Stop-over reis op IJsland

17 november 2014

ijsland 1

Onlangs ben ik op uitnodiging mee geweest naar een bestemming die al een poosje op mijn bucketlist stond; IJsland! Whoehoe :-) . Het beeld dat ik van dit land in mijn hoofd had, werd direct bevestigd op het moment dat er land in zicht kwam. Naarmate het vliegtuig dichterbij kwam zag ik de eerste toppen van bergen en vulkanen al door het sluimerige wolkendek prikken. Het zag er schoon, ongerept en verlaten uit. Woest zelfs. Precies waar ik dol op ben. Tel daarbij op de vele meren, gletsjers, fjorden en watervallen en je ziet meteen waarom dit land de laatste jaren zo in trek is.


ijsland 2

Om al die natuurpracht én een aantal van de ongeveer 140 vulkanen die IJsland rijk is te kunnen zien, heb je echt wel meerdere weken nodig. Maar voor diegenen die minder tijd hebben, is het een hele uitkomst dat je via Icelandair een stop over kunt maken van maximaal een week, zonder extra kosten. Zo kun je een aantal hoogtepunten van dit fantastische land meepakken op een reis naar de US of Canada. Scheelt je toch weer mooi een ticket van een paar honderd euro. En een vinkje achter één van die to do landen op je wishlist. Want in een kleine week kun je best een heleboel zien!


Een stop-over op IJsland.
IJsland is natuurlijk een behoorlijk groot land, dus als je een krappe week hebt moet je wel echt keuzes maken. Veel van de hoogtepunten van IJsland liggen in het zuiden, op nog geen twee uur rijden van Reykjavik. Dat scheelt dus. Wil je het maximale uit je verblijf halen? Huur dan een auto voor een dag of twee en cross er op los! Zou ik echt aanraden. Een "standaard" rondje is wat ze noemen 'The Golden Cirkel'. En hoewel toeristisch, is deze ronde heel erg de moeite waard. Bij deze ronde van ongeveer 300 kilometer breng je een bezoek aan Pingvellir; een enorme scheur in de aarde die de frontlinie vormt in de breuk van het Noord-Amerikaanse en Europese continent. De omgeving is er ook rauw, weids en puur. Ik denk dat onderstaande twee foto’s wel voor zich spreken.

ijsland 3  

ijsland 4

Onderdeel van The Golden Cirkel tour zijn ook een aantal te gekke watervallen en geisers. Zelf vond ik de Seljandfoss en de Skogarfoss erg mooi. Hoewel beiden niet helemaal direct op de route van The Golden Cirkel liggen, ben je er vanaf autoroute nummer 1, die het hele land omsingelt, binnen een uurtje. En je hoeft er nauwelijks je auto voor uit! Je wandelschoenen kun je dus in je koffer laten ;-) .

ijsland 5  

ijsland 6

Extra tip.
Wil je iets extra's toevoegen aan deze trip? Slaap dan één nacht buiten Reykjavik, bijvoorbeeld in Fludir. Dit ligt aan de The Golden Cirkel, zo heb je dus tijd om alle hoogtepunten op je gemak te bekijken en nog even te relaxen in dit kleine dorpje in the middle of nowhere. Het echte, puur natuur IJsland gevoel. Wij verbleven in dit mooie hotel, maar via Booking.com heb je verschillende mooie opties in de buurt. Vanaf Fludir kun je eenvoudig naar het Zuiden van IJsland rijden, via de autoweg 35 en 26. Hier veranderen de asfaltwegen in gravel en regen wordt sneeuw.

ijsland 7

Het leuke aan deze route is dus dat je echt geen toerist meer tegenkomt, houd ik van! De vulkanische, zwarte stranden van Vīk zijn zeker de moeite waard. Stap ook zeker even uit je auto of busje en maak een wandeling over dit bizarre strand. De wind blaast om je oren en je voelt hier echt de elementen werken zeg maar. Heel gaaf! Vanaf Vīk kun je dan op je gemakje weer terug rijden naar Reykjavik. Onderweg kom je nog meer te gekke dingen tegen zoals mooie, eindeloze wegen en weinig bezochte watervallen. Lunch vervolgens met locals in een van de wegrestaurants en rijd langs de kustlijn helemaal terug naar Reykjavik. Binnenkort vertel ik je meer over mijn reis naar IJsland, to be continued ;-) !

Ben jij wel eens op IJsland geweest? Wat vond je er van??

@Europa @IJsland #reizen #route #IJsland #Reykjavik #natuur #highlights #reisfotografie #the golden cirkel

11 reacties

 • Patricia

  17 november 2014 om 08:11

  IJsland is echt prachtig! Ik ben er een keer op studiereis geweest voor mijn werk. Ook een beetje het standaard rondje, The Golden Circle etc. Ik zou nog heel graag een keer terug gaan en dan het hele rondje over IJsland rijden. Het noorden heeft ook prachtige plekjes. Lijkt mij ook wel gaaf om vanaf Denemarken over te varen via de Farøereilanden naar de oostkust van IJsland!

  Beantwoorden

 • Jeroen

  17 november 2014 om 08:21

  Het mag geen verrassing zijn dat dit wel 1 van mijn favoriete bestemmingen is :)
  Leuk geschreven stukje ook! Je bent er ook in een rustige tijd geweest. dat scheelt veel en wat dat betreft ben ik goed jaloers op je!
  De zomers zijn inmiddels best toeristisch. Helemaal in het zuiden. Begrijpelijk ook omdat je er veel makkelijk bereikbare hotspots hebt. Toch zijn voor mij de westfjorden het mooist. Niet iets om te doen als je weinig tijd hebt maar nog een stuk meer verlaten en desolaat als zuid IJsland. Daarnaast vind ik het grappig dat je blijkbaar echt midden tussen de VS en de EU in zit. Je ziet invloeden van allebei de kanten.
  Hoe dan ook, je hebt een leuk tripje gemaakt! Ben benieuwd naar de rest van je verhalen. Voor mij zijn de foto's alweer genoeg om er naar terug te verlangen...
  Volgende keer (en die komt er zeker) dan maar de binnenlanden in met een 4x4. Dat is voor mij echt nog een grote wens.

  Beantwoorden

 • gerben

  17 november 2014 om 08:29

  Ha Jeroen,

  Nee het was voor mij inderdaad geen verrassing dat jij een echte fan bent van ijsland :-). En het klopt helemaal wat je zegt; het ontbreken van de toeristen vanwege het seizoen was best heel lekker. Op de hotspots waar we geweest zijn was bijna niemand te zien. En een dun laagje sneeuw maakt het landschap extra mooi.
  Ik heb daar ook meerdere goede verhalen gehoord over de Westfjorden! Denk dat Wendy en ik ook nog een keer terug gaan, en dan hopelijk ook richting het westen (en noorden).

  Als jij nou eerst gaat kun jij ons mooi weer van tips voorzien :-)

  Thanks voor je input!

  Beantwoorden

  • Jeroen gerben

   17 november 2014 om 08:54

   Tips is geen probleem. 1 ste en belangrijkste; neem een volwaardig reservewiel mee! ;)
   iets waar wij donders veel aan gehad hebben.
   Maar ik zal na de volgende trip en nawerk (fotoboek maken) eens in mijn IJsland archieven (foto's) duiken om een album te maken. Dan komt er vast en zeker meer naar boven.

 • nancy alexander

  17 november 2014 om 09:34

  Vlak langs de internationale luchthaven luchthaven liggen de thermale baden van de blue lagoon. Heerlijk om even bij te komen van je vlucht.
  Nog indrukwekkender is het om de kloof tussen Europa en Amerika onder water te bekijken.
  Alhoewel Husavik de bekendste plek is om walvissen te spotten, is Reykjavik ook absoluut de moeite waard om walvissen te gaan kijken. Daarnaast toon je zo aan dat er meer geld verdient kan worden met het kijken naar walvissen dan de jacht erop.
  Laat je vooraf goed informeren welke wegen wel en niet goed begaanbaar (kunnen) zijn. Met name in het late najaar en wintermaanden is een hoge auto onontbeerlijk. Of boek de gouden cirkel als excursie (ik was erg blij dat ik niet hoefde te rijden toen er 30 cm sneeuw lag). Vanaf de luchthaven gaan er shuttlebussen naar Reykjavik (ca. 45 minuten rijden), er gaan ook shuttlebussen via de blue lagoon.
  Het mooie van het late najaar/winter/vroege voorjaar zijn de betoverende winterse landschappen én de kans om het noorderlicht te zien. Terwijl in de zomermaanden (juni, juli en augustus) de midzomernachtzon schijnt en het dus vrijwel niet donker wordt. Er bestaat niet zoiets als openingstijden voor de natuurlijke attracties van IJsland, dus waarom niet om middernacht de Gouden Cirkel bezoeken? Zo krijg je 2 dagen voor de prijs van 1.

  Beantwoorden

  • gerben nancy alexander

   17 november 2014 om 12:07

   Hoi Nancy,

   Klopt! De Blue Lagoon is een ideale optie even bij te komen van je vlucht. Maar meer daarover in een volgend artikel. Je bent me dus een beetje voor :-).

   En goede aanvullingen ook.

   Walvissen kijken in Reykjavik kost je € 53 en een toertje Golden cirkel met de bus €61. Best prima voor een dag(deel) vermaak.

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  17 november 2014 om 10:34

  Prachtige foto's, IJsland lijkt me zo gaaf om ooit nog eens mee te maken!

  Beantwoorden

 • Lisan

  17 november 2014 om 11:03

  Vorig jaar Oktober! Echt geweldig mooi!

  Beantwoorden

 • Maire

  17 november 2014 om 11:27

  Hele mooie foto's! En zo'n combinatie van Ijsland en de VS of Canada klinkt erg goed!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Maire

   17 november 2014 om 11:29

   Thanks Maire!

 • Rianne

  17 november 2014 om 19:25

  Wat een goede tip van die stopover! Ik had geen idee dat dit mogelijk was! Ijsland staat heel hoog op mijn lijstje, dus ik sla deze zeker even op :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Rianne

   18 november 2014 om 08:27

   Mooi :-)!!

 • Mirjam

  18 november 2014 om 09:04

  Is Ijsland half december (15 - 22 december) nog aan te raden? Hoe koud is het dan??

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mirjam

   18 november 2014 om 09:49

   Ja hoor. Ik ben er zelf ook in januari eens geweest. Gemiddelde dagtemperatuur is dan rond het vriespunt, al voelt het vaak wel kouder door de wind. En het is er dan maar 4-5 uur per dag licht, ook goed om even rekening mee te houden.

 • Lisette | Travellust.nl

  18 november 2014 om 18:52

  Wat een prachtige foto van Skogarfoss Gerben! Gemaakt vanaf het plekje waar Chantal en ik dachten dat je dood was? ;)
  Mooi stuk, ik krijg zelf weer helemaal heimwee nu ik dit lees.

  Beantwoorden

 • Mandy

  19 november 2014 om 11:51

  Wat een prachtige foto's Gerben!!!!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.