Reistips voor Myanmar

25 september 2014

Myanmar 1

Myanmar, voorheen ook wel Birma genoemd. Nog niet zo heel lang geleden werd afgeraden naar dit land af te reizen omdat je hiermee de militaire junta financieel ondersteunt  aangezien de meeste hotels waar je als toerist kunt verblijven in handen zijn van de overheid. Het land werd al vele jaren geregeerd door oppermachtige legergeneraals en geldt samen met onder andere Noord-Korea als één van de laatste echte dictaturen. Volgens anderen moet je er juist wel naartoe, omdat je dan met eigen ogen kunt zien hoe het er aan toe gaat. Zolang je maar zoveel mogelijk overheidshotels probeert te vermijden. Ik ben het eens met het laatste. En dus pakte ik in 2008 mijn backpack en vertrok op een vlucht naar de voormalige hoofdstad Rangoon. Eenmaal aangekomen viel me al meteen op dat het geen typisch Zuidoost Aziatisch land is. Het heeft nog het meeste weg van een middenweg tussen de Ooster- en Westerburen, maar dan met een geheel eigen opsmuk. Mannen dragen er sarongs en zowel mannen als vrouwen smeren hun gezicht in met een pasta gemaakt van de bast van een boom. De mensen ogen daardoor heel eigen en toch anders dan je in die hoek gewend bent.


Rangoon versus Naypyidaw.
Rangoon, ook wel Yangon genoemd, was tot 2005 de hoofdstad. Totdat de machtige legerleider Than Swee besloot om de hoofdstad bijna 500 kilometer noordelijk te verplaatsen naar Naypyidaw. Reden hiervoor is waarschijnlijk dat hij bang was voor een invasie van Rangoon door een buitenlandse troepenmacht over zee. Een team van waarzegsters en astrologen kwamen uiteindelijk met de meest geschikte datum voor de verhuizing van een complete stad: 6 november. Inmiddels liggen er 8-baans rijwegen maar woont er nog steeds niemand. En hoewel Nederland de nieuwe hoofdstad erkent, doen België, de VN en VS dat nog altijd niet. Bijzonder verhaal toch? Ik kwam aan in mei 2008, slechts maanden na de massale protesten door monniken tegen het regeringsleger waarbij tientallen doden vielen. En slechts enkele dagen vóór, zo zou later blijken, cycloon Nargis over het land zou razen. En terwijl een eerste, door de overheid afgegeven, schatting van het dodental op meer dan 100 stond, zou later blijken dat het werkelijke aantal ergens tussen de zestig en honderdduizend doden lag. De sfeer in het land doet denken aan een combi tussen Thailand en Bangladesh/India. Maar als backpacker merk je direct dat je hier niet de vrijheid hebt die je wel terugziet in de buurlanden. Ook wanneer je door de Lonely Planet bladert, zijn er behoorlijk grote gebieden waar je als toerist niet kunt komen. Maar dit was zoals gezegd in 2008. Inmiddels schijnt er veel veranderd te zijn in Myanmar. Hoewel er nog steeds een guerrillaoorlog woedt tussen de overheid en minderheden in de grensregio met Thailand, is het er nu een stuk rustiger. De legerleiding heeft (officieel in ieder geval) afstand gedaan van de macht, het huisarrest van Aung San Suu Kyi is in 2010 opgeheven en economische sancties door de VS zijn (deels) opgeheven. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor hervormingen en ook voor het meer ontwikkelen van het land voor toerisme. Want dat er veel te zien is, dat is zeker. Hopelijk geven we je met deze foto’s en (off the beaten track) bestemmingen, wat inspiratie!

Myanmar 2

1. Yangon.
Yangon kan met gemak de Pagode capital van de wereld worden genoemd. Het straatbeeld wordt namelijk helemaal gedomineerd door pagodes. Klein, groot en enorm ;-) . Met als summum de Shwedagon pagode, een complex van een paar honderd vierkante meter met tal van tempel, gebedshuizen en, uiteraard, pagodes. Vooral ‘s avonds wordt het straatbeeld bepaalt door de prachtig verlichtte bouwwerken. Wat leuk is om te zien is dat locals geregeld kleingeld uit het raam gooien. Pas later kom je er achter dat dit geld bestemd is voor mensen die een inzamelingsactie houden voor onderhoud of een nieuw te bouwen pagode. Yangon is verder een vermoeiende, drukke stad. Het is wel de plek bij uitstek om kennis te maken met Myanmar. Je ziet mannen lopen in hun typerende sarongs, gezichten zijn ingesmeerd met een crème gemaakt van boombast en veel mensen kauwen er op de betelnut. Niet te missen vanwege hun rode mond en verrotte tanden. Een dag of twee in deze stad is voldoende; je slentert wat rond, bezoekt een marktje, bezichtigt de verschillende pagodes en je kunt er geld wisselen. Ik weet niet hoe de situatie nu is, maar in 2008 kon je er als toerist geen geld pinnen. Wisselen bij de bank kon wel maar tegen absurde tarieven. De enige echte optie was dus geld te wisselen op de zwarte markt. Mocht je dit doen, let dan heel erg goed dat je niet geflest wordt. Ik ben hier zelf ook bij de neus genomen bij het wisselen…..

Myanmar 3

2. Lange treinrit naar het noorden.
Voordat ik afreisde naar Myanmar had ik nog niet echt een heel duidelijk plan wat ik wilde gaan doen. Eenmaal aangekomen in de hoofdstad wist ik één ding zeker; weg uit die grote, vieze hoofdstad! En dus nam ik een nachtbus naar Mandalay en vanaf daar met de trein door naar Myitkyina. In de trein leer je tal van mensen kennen en je krijgt continu eten aangeboden van locals. Ondanks de houten bankjes (en dito kont ;-) ) vliegt de dag voorbij. Het dorpsleven glijdt langzaam aan je voorbij en je ziet de bekende bedrijvigheid op de vele stationnetjes. Superleuk om te doen; ik was direct al blij dat ik voor deze trip gekozen had. Helaas volgt daarop de nacht, aangezien de treinreis rond 36 uur duurt. Het was één van de meest ellendige slaapplekken die ik heb gehad.

Myanmar 4

3. Boottocht over de Irrawaddy-rivier.
Vanaf Myitkyina kun je een boot nemen over de Irrawaddy rivier naar Bhamo. Hier doe je twee dagen over en onderweg slaap je in weinig bezochte dorpjes langs de rivier. Je bent er haast een bezienswaardigheid! Het is leuk om het dorpsleven te zien en met de mensen over van alles en nog wat te praten. Pas wel op dat je het niet hebt over politiek, tenzij mensen er zelf over beginnen! Je wilt tenslotte niemand in gevaar brengen. Zelfs in de kleinste dorpjes zijn overheidsspionnen die alles wat niet strookt met overheidsbeleid rapporteren. En de straffen zijn hier nogal aan de hoge kant… Tip: voor buitenlanders is het officieel verboden om met deze boot te reizen (althans, dat was het in 2008). Het kan dus zijn dat de mensen achter het loket je geen kaartje willen verkopen. Probeer in dat geval iemand anders een kaartje voor je te laten kopen en laat je bij het boarden niet ompraten dat je niet mee mag.

Myanmar 5

4. Maak een praatje met monniken & nonnen.
In Myanmar zijn heel veel monniken en nonnen te vinden. Net als in sommige andere Aziatische landen moet ieder kind enige tijd doorbrengen in het klooster. Zo krijgen ze wat meer mee van de Boeddhistische waarden van het land. Deze tijd kan variëren van enkele weken tot maanden. Monniken in Myanmar bezitten best wat macht, niet voor niets worden ze door de overheid dan ook goed in de gaten gehouden. Probeer een praatje met ze aan te knopen en ze vertellen je graag van alles en nog wat over het kloosterleven en het leven in Myanmar. Superleuk! Maar pas ook hier op wat je zegt op het gebied van politiek!

Myanmar 6

5. Bagan.
Bagan is wat mij betreft echt een hoogtepunt. Persoonlijk vond ik dit meer bijzonder dan bijvoorbeeld Angkor Wat. Op een gebied van enkele kilometers vind je het hoogste aantal ruines en stupa’s ter wereld. En het is er bijna uitgestorven! Ook al zijn er natuurlijk wat toeristen te zien, die vallen werkelijk helemaal weg bij het bereiken van Bagan. Voor een paar cent huur je er een taxi (paard met trekkar) die je de hele dag langs de meest bijzondere stupa’s leidt.  

En, wat denk je er van? Spreekt een reis naar Myanmar je aan?

@Azië @Myanmar #reizen #backpacken #Azie #reistips #myanmar

11 reacties

  • Stéphanie | Expeditie Aardbol

    25 september 2014 om 08:30

    Myanmar lijkt me een ontzettend indrukwekkend land, ik vind het heel gaaf dat je er bent geweest!

    Beantwoorden

  • Bas

    25 september 2014 om 16:41

    Gaaf verhaal weer! Jammer genoeg is Birma harder aan het veranderen dan welk Aziatisch land dan ook ooit gedaan heeft in zo'n korte tijd.. Voor diegene die nog niet zijn geweest:
    GO GO GO, GO NOW!!

    Beantwoorden

    • Reismeisje Bas

      25 september 2014 om 17:54

      Thanks voor je enthousiaste reactie Bas!!

  • Mandy

    25 september 2014 om 16:50

    Wauw! Heel indrukwekkend verhaal met prachtige foto's.

    Beantwoorden

  • Christa

    25 september 2014 om 17:05

    Leuk verhaal en prachtig land! Dikke aanrader. Wij zijn er vorig jaar ruim 3 weken geweest. Er is inmiddels inderdaad al een hoop veranderd. Voor wie wil, ga zo snel mogelijk nu het nog een beetje authentiek is! De grote hotels worden met bosjes uit de grond gestampt door rijke Chinezen...

    Beantwoorden

    • Reismeisje Christa

      25 september 2014 om 17:53

      Thanks voor je aanvulling!!

  • Marijke | Wanderersblues

    25 september 2014 om 19:09

    Wat een mooi verslag. Myanmar staat al zo lang hoog op mijn lijstje, dus dan is het altijd fijn om andere verslagen te lezen. Het is tegelijkertijd leuk om lezen, maar ook met handige tips!

    Beantwoorden

    • Reismeisje Marijke | Wanderersblues

      27 september 2014 om 07:41

      Thanks, ook namens Gerben!

  • Janneke

    25 september 2014 om 21:23

    Myanmar staat bovenaan het lijstje, maar zal zo te lezen een stuk meer voorbereiding vergen dan mijn eerdere bestemmingen(Thailand, Maleisië, costa rica).

    Supergaaf om dit te lezen dus, tips zijn altijd fijn!

    Beantwoorden

    • Reismeisje Janneke

      27 september 2014 om 07:43

      Dank en leuk te horen :-)!

  • Let's travel and see

    07 oktober 2014 om 12:11

    Dat dilemma waar je artikel mee begint, precies zo begon mijn afweging om wel of niet naar Myanmar te gaan begin 2012. Uiteindelijk ben ik toch gegaan en heb er geen moment spijt van gehad. Ik vind die overheidsspionnen zo bizar, en wij hebben daar (denken we) ook een aantal super weirde dingen met die spionnen meegemaakt. Zo gaaf dat je helemaal in Myitkyina geweest bent, das super noordelijk toch? Ik heb zelf in 11 dagen Myanmar alleen Yangon, Inle Lake en Bagan gezien (heb over de route ook een blogje geschreven), maar zou graag nog eens teruggaan voor een uitgebreidere versie van de reis!

    Beantwoorden

  • Reismeisje | Top 5 van meest beroerde slaapplekken | Reismeisje

    17 oktober 2014 om 07:37

    […] Myanmar. Ik kocht een ticket voor de nachttrein van Bhamo naar Mandalay. Op goed geluk ben ik gedropt op […]

    Beantwoorden

  • Reismeisje | Oplichting op reis en hoe voorkom je dit? | Reismeisje

    31 oktober 2014 om 07:37

    […] op Tianamen Square! Geldwisseltruc in Myanmar. Als toerist kon je in het verleden niet pinnen in Myanmar. Je kon wel geld wisselen bij de bank, maar dan alleen tegen absurde tarieven. Daarom ben je min of […]

    Beantwoorden

  • Anouk

    13 mei 2015 om 21:21

    Na wat speuren op internet over Myanmar kwam ik terecht op jou blog, wat leuk om te lezen zeg! Ik ga van de zomer naar Myanmar, mede omdat ik overal lees dat je het beste zo snel mogelijk kunt gaan nu het nog niet over-toeristisch is. Heb je misschien nog tips voor overnachtingen? ik lees namelijk dat je dit best wel wat meer van tevoren moet plannen dan in andere Aziatische landen.. maar ik vind het leuker om dit spontaan te doen. Wat is jou ervaring?

    Groetjes!

    Beantwoorden

    • Carlijn Anouk

      04 september 2019 om 16:13

      Ha Anouk,
      Ik ben van plan in het najaar te gaan, maar twijfel ook over de overnachtingen. Kun je me vertellen hoe jij het ervaren hebt?
      Alvast dank!

  • barbara

    09 september 2015 om 09:02

    ik ben een verslag over Birma aan het maken. het lijkt me heel leuk om daar heen te gaan. jammer genoeg ben ik nog niet oud genoeg (16). ik heb gelezen dat het heel hard aan het veranderen is. denk je dat het over een paar jaar weer goed is of dat niet? ik hoop dat ik er nog heen kan. alles wat ik lees is zo mooi. voormijn verslag zou leuker zijn als ik er zelf was geweest. maar ik ben zoveel te weten gekomen

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.