vind ik. En zeker niet eentje om ’t alleen voor te doen, maar ik vind toch dat ik ‘m moet noemen. Een buitenlandse studie ervaring is namelijk gewoon wel positief voor je CV. Toen ik op zoek ging naar mijn eerste baan, werd er serieus ook veel naar Wenen gevraagd. Het is toch nèt even een andere stap en zegt ook iets over je.

 

Tot slot is de allerbelangrijkste reden wat mij betreft dat ’t gewoon een lifetime experience is. Ik kan echt met zo veel plezier terug denken aan mijn tijd in Wenen; dat is goud waard! Ik ben benieuwd of jij in het buitenland gestudeerd hebt (of gaat) en wat jouw ervaring is?

 

#stedentrip #persoonlijk #Oostenrijk #Wenen #studeren

3 reacties

 • gerben

  28 januari 2014 om 14:34

  Gaaf skipak :-)!

  Beantwoorden

  • Reismeisje gerben

   28 januari 2014 om 18:36

   Sufferd ;-)

   Beantwoorden

 • Ellen

  28 januari 2014 om 17:22

  Ja vier maanden in Florida, USA, en deel je mening! Echt een once in a lifetime experience!!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ellen

   28 januari 2014 om 18:36

   Ah ook tof zeg!!

   Beantwoorden

 • Ellen

  13 februari 2014 om 14:11

  Wat leuk! Ik heb ook 8 maanden tijdens m'n bachelor in t buitenland gewerkt/gestudeerd, in Australie en m'n masters in Zweden gedaan. Vond t zo leuk dat ik maar geëmigreerd ben.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ellen

   13 februari 2014 om 16:01

   Wauw! Dat is helemaal tof :-)!

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.