Roadtrip Westkust Australie

04 september 2014

Aus 1

Australië; een echte backpacker bestemming 8-) . En met reden, want wat een supermooi en relaxed land met een fantastische natuur en laidback bevolking. Heerlijk! Zelf ben ik aan zowel de Oost- als Westkust geweest op een roadtrip. Persoonlijk vond ik het Westen net wat mooier, vanwege de ongereptheid, de uitgestrektheid en het ruige karakter. Lijkt een roadtrip langs de Westkust van Australië je ook wel iets? Lees dan snel verder voor de route die ik heb gevolgd!

De Aussies noemen de Westkust ook wel “Big Sky country” en dat klopt helemaal! De Westkust staat voor mij voor dikke 4x4 jeeps, extra jerrycans benzine mee, oppassen voor kangaroos op de weg, fata morgana’ s, een extra voorraad water en in tijden geen andere auto tegenkomen. Love it! Vooral het stuk van Darwin naar Kununurra is te gek. Lekkere temperaturen, prachtige vogels en andere dieren, relaxte campings waar je kunt wildkamperen en spoorzoeken met Aboriginals. Je moet alleen wel een beetje van autorijden houden, maar dat geldt voor heel Australië ;-) .
Voor je begint. Voor je aan een roadtrip door Australië begint, heb ik nog 2 praktische tips voor je!

Tip 1: wil je een camper huren, maar geen 300 Australische dollars per dag kwijt zijn? Kijk dan eens bij Wicked Camper. Het zijn de meest lelijke campers die je ooit zult zien en ze worden zelfs daarom om sommige campings geweigerd, maar lekker belangrijk ;-) ! Het is heel betaalbaar en in het laagseizoen huur je zo’n ding helemaal voor een schijntje. Let wel goed op of je een 4x4 camper wilt huren (heb je absoluut nodig op sommige wegen in The Northern Territory) of een “gewone”. En vergis je niet wat je uiteindelijk nog kwijt bent aan benzine, de afstanden zijn enorm!

Tip 2: google eens op relocation campers. Je treft dan meerdere websites waar verhuurbedrijven campers aanbieden die moeten worden teruggebracht naar een andere plaats, meestal vanaf waar ze verhuurd zijn. Je betaalt bijvoorbeeld een paar tientjes en krijgt dan soms ook nog een paar honderd dollar voor benzine. Enige nadeel is dat je dan een maximum aantal dagen hebt om de camper op de plaats van bestemming in te leveren. Maar dat kan weer worden opgelost door de camper voor die extra dagen tegen het normale tarief te huren ;-) .


De roadtrip.

Mijn reis startte in Darwin. Het is de hoofdstad van The Northern Territory, maar voelt aan als een klein dorp. Het is overzichtelijk en je vind er een drukke straat met tal van winkeltjes en leuke restaurantjes.Via het plaatsje met de meest fantastische naam die ik ooit gehoord heb, Humpty Doo :-) , reis je door naar het ruige Kakadu National Park. Dit is Aboriginal country en hier vind je ook de bekende rotstekeningen die al vele duizenden jaren oud zijn.

Aus 2

Via Gregory National Park rijd je langs de westkust over Highway 1 naar Broome. De weg is hier al een stuk saaier. Je ziet af en toe een auto op de weg, en nog net iets vaker een road train; Australische vrachtwagens die een lengte bereiken van bijna 60 meter! Wat je wel heel veel ziet, zijn (dode) kangaroos :-( . Het is bij wet verboden te remmen voor deze beestjes omdat dat ongelukken kan veroorzaken. Auto’s en vrachtwagens hebben daarom van die grote stalen balken aan de voorkant van de auto zodat ze gewoon door kunnen denderen zonder schade op te lopen. Vooral tegen schemering en in het donker zie je hier heel veel kangaroos huppen over de weg.

Aus 3

Broome is een heel relaxt plaatsje waar je prima een paar dagen op de camping kunt staan. Lekker een boekje lezen en je laten bijpraten door de Australiërs hoe je moet barbecueën. Want dat is één ding wat ze heel goed kunnen! Vroeger werd hier veel op parels gedoken, nu moeten ze het vooral hebben van de toeristen.

Aus 4

Volgende stop op de halte is Shell Beach. Een mooie baai waarvan de kust helemaal bezaaid ligt met kleine schelpjes. Geen plek om dagen te staan, maar wel leuk om een nachtje te kamperen. Let op de weg er naartoe goed op of je emu’s (soort struisvogels) ziet!

Aus 5

Daarna is het het zeker waard een stop te maken in Shark Bay. Hier heb je een mooi uitzichtpunt over de zee van waaruit je haaien en grote roggen in het azuurblauwe water kunt zien zwemmen! Ook is het een aanrader om een paar nachten in Denham te blijven overnachten. Heel relaxte campings en je kunt er mooie zeiltochten maken om dolfijnen en dugongs (zeekoeien) te spotten. Wij zagen zelfs een dolfijn met een spons op zijn neus, dit doen ze om te voorkomen dat ze worden geprikt bij het vangen van zee-egels. Heel bijzonder om te zien! Vanaf Denham rijd je in een paar dagen naar de grootste stad aan de westkust, Perth. Hier verwonder je je weer over de drukte en het echte stadsleven wat je al die tijd niet hebt gezien. Perth is een leuke stad waar je een paar dagen kunt genieten van lekkere restaurantjes, museums en tal van andere dingen. Dit is waarschijnlijk ook de plaats waar je je camper weer inlevert.


Al met al is een roadtrip langs de Westkust van Australië wat mij betreft meer dan de moeite waard! In een volgende blogpost zal ik de Oostkust beschrijven ;-) ! Ben jij al eens in Australië geweest? En wat vond jij het mooiste deel?

@Australië @Oceanië #roadtrip #reisroute #australie

17 reacties

 • Rosanne

  04 september 2014 om 07:39

  Ahhhh, West-Australie staat héél hoog op mijn lijst! Nu nog de tijd vinden. Hoe lang heb jij over dit deel gedaan? En heb je ook de nationale parken bezocht? Dank voor de tips!

  Beantwoorden

  • gerben Rosanne

   04 september 2014 om 11:52

   Hoi Rosanne,

   Ik weet niet meer precies hoe lang ik er over gedaan heb, maar het moet ongeveer 2,5 week geweest zijn. Het is wat tijd betreft natuurlijk een nadeel dat de afstanden zo groot zijn. Maar de andere kant ervan is wel dat je een boel kilometers kunt afleggen zonder het idee te hebben dat je ergens iets mist :-).
   Ik heb Kakadu national Park bezocht en die vond ik ook de moeite waard. Je hebt in de westkust nog een aantal mooie parken, alleen kun je daar dus alleen komen als je een 4x4 camper hebt. Zoek dus wel goed van tevoren uit wat je graag wilt zien.
   Mail maar gerust als je nog meer vragen hebt.

   • Ruud Kok gerben

    05 september 2014 om 08:53

    Wij hebben ruim 2 maanden langs de oostkust gereisd, maar het kan zeker in minder tijd hoor. Darwin - Perth in een week of 4 is prima te doen. Kan je lekker rustig alles bekijken wat er te zien is. Wij hebben alles met onze 2WD camper gedaan, en op een paar watervallen in Kakadu en af en toe een kleiner park, hebben we alle nationale parken op de route bezocht. Geen probleem, veruit het meeste is gewoon verhard. Persoonlijk zou ik alleen voor een (veel duurdere) 4WD kiezen als je de Gibb River Road in de Kimberly's wilt rijden. Moet heel gaaf zijn, hebben wij niet gedaan. En als je een keer een park niet in kunt, zoals de Bungle Bungles (ook een dikke aanrader), kun je daar gewoon een excursie voor boeken. Kost geld, maar is veel goedkoper dan enkel daarvoor al die tijd een 4WD te huren.

    • gerben Ruud Kok

     08 september 2014 om 07:36

     Hoi Ruud,

     Bedankt voor de aanvulling. Die bungle bungles ga ik eens opzoeken :-) Voor de volgende keer, haha.

 • Robert | Traveljunks

  04 september 2014 om 08:17

  Leuk om te lezen! Wij plannen voor volgend jaar ons tweede bezoek aan Australië en willen eventueel van Perth naar Darwin rijden, of een deel ervan. Relocation campers is een goede tip :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert | Traveljunks

   04 september 2014 om 09:39

   Ah, dat is leuk zeg! Enjoy al vast met de voorbereiding!

  • gerben Robert | Traveljunks

   04 september 2014 om 11:59

   Hoi Robert,

   Gaaf! Mooi vooruitzicht is dat. Dat wordt een gave route, hoe dan ook. Maar als ik iets over zou doen, dan is het denk ik wel dat ik toch voor een 4x4 camper zou gaan. Bijv. een wickedcamper, die zijn best nog wel betaalbaar. Dan krijg je nóg meer het gevoel echt in de outback te zijn. Zo kun je dan van Perth naar Darwin bijvoorbeeld de Gibbs River Road nemen. Dit is een 670 km lange zang/gravelweg tussen Derby en Kununurra. Schijnt te gek te zijn!
   En dat relocation camper is echt ideaal. Zo hadden wij bijvoorbeeld een joekel van een 6-persoons camper. Best leuk voor een weekje om in te rijden :-). En je krijgt dus ook een aantal dagen speling. Stel dus dat je een camper van Perth naar Broome terugbrengt, dan rekenen ze daarvoor bijvoorbeeld twee dagen. Dan krijg je er soms 2, 3 of 4 dagen bij en soms ook nog benzinegeld twv 250 dollar ofzo. Dan heb je dus ongeveer 4 dagen gratis camperhuur. Dan kun je de camper er evt nog een aantal dagen bij huren tegen normaal tarief. Of met een beetje mazzel kun je hetzelfde trucje dan toepassen voor het traject Broome - Darwin :-)

   • Robert | Traveljunks gerben

    06 september 2014 om 07:22

    Dank je voor de informatie Gerben! Die wicked campers kennen we, maar dat is ons tegenwoordig wat te karig qua behuizing ;-) Ben vroeger met een VW t2 busje door Europa getrokken en ken de "beperkingen" van zo'n klein hok ;-) Wij zijn sowieso max 5 weken in Australië en willen 2/3 van de tijd voor dat traject uittrekken, dus dan is een luxere versie niet zo'n heel erg grote optelsom. Effe sparen dus ;-)

 • Lonneke

  04 september 2014 om 13:29

  Ohhh Australië is zo leuk! Ik ben net terug en al enorm heimwee.. We zijn aan de Oostkust en in het Midden geweest, dus ook Darwin en Kakadu. Maar meteen besloten dat we echt een keer terug moeten voor het Westen, na het lezen van deze blogpost helemaal!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lonneke

   04 september 2014 om 13:59

   Leuk leuk :-)

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  04 september 2014 om 13:42

  Wat een goede tip van die camper! En lekker boeiend hoe die eruit ziet inderdaad, misschien wordt de reis er alleen maar leuker van!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

   04 september 2014 om 13:59

   Ja te gek zijn ze he ;-)

  • gerben Stéphanie | Expeditie Aardbol

   04 september 2014 om 14:29

   Ja echt lachen die lelijke campers. En nog mooier dat je soms dus echt geweerd wordt op campings, haha.
   Maar relocation campers kunnen dus hele mooie luxe campers zijn he. Wie weet heb je mazzel :-)

 • Mirre

  04 september 2014 om 13:49

  Klinkt gaaf! Hoeveel was je ongeveer kwijt?
  Groetjes

  Beantwoorden

 • gerben

  04 september 2014 om 14:28

  Hoi Mirre,

  Voor Australie kan ik het je eigenlijk niet meer vertellen. Dit komt omdat het al een poosje geleden is en omdat we bepaalde stukken hebben afgewisseld met een relocation camper. Maar ze waren in ieder geval flink goedkoper dan de overige aanbieders van campers. En de service was ook nog eens prima.
  Wat ik nog wel weet dat ik in Nieuw-Zeeland ook een wickedcamper had, maar dan in het laagseizoen. En die prijs was echt om te lachen. iets van 15 euro per dag ofzo :-).
  Wat het duurder kan maken is dus als je de auto achterlaat op een andere plek dan waar je deze gehuurd hebt. Maar als je dus een route weet te bedenken waarbij dat niet het geval is (die vlieger gaat vaak op als je een vlucht hebt naar en van dezelfde stad), dan scheelt dat flink.
  Kijk maar eens op hun site: www.wickedcamper.com

  Veel plezier met uitzoeken!

  Beantwoorden

 • Mara

  04 september 2014 om 16:31

  Hi Wendy,

  Heerlijk om over Australië te lezen, dit land heeft een plekje in mijn hart.
  Als toevoeging op je verhaal: het is gaaf om te stoppen bij de Pinnacles (reusachtige stenen die zo ver als je kunt kijken overal uit de grond komen), Kalbarri National Park, Monkey Mia (dolfijnen op 1 meter afstand), en Ningaloo Marine Park voor te snorkelen en om walvishaaien te spotten. Vanuit Perth is een tripje naar Fremantle of Rottnest Island ook zeker een aanradertje.
  Daarnaast heb ik ook met een wicked van gereisd, zou het zo weer doen! Ideaal.

  Ik kijk uit naar je volgende verhalen!
  Xx Mara

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mara

   05 september 2014 om 06:39

   ;-) Thanks voor je leuke aanvullingen Mara! En inderdaad; in dit geval heeft Gerben het artikel geschreven ;-)!

  • gerben Mara

   08 september 2014 om 07:39

   Bedankt voor de aanvullingen! Een aantal ervan klinken inderdaad bekend in de oren :-). Misschien voor de volgende keer dan maar.

 • Mara

  04 september 2014 om 16:35

  Sorry, met 'Hi Wendy', bedoel ik natuurlijk 'Hi Gerben' ;-)

  Beantwoorden

 • Marijke

  05 september 2014 om 06:34

  Lijkt me zoveel leuker dan de Oostkust omdat het zoveel rustiger is! Die wicked campers zagen wij ook vaak in Canada, maar dacht net dat ze zoveel duurder waren dan minibusjes omdat ze zo mooi waren, niet dus ;-)

  Beantwoorden

 • Reismeisje | Reistips voor de maand Oktober | Reismeisje

  01 oktober 2014 om 06:41

  […] Temperatuur is in oktober daar rond de 28°C. Lekkerrrrrr! Lijkt Australië je wel iets? Lees dan dit artikel voor meer […]

  Beantwoorden

 • Ingrid

  01 oktober 2014 om 09:34

  Even over de camper... informeer van te voren goed WAAR je mag rijden. Als je een "normale" camper hebt mag je heel veel parken niet naar binnen omdat de wegen erna toe gewoon te ruig ruig zijn. Wij hadden een wickedcamper 4x4 mr mochten ook niet overal rijden. Hebben we wel gedaan maar de bus trilde dan bijna uitelkaar.
  Wil je de gibb river road rijden (die wij niet hebben gedaan) zou ik voor een betere 4WD auto gaan. Maar dit was in 2009, misschien zijn de wegen inmiddels beter geworden. Maar de oostkust is ECHT fantastisch! Wie nog gaat een super tijd gewenst!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ingrid

   01 oktober 2014 om 10:22

   Thanks voor je aanvullingen Ingrid. Top!

 • Reismeisje | Roadtrip door Oost Australie | Reismeisje

  09 oktober 2014 om 06:47

  […] heb ik al een artikel geschreven over Australië. Ik heb toen mijn favoriet, de westkust, van dit supermooie continent […]

  Beantwoorden

 • Chantal

  09 oktober 2014 om 07:04

  Ik heb gisterenavond een ticket naar Australië geboekt! Zes weken lang met een camper van Darwin naar Perth reizen. Kan niet wachten. Erg leuk om deze post te lezen dus! :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Chantal

   09 oktober 2014 om 07:29

   Nou, dat is ook toevallig :-). En wat superleuk joh!! Zes weken, heerlijk!!

 • Carolien

  16 mei 2015 om 08:08

  Ha, gaaf dat jullie ook de westkust hebben gedaan. Hebben jullie de gibb river Road gereden? Wij willen die zeker nog doen. Afgelopen jaar van Perth naar Exmouth en Karijini en weer terug gereden met een 4WD. Als je naar Australië gaat moet je eigenlijk off the Road voor de beste outback ervaring, we hebben paar 4WD routes in Westen op rijtje gezet. ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Carolien

   16 mei 2015 om 14:49

   Nee helaas, die hebben we niet gereden. Nog een keertje terug, haha ;-). Klinkt te gek ook, die route!

   • Carolien Reismeisje

    19 mei 2015 om 14:05

    Terug is altijd een goed plan.. zo'n groot land, we zijn er inmiddels 4x geweest en nog veel op ons lijstje ;)

 • Rani

  05 maart 2019 om 16:35

  Dit staat héél hoog op mijn lijstje!
  Hoeveel weken heb jij hier over gedaan en in welke periode precies? :)
  Probleem is dat ik vasthang aan de schoolvakanties :( wat vaak niet ideaal is!

  Beantwoorden

 • Hester

  29 april 2019 om 21:07

  Wat super!! Het lijkt er op dat je alleen hebt gereisd, klopt dat?!?
  Ik ben van plan in het najaar naar West Australie te gaan en in mn eentje dit stuk te gaan reizen met een campertje. Als jij alleen hebt gereisd, hoor ik graag van je hoe dat was en of het aan te raden is!

  Beantwoorden

 • Chantal Weel

  15 juli 2019 om 12:35

  Tof artikel!
  Wat is de beste reistijd om deze Roadtrip te doen?

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.