Roadtrip door Nieuw-Zeeland

07 november 2014

Written by Gerben

Nieuw Zeeland. Een land dat wel tot de verbeelding spreekt. Nieuw Zeeland bestaat uit het Noorder- en Zuidereiland. Beiden zijn te gek :-) , maar vandaag een artikel over mijn trip door het Zuidereiland.


De reis.
Onze trip begint op het Noordereiland. Vanaf Wellington nemen we de ferry naar het Zuidereiland. Vooral het laatste stuk van de ferry naar Picton is erg mooi, omdat je midden tussen vele kleine eilanden door vaart. Echt supermooi! Bij aankomst rijden we meteen een klein stukje verder en besluiten te overnachten aan een prachtig meer vlakbij Nelson.

Nieuw Zeeland 2

Hier kun je je prima een aantal dagen vermaken met het lezen van een boek aan het water of het verkennen van de omgeving. Een andere mogelijkheid is het maken van een (meerdaagse) kajaktocht in Abel Tasman National Park! Dat hebben wij uiteindelijk niet gedaan, maar ik heb er heel goede verhalen over gehoord. Vanaf het meer nemen we op ons gemakje de kustweg naar Queenstown. Het rijden over het Zuidereiland alleen al is zoooooo mooi. Onderweg blijven het landschap en de dieren je verbazen en kom je door allerlei leuke, kleine dorpjes.

Nieuw Zeeland 3

Zo zagen wij onderweg bijvoorbeeld deze leuke robben. Schattige beesten vind ik dat ;-). En ben je in het juiste seizoen, dan zou ik zeker een walvistrip ondernemen. He-le-maal te gek! De dieren zelf zijn natuurlijk machtig, maar de combinatie met besneeuwde berkpieken op de achtergrond maakt het extra genieten. Maar goed, Queenstown :-) . Queenstown zelf wil je zeker niet overslaan, het is fantastisch gelegen tussen de bergen en er zijn tal van activiteiten te doen! De stad is ook het vertrekpunt voor een tocht naar de Milford Sound; een fjord van 16 kilometer met metershoge bergen. Zeker in de lokale wintertijd, wanneer er volop sneeuw ligt, is het uitzicht adembenemend. Blijf hier minstens een aantal nachten slapen in de omgeving om er echt goed van te genieten!

Nieuw Zeeland 4

Tip: pas wel op waar je je auto parkeert, op sommige plekken tref je hier de Kia aan. Dit is de hoogst levende papagaaisoort.  Het zijn hele leuke beesten om te zien, maar ze hebben de neiging nogal aan auto’s te pikken. Met als resultaat dat bij terugkomst van een wandeling, letterlijk, al het rubber van je auto gestript kan zijn! Klinkt hilarisch, tot het je zelf gebeurt... Na deze fabelachtige omgeving zijn we doorgereden naar het uiterste Zuiden. Hier zijn meerdere plaatsen waar je pinguïns kunt zien. Terwijl je op het strand zit te wachten schuifelen ze zo langs je heen over de rotsen. Geweldig om te zien!

Nieuw Zeeland 5

Laatste stop op de route is Mount Cook National Park. Met 3724 meter de hoogste berg van Nieuw Zeeland. Het park telt meer dan 140 bergtoppen boven de 200 meter en maar liefst 72 gletsjers! En het uitzicht is, overal waar je komt, fantastisch. Dit is de reden waarom je deze lange reis hebt gemaakt! De ruigheid, de frisse lucht, een blauwe lucht en fantastische bergen overal om je heen. Wat wil je nog meer?! Wij deden deze trip met een camper. Die kun je, tegen betaling van een vergoeding van rond  €200, achterlaten in Christchurch, voordat je begint aan je lange vlucht naar huis.  

Conclusie: het Zuidereiland is ruiger en ruwer dan het Noordelijke zusje. Echt mijn ding :-) . Mijn voorkeur hoef je dan ook niet te raden. De massieve bergen, besneeuwde pieken en talloze gletsjers geven je echt het gevoel ver van huis te zijn. Abel Tasman National Park en het fantastisch leuke Queenstown maken de boel compleet. Wat heeft jouw voorkeur;  Noordereiland of Zuidereiland?

@Nieuw-Zeeland @Oceanië #reizen #backpacken #Nieuw-Zeeland #reistips #roadtrip #camper #zuidereiland #queenstown

9 reacties

 • Adi

  07 november 2014 om 10:44

  Ziet er prachtig uit; in welke periode van het jaar heb je deze reis gedaan? Wij gaan over ruim anderhalve week en ik hoop dat er dan ook nog zoveel sneeuw te zien is. Wat een mooie foto ook van de robben!

  Beantwoorden

  • gerben Adi

   07 november 2014 om 11:10

   Hoi Adi,

   Ik hoorde al van Wendy dat jullie binnenkort gaan. Te gek hoor! Ik ben hier geweest in oktober. En het was echt ontzettend koud! De ramen van de camper bevroren s' nachts aan de binnenkant :-).
   Niet overal op zuidereiland lag sneeuw, maar in de omgeving van Mount Cook lag meer dan voldoende. Dat ligt namelijk een stuk hoger dan de kustgebieden. Vergeet niet ook nog bij mount cook een bezoekje te brengen aan een nabij gelegen gletsjermeer. Dat is best een mooie plek waar je nog ijsbergen in het gletsjerwater ziet drijven!
   Als je nog meer tips nodig hebt, dan laat maar weten.
   Veel plezier alvast!

   • Lindy gerben

    25 juli 2018 om 10:58

    Wij gaan komende oktober ook 4 weken rondreizen met een camper in Nieuw-Zeeland! Op welke manier heb je Mount Cook verkend? Een tour geboekt of kun je er prima zelf rondlopen?

 • Ruud Kok

  07 november 2014 om 10:53

  Hoewel ik ook zwaar ben van de liefelijke heuveltjes op het Noordereiland, heeft het Zuidereiland toch wel net iets meer te bieden. Het prachtige Abel Tasman, walvissen spotten bij Kaikura, prachtige meren, gletsjers tot aan het regenwoud en de meest indrukwekkende fjorden.

  Beantwoorden

  • gerben Ruud Kok

   07 november 2014 om 11:04

   Gaaf is het he. Zo te lezen ben jij ook onder de indruk! Ooit nog een keer terug?

 • Robert | Traveljunks

  07 november 2014 om 12:50

  Jullie maken het plannen van een eventuele volgende bestemming er zo niet makkelijker op.. ;-) nu zijn wij niet zo van kou, maar dit trekt toch wel behoorlijk!

  Beantwoorden

 • Auke

  07 november 2014 om 12:56

  Leuk om te lezen wat jullie hebben gedaan. Wij hebben van 21 september tot 24 oktober ook deze reis gemaakt. Als tip voor degenen die nog gaan, de doubtful sound overnight cruise. Een geweldige ervaring met veel dieren en prachtige fjorden. Ik ben het zeker met jullie eens dat Zuidereiland mooier is.

  Beantwoorden

 • Jiska

  07 november 2014 om 21:03

  Zeker het Zuidereiland!! Omdat het er inderdaad ruiger is! Super gave en bizarre natuur :)

  Beantwoorden

 • Suzanne

  10 november 2014 om 09:01

  Ziet er prachtig uit, Nieuw Zeeland trekt enorm! In wat voor tijdbestek hebben jullie deze reis gemaakt?

  Beantwoorden

 • Caro

  19 november 2014 om 11:01

  Wauw het ziet er schitterend uit! Om robben van zo dicht bij te zien... en die kajaktocht klinkt ook niet verkeerd haha

  Beantwoorden

 • Jen& Mats

  24 juli 2016 om 00:42

  Te gek! In Januari komen mijn ouders naar Nieuw Zeeland toe en gaan we rondreizen met de camper. Alvast wat mooie routes aan het uitstippelen. Nemen je tips zoals altijd zeker mee :)

  Beantwoorden

 • Marloes

  02 november 2016 om 09:46

  Hoi! Ik hoorde je deze week op radio 1 en ben daarom even op je website gaan kijken. Leuk! Tijdens het interview praatte je ook over de kosten van verschillende reizen. Zelf ben ik van plan om 3 weken naar NZ te gaan, en heb al een even gezocht, maar kreeg niet een heel duidelijk beeld van de kosten. Ik zag dat je dat bij andere reizen wel hebt gedaan, Super handig! Ik vroeg me af of je misschien iets meer inzicht kon geven over de kosten van deze reis, en dingen waar we rekening mee moeten houden (behalve de kia, haha). Alvast bedankt!!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.