Strijders van Tibet

09 mei 2014

Written by Gerben

Ooit van Kham of Khampa’s gehoord? Kham is de naam van een gebied in het Oosten van Tibet. Het is een zeer ruig en ontoegankelijk gebied met spitse bergkammen en woeste rivieren. Vroeger werd ‘t slechts ten dele bestuurd vanuit de regering in Lhasa. Khampa’s zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Ook zij staan bekend als wild en ruig en worden ook wel beschouwd als het officieuze leger van Tibet. Als je ze tijdens een reis door Tibet tegen komt, weet je wel wat ik bedoel ;-) !

Aanzien.

Toch hebben ze in Tibet zelf veel aanzien; dat komt vooral door de rol die de Khampa’s vroeger hebben gespeeld. Toen China in 1950 Tibet binnen viel waren het de Khampa’s die weerstand boden en het Chinese leger een tijd in de bergen wisten op te houden. Vandaag de dag zijn het nog steeds de Khampa’s die conflicten oplossen en problemen sussen. Vandaar uit zijn het dus echt lokale helden! Je kunt Khampa’s trouwens herkennen aan het lint van rode draadjes dat ze als een tulband dragen. Een bijzonder ander weetje is dat een vrouw die met een Khampa trouwt, automatisch ook met zijn broer trouwt :-) . Yep. It stays in the family! Wanneer een Khampa om het leven komt is het de onuitgesproken afspraak dat zij ook de zorg van zijn kinderen op zich neemt.

De foto.

Op de foto zie je het ruige landschap van Oost Tibet. Een afgelegen plek waar weinig mensen komen en nog minder toeristen. We stonden aan de voet van een berg, en uit het niets kwam ineens deze Khampa aanrijden op zijn paard. Ik vind het een mooie foto geworden omdat het haast schilderij-achtig aandoet. Ben jij al eens in Tibet geweest?

@Azië @Tibet #reizen #tibet #reisfotografie #khampa

2 reacties

 • Bea

  09 mei 2014 om 08:18

  Mooie foto! Lijkt net een schilderij...

  Ik ben in 2012 in Tibet geweest. Mooiste reis ever...

  Beantwoorden

  • Reismeisje Bea

   09 mei 2014 om 09:22

   Gave bestemming he? Gewoon superbijzonder! Ik ga a.s. zondag naar een lezing van de Dalai Lama, jij toevallig ook??

   • Bea Reismeisje

    09 mei 2014 om 13:53

    Ja het is echt zo bijzonder om daar te zijn. Onbeschrijfelijk eigenlijk. Niet echt aan anderen uit te leggen. Ik baal want ik kan niet aanstaande zondag. Anders was ik ook zeker gegaan. Ik ben heel benieuwd wat je ervan gaat vinden. Komt er een blog over ;-)?

    • Reismeisje Bea

     10 mei 2014 om 12:25

     Jaaaaa! :-) Ga ik zeker een blogbericht over schrijven! Jammer dat je er niet bij kunt zijn.

 • Karlijn Travels

  09 mei 2014 om 11:30

  Inderdaad een prachtige foto! En wat een bijzonder land, Tibet…Ben sowieso gek op de Himalaya, die regio heeft iets magisch!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Karlijn Travels

   09 mei 2014 om 13:24

   Ja he? Vind ik ook! Ik ben ook gek op Nepal en Ladakh, India. Magisch is een goede omschrijving ;-).

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.