Reizen met een geweten of lang leve de lol?

25 oktober 2016

geweten 7460

Vorige week las ik de krant en werd ik geraakt. Geraakt door een specifiek artikel. Ik weet niet eens meer waar het precies over ging, maar het had te maken met één of ander stukje ellende ergens op de wereld. Maar het was nou wel nét een stukje van de wereld waar wij ook geweest zijn. Je leest zo'n artikel dan toch net even anders, omdat je er meteen een concreet beeld bij hebt. Je weet hoe het er uit ziet of hoe moeilijk de locals het er kunnen hebben. Zo'n artikel leeft dan automatisch meer. En of het nou komt door het reizen an sich, dat we net een lange wereldreis hebben gemaakt of gewoon omdat ik ouder word Roepen, het valt me echt op dat ik de laatste tijd meer geraakt wordt door wat er op de wereld gebeurt. Of het nu gaat om een jochie in Syrië dat in shock in de ambulance zit, de enorme stromen vluchtelingen van de laatste jaren of dat er wéér een diersoort met uitsterven wordt bedreigd; het raakt me. Meer dan ooit. 

geweten 9340

Wat doe je als reiziger? Toen ik daar bij het lezen van dat ene artikel over door mijmerde, besefte ik dat wij eigenlijk weinig doen, als reiziger, om te helpen bij allerlei narigheid in de wereld. Tijdens reizen zijn we zeker vaak goed voor de mensen die we onderweg ontmoeten; een chauffeur, een gids tijdens een hike of iemand die je een slaapplaats aan biedt. We geven altijd een fijne fooi en een mailadres zodat we contact kunnen houden. Regelmatig spreken (en helpen) we die mensen nog steeds. Zo zal er met kerst ook wel een leuk pakketje naar wat mensen worden verstuurd. Gewoon omdat we dat leuk vinden om te doen en de mensen het meer dan goed kunnen gebruiken. Maar is dat nou echt helpen?! Op microniveau een beetje misschien, maar niet echt...Hoeveel backpackers (waaronder wij in zekere zin ook) zijn er niet die enkel en alleen reizen voor hun eigen plezier? Je wilt zo veel mogelijk zien en er het liefst zo weinig mogelijk voor betalen. Veel reizigers geven op reis volgens mij nooit een fooi omdat ze zo zelf langer kunnen reizen. Slapen in het goedkoopste hostel waar het personeel achter de balie op de grond slaapt. Arbeidsvoorwaarden; ach, who cares? Op de markt wordt er soms (bewust of onbewust) afgepingeld tot er nauwelijks nog een winst over blijft voor de verkoper. En wat dacht je van al die landen waar de mensen gewoon al hun afval op straat gooien. Ik heb toeristen gezien die, "omdat ze het hier allemaal doen", zelf ook hun rommel op straat sodemieteren. Er is een heel grote groep backpackers die het eigenlijk allemaal geen bal interesseert, zolang ze zelf maar de reis van hun leven maken...

geweten 5617

Maar, hoe mooi zou het zijn als we met zijn allen, als reizigers, zo nu en dan eens iets meer ons best deden onszelf te verplaatsen in een ander? En ook daadwerkelijk een helpende hand aan te rijken. Al is het maar door een klein gebaar te maken; even een persoonlijk praatje met die verkoper en laten zien dat je blij bent met de spullen die hij/zij verkoopt. De taxichauffeur toch net een wat hogere prijs geven. Of wel een middagje naar een opvangtehuis voor straathonden gaan terwijl je eigenlijk ook naar het strand had gekund. Nu we weer terug zijn van onze wereldreis en ik me echt weer besef hoe goed we het hier hebben, besef ik me ook des te meer dat het zo ontzettend mooi zou zijn als we als reizigers iets meer betrokkenheid laten zien. Dat hoeft niet eens altijd in concrete daden te zijn. Al is het een verandering van mindset en een stukje bewustwording. De wereld lijkt soms gek geworden van achter een televisiescherm, maar wij hebben gereisd en het met eigen ogen gezien. Help dan in ieder geval door te zeggen dat het in Iran niet allemaal terroristen zijn en dat 99.9% van de moslims de meest gastvrije mensen ever zijn! Laten we proberen om met zijn allen iets meer verantwoordelijkheid te nemen en de wereld een stukje beter te maken. Gewoon omdat de wereld, alle mensen en de enorme diversiteit aan culturen het waard zijn. Doe je mee?

#reizen #backpacken #locals

12 reacties

 • Yalou - we are the Earth.nl

  25 oktober 2016 om 08:27

  Helemaal mee eens! Erg mooi geschreven, ik ga hem delen. (:

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Yalou - we are the Earth.nl

   25 oktober 2016 om 08:57

   Superlief Yalou! Dank!

   Beantwoorden

 • Rita

  25 oktober 2016 om 08:30

  Mooi geschreven. Hier word ik blij van!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Rita

   25 oktober 2016 om 08:58

   Thanks Rita!

   Beantwoorden

 • Moniek

  25 oktober 2016 om 09:06

  Mooi geschreven. Ook wij zijn ons er vaak van bewust dat we tijdens het reizen ook eens wat voor de mensen in het land kunnen doen. We geven fooi, kiezen voor eco of leertraject overnachtingen/eetgelegenheden waar we dat kunnen met ons backpackers+ budget en proberen minstens een keer per reis iets extras te doen. Zoals het bezoeken van the Elephant Valley Project in Cambodja of alleen maar slapen in casa particulars (zodat het geld rechtstreeks naar de bevolking gaat ipv naar de staat) in Cuba.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Moniek

   25 oktober 2016 om 09:46

   Mooie reactie Moniek!

   Beantwoorden

 • Noortje

  25 oktober 2016 om 10:11

  Wat een mooi stukje! Ook ik ben hier tijdens t reizen wel mee bezig, zo hebben we een dag in Vietnam eten opgeschept en uitgedeeld aan de allerarmsten van de stad. Het was maar een klein gebaar, maar het is iets! Verder probeer ik er bewust mee om te gaan, maar het feit is dat onze 'hulp' toch vaak blijft bij de mensen die in het toerisme werken... ik zou hier meer mee willen doen! Iets om de komende dagen eens over na te denken...

  Beantwoorden

  • gerben Noortje

   25 oktober 2016 om 12:05

   Hoi Noortje, dank je. Leuk dat jullie hier en daar ook een helpende hand uitsteken. Maar het blijft allemaal beperkt en lastig om meer te doen. Het zou mooi zijn om daar eens wat beter over na te denken idd!

   Beantwoorden

 • Monique

  25 oktober 2016 om 12:30

  Helemaal mee eens! Ik heb tegenwoordig een spaarpotje om tijdens een reis 1 of meerdere goede doelen te kunnen steunen.

  Beantwoorden

  • gerben Monique

   25 oktober 2016 om 13:44

   Hoi Monique, dat is ook een leuk idee. En wat lief van je zeg! Leuk bedacht. En op reis is er denk ik geen gebrek aan goede doelen :-)

   Beantwoorden

 • Sarah

  25 oktober 2016 om 16:35

  Helemaal waar!!! Mooi geschreven.
  Ik schrok van de docu op npo3 vorige week "grenzeloos misbruikt". Op de fillipijnen waar de meeste heen gaan om te duiken, wat een armoede daar. Super heftig.

  Ik wil in april de marathon lopen om geld in te zamelen voor het wildliferescue centre waar ik in peru afgelopen reis gewerkr heb.
  Een mooi doel voor ogen!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Sarah

   25 oktober 2016 om 18:25

   Wauw, wat mooi Sarah! Petje af :-).

   Beantwoorden

  • gerben Sarah

   26 oktober 2016 om 08:47

   Wat een mooi doel Sarah! Hoop van harte dat dat een succes wordt! Zowel voor jou als de dieren :-).
   En dat programma ga ik proberen terug te kijken! Ben benieuwd...

   Beantwoorden

 • Eline Schroevers

  25 oktober 2016 om 19:18

  Prachtig geschreven, mooi verwoord! Ik ben voor!! Ik vind jullie idee van mailadressen uitwisselen, contact houden en pakketjes versturen echt een mooi idee! Die ga ik onthouden. :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Eline Schroevers

   26 oktober 2016 om 07:41

   Leuk Eline, zeker doen :-)!

   Beantwoorden

 • Elisa | Lies rond de wereld

  25 oktober 2016 om 19:21

  Mooi stukje en helemaal waar, we doen eigenlijk maar weinig tijdens onze reize. Natuurlijk geven we fooi, gooi ik mijn troep netjes in de prullenbak en kom ik thuis met teveel souvenirs omdat ik het de mensen gun, maar echt iets doen? Nee dat tot op heden niet. En dat zouden we juist wel moeten doen. Wel heb ik een onwijze afkeer tegen mensen die vol vooroordelen roepen dat je ergens vooral niet heen moet gaan, zonder zich ooit in een land verdiept te hebben.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Elisa | Lies rond de wereld

   26 oktober 2016 om 07:43

   Blijft ook een uitdaging Elisa, ook voor ons. Je wilt zo graag echt iets waardevols doen, maar dat blijft soms moeilijk. Alle kleine beetjes helpen ;-).

   Beantwoorden

  • gerben Elisa | Lies rond de wereld

   26 oktober 2016 om 09:07

   Helemaal eens Elisa! En soms willen we ook gewoon teveel. We hoeven niet gelijk de wereld te redden. Eèn persoon of één dier kan ook al de moeite waard zijn om te helpen. Het zou mooi zijn wanneer we dat allemaal iets meer doen

   Beantwoorden

 • Ilona

  26 oktober 2016 om 14:50

  Ik ben het niet met je eens. Juist als backpacker help je de lokale bevolking meer dan de 'gewone' toerist. Toevallig heb ik een paar dagen geleden een interessant artikel hierover gelezen, ik zal eens kijken of ik het terug kan vinden om de link hier te plakken. Backpackers reizen vaak low budget, wat betekent dat ze vaak kiezen voor goedkopere accomodaties en goedkopere eetgelegenheden. En laten deze nou net veelal in beheer zijn van locals. Zo komt je geld direct terecht bij de lokale bevolking en sponsor je niet het derde vakantiehuis van een chique directeur van een luxe hotelketen. Dus juist door er te zijn als toerist, er te eten, te slapen, gebruik te maken van taxi's en souvenirs te kopen op de markt help je de mensen daar.

  De oplossingen die je aandraagt lijken me niet zo constructief. De verkoper laten zien dat je blij bent met hetgeen je hebt gekocht? Hoe precies zijn ze daarmee geholpen dan? Ook een middagje meehelpen in een opvang zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Ik denk dat een lokaal goed doel meer gebaat is bij periodieke financiële steun.

  Je schrijft over een 'heel grote groep backpackers wie het allemaal geen bal interesseert'. De reizigers die ik tegenkom zijn juist enorm geïnteresseerd en oprecht begaan met het land waar ze zijn. Dat ik de backpackers waar jij het over hebt niet tegenkom betekent natuurlijk niet dat ze niet bestaan, maar ik vraag me af of die groep daadwerkelijk zo groot is als jij doet voorkomen.

  Beantwoorden

 • Kelly - Reisheid.nl

  26 oktober 2016 om 17:14

  Prachtig geschreven, ik ben het helemaal met je eens! Wat voor ons een kleine bijdrage is, kan voor een ander een wereld van verschil maken. Een grotere fooi voor de chauffeur, een nieuw paar schoenen voor de gids, een maaltijd voor de local die je zo vriendelijk aanspreekt of een pak schriften en potloden voor een schoolgaand kind. We hoeven niet alleen maar te profiteren, juist door te geven wordt je reiservaring nog mooier denk ik.

  Beantwoorden

 • Loes | loesensuusopreis.wordpress.com

  26 oktober 2016 om 18:57

  Helemaal mee eens, en erg mooi geschreven!
  Gelijk heb je ook zeker in het volgende stukje:
  "Help dan in ieder geval door te zeggen dat het in Iran niet allemaal terroristen zijn en dat 99.9% van de moslims de meest gastvrije mensen ever zijn!"

  Het is zo belachelijk als mensen dat zeggen! Goed dat jij het tegendeel schrijft!

  Beantwoorden

 • Linda

  27 oktober 2016 om 10:54

  Mooi geschreven Gerben! Een stukje bewustwording weer in deze steeds wereld die steeds harder wordt. Als we allemaal toch eens wat meer respect en begrip voor elkaar hadden, iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar uiteindelijk willen we allemaal gezond en gelukkig zijn! Door je eigen geluk te delen maak je een ander mens al rijker, in wat voor een vorm dan ook! Dit is een heel mooi initiatief, ik doe mee :-)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.