Solo reizen als vrouw; waarom zou je 't doen?

Reismeisje 19 december 2018

Solo reizen

Alleen reizen. Waarom zou je dát doen?! Zeker als vrouw. Een opmerking die ik heel vaak heb gekregen. Ik kan het me ergens ook wel voorstellen. Eerlijk is eerlijk; als je mét iemand reist, kun je ervaringen delen. Samen plannen maken. Op elkaar leunen als de ander het even zwaar heeft. Later herinneringen op halen. Dat maakt reizen natuurlijk wel extra leuk. Dat kunnen delen. Dat neemt echter niet weg dat solo reizen om heel andere redenen weer leuk kan zijn. Bijzonder en uitdagend. Er zijn periodes in mijn leven geweest dat ik niet anders kon. Ik had geen relatie, genoeg vrije dagen en een wilde geest. Vriendinnen hadden partners en ik wilde iets dóen. Zíen. Reizen. In eerste instantie wat dichterbij huis, maar uiteindelijk ook verder. Tja, dan moet je iets. En dus trok ik er op uit. Boekte ik een ticket en ging ik maar. Een groepsreis kwam eerlijk gezegd nooit in me op. Ik vond het geen optie. Te veel binnen bepaalde kaders.

Plus dat ik behoorlijk op mezelf kan zijn. Ruimte en tijd heb ik nodig. Om indrukken te verwerken. Lekker wat te mijmeren. Zo'n groepsreis paste daar voor mij niet bij. 

De solo reizen die ik maakte, hebben me uiteindelijk veel gebracht. Het is niet altijd makkelijk. Als je weer in je eentje een beslissing moet maken over welke kant je op gaat. Als je weer 's avonds met je boek en biertje alleen aan een tafeltje zit. Als je weer de hoofdprijs betaalt omdat je in je eentje reist. En toch hebben dit soort momenten voor mij nooit opgewogen tegen de positieve kant van solo reizen als vrouw. Backpacken. Waarom?

Je ontmoet sneller nieuwe mensen. Juist als vrouw alleen heb je sneller aanspraak. Mensen zijn geïnteresseerd in wat je daar alleen doet en zijn ook heel snel bereid je te helpen. Voor mij persoonlijk is het contact met locals altijd erg belangrijk. Dat maakt voor mij ten dele een beetje de bestemming. Als je alleen reist, word je geheid door locals uitgenodigd om mee te eten, bij hen te overnachten of even een kop koffie te drinken. Superleuk!

Solo 2

Je leert jezelf op een andere manier kennen. Heel erg Knipogen. Je komt in nieuwe situaties terecht, waarin je, júist omdat je alleen reist, gestretcht wordt. Zeker als je backpackt. Je moet je eigen route bepalen, hostels regelen, in je eentje aansluiten bij tourtjes, transport onderzoeken. Dat maakte bij mij dat ik mezelf op een andere manier leerde kennen. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat ik een stuk flexibeler ben dan ik had verwacht en dat ik goed met last minute veranderingen om kan gaan. 

Je voelt je beresterk. Yes! Tijdens het reizen zelf heb ik dat niet altijd zo ervaren. Dan was ik gewoon vooral bezig met van A naar B reizen en in dat moment zelf. Achteraf realiseerde ik me meestal pas wat ik had gedaan en wat dat met mij had gedaan. Het gaf me keer op keer een sterk gevoel. Te weten dat ik zoiets alleen kan doen. Er van kan genieten. Er voor kies om soms mijn angsten aan te kijken in plaats van stil in een hoekje te blijven zitten. Ook in mijn dagelijkse leven heeft me dit krachtiger gemaakt op de één of andere manier.

Je kunt je eigen plan trekken. Dat is natuurlijk niet 100% een voordeel. Het kan soms zelfs wel wat ingewikkeld zijn. Dat je al die beslissingen tijdens het reizen zelf moet maken. Soms wil je gewoon even dat iemand het roer over neemt. Alleen maar volgen. Als je solo reist, zit dat er niet in. Het voordeel daarvan is echter ook dat je volledig je eigen plan kunt trekken. Bevalt een bepaalde bestemming toch niet? Dan reis je lekker verder. Bedenk je ineens dat je de bergen in wilt in plaats van te gaan duiken of surfen? Prima. Wie doet je wat? Het is jouw reis en jouw route.

Kortom, solo reizen en zelfs backpacken als vrouw is zeker de moeite waard. Ik zal niet zeggen dat het altijd een walk in the park is, maar dat waren mijn andere reizen met partner ook niet altijd. Als je twijfelt over of je alleen als vrouw moet gaan reizen, kan ik je alleen maar zeggen:

GÁ! Leef, geniet, ontdek, lach, huil en maak herinneringen die je nooit meer zult vergeten. Het is het zó waard. 

Heb jij al eens solo gereisd? Wat vond je daarvan?

#backpacken #reistips #reizen

4 reacties

 • Billal

  19 december 2018 om 09:59

  Goed geschreven!! Solo en samen reizen heeft idd zo zijn voor en nadelen. Het is zeker de moeite waard om het een keer te ervaren. Ben zelf geen vrouw, maar denk niet dat er veel verschil zit in het solo reizen als man of vrouw zijnde. Dat gevoel heb ik tenminste, kan het ook gewoon helemaal verkeerd hebben natuurlijk. Bij het samen reizen is het wel van essentieel belang om de juiste personen met je mee te nemen. Zelf ben ik het verleden niet met mijn partner wezen reizen, inmiddels zijn we niet meer bij elkaar, dus dat gaat lastig worden. Ben wel benieuwd naar die ervaring, want dat lijkt mij wel een behoorlijk verschil in vergelijking met 1 van je beste vrienden reizen.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Billal

   19 december 2018 om 10:19

   Dank voor je uitgebreide reactie Billal. Leuk! Zelf vind ik het uiteindelijk wel leuker om samen te reizen. Zeker met je partner. Simpelweg omdat je dan de ervaringen echt kunt delen. Dat mis ik als ik alleen reis. Het is voor mij alleen nooit een reden geweest om níet te reizen, precies wat je zegt. Ik weet verder niet of er een verschil is voor mannen qua alleen reizen. Sommige landen kunnen voor vrouwen 'traditioneel' wat minder veilig aanvoelen denk ik, dat wel. Ik wens je in elk geval nog heel veel mooie reizen toe, alleen en samen met iemand!

   Beantwoorden

   • Billal Reismeisjenl

    19 december 2018 om 10:32

    Helemaal met je eens. Bedankt en ook voor jou veel plezier tijdens je verdere reizen. Ben benieuwd naar je volgende stukjes om te lezen.

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Billal

     19 december 2018 om 11:23

     Dank Billal!

     Beantwoorden

 • Mirjam

  19 december 2018 om 10:37

  Afgelopen zomer natuurlijk mijn solo reis(je) naar Zwitserland gemaakt. Wat was dat goed voor mij en wat heb ik ervan genoten. Even helemaal op jezelf terugkeren. Prachtige wandelingen gemaakt. Uiteindelijk ben je natuurlijk nooit alleen. Ik kan het iedereen aanraden.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Mirjam

   19 december 2018 om 11:24

   Ja! Stoere vrouw :-). Dank voor je mooie reactie.

   Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  19 december 2018 om 13:05

  Ik vind solo reizen heerlijk! Ik moet wel zeggen dat ook groepsreizen best wel bij mij lijken te passen. Wel groepsreizen waarin je heel veel vrije tijd krijgt, want anders kan ik er mijn ei niet in kwijt. Ik vind me-time ook heel belangrijk en dat kan je in zo'n vrije groepsreis makkelijk inregelen. Ik vind het leuk om elk jaar verschillende soorten reizen te maken, de ene keer met een groep, de andere keer alleen, en dan weer met vriendinnen :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   19 december 2018 om 14:58

   Dat klinkt goed Dominique! Fijn om het steeds wat af te wisselen ;-).

   Beantwoorden

 • Lia van Meggelen

  19 december 2018 om 15:46

  Het verhaal zou geschreven kunnen zijn door mn dochter. Na een mislukte relatie is het begonnen. Ze is zo sterk geworden en gaat 2020 1 jaar alleen op pad. Dat vind ik als moeder minder maar het is haar zo gegund. Ik zie soms teveel keeuwen en beren maar het reislustige zit in haar en ook wel in ons. Alleen ga ik met mn partner en hebben nog een lange bucketlist.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Lia van Meggelen

   20 december 2018 om 09:46

   Wat een mooie en liefdevolle reactie Lia! En prachtig dat je zo'n stoere dochter hebt. Ik hoop dat jullie beiden nog heel mooie reizen gaan maken.

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.