Reistips voor de Pantanal in Brazilië + gave winactie

14 juni 2017

Pantanal 7720

Zoals jullie misschien wel weten ben ik een enorme fan van natuur en vooral dieren Lachen. We zijn de afgelopen jaren, en natuurlijk ook op onze wereldreis, dan ook op veel plaatsen geweest waar de natuur overheerste en de apen over onze daken heen racete! We houden er simpelweg van om in een klein houten huisje te zitten en de geluiden van de jungle om ons heen te horen, de zon achter majestueuze bergen te zien zakken of over uitgestrekte vlaktes heen te kijken. De natuur geeft ons rust en de dieren energie.

Voordat we op onze wereldreis vertrokken bijvoorbeeld, was één van de dingen die ik echt wilde doen het maken van een boottrip over de Amazone. Het leek me prachtig om in alle rust over smalle zijtakken van deze machtige rivier te varen en op excursies te gaan om dieren te vinden. En dat lijkt het me namelijk nog steeds Lachen. Je raadt het al; deze tocht is er niet van gekomen. Enerzijds om praktische redenen, anderzijds omdat dieren in dit deel van de wereld toch wel erg moeilijk te vinden zijn. Het zou dan meer gaan om de algehele ervaring en minder om het zien van dieren zelf. In Brazilië wordt er veel gejaagd op dieren, waardoor deze steeds dieper de Amazone in trekken. Daarnaast is het bladerdak van de Amazone (of iedere echte jungle) ontzettend dicht. Dit zorgt er voor dat je van alles hoort, maar niets ziet Onbeslist

Pantanal 7901

Gelukkig zijn er betere plekken op aarde om veel en mooie dieren te zien. Denk bijvoorbeeld aan de Galapagos, de South Georgia eilanden of Antarctica. Maar er is een makkelijker bereikbare plek: de Pantanal. Dit is een wetland gebied in het Zuidwesten van Brazilië. Vanwege overvloedige regenval in de Andes, loopt dit gebied ieder jaar een deel van de tijd onder water. Dit zorgt ervoor dat boeren het land eigenlijk niet kunnen gebruiken voor intensieve veelteelt of het verbouwen van gewassen. Met als resultaat dat er veel dieren zitten. Denk aan honderdduizenden alligators, jaguars, ocelotten en prachtige vogels als toucans en ara's. En vandaag de dag hebben de boeren de toeristenindustrie ook ontdekt! Veel ranches laten nu toeristen op hun grondgebied toe en huren gidsen in om hun gasten mee te nemen op een safari.

Pantanal 7231

Hoe gaat het in zijn werk? De Pantanal is geen stuk Amazone met land dat (los van indianenstammen) aan niemand toebehoort. Vrijwel het hele gebied is eigendom van lokale families. Die hebben, niet zoals in Nederland, stukjes grond van enkele hectaren. Nee, die hebben stukken land zo groot dat ze eigen vliegtuigen hebben Tong uitsteken. Je kunt dan ook niet op eigen houtje er op uit om dieren te gaan spotten, want je zult namelijk over het grondgebied van de betreffende eigenaar moeten lopen. En het is geen goed idee daar te lopen wanneer je geen gast bent. Daarom boek je een full-package bij een bepaalde ranch in een deel van de Pantanal. De eigenaren nemen je dan mee op safari op hun grondgebied. Grof gezegd kan dat in het Noorden of Zuiden van de Pantanal zijn. In het Zuiden vind je veelal de iets meer op backpack georiënteerde ranches, terwijl in het Noorden de iets meer high-end ranches te vinden zijn.

Pantanal 7280

Let op: een bezoek aan de Pantanal is sowieso geen goedkope gelegenheid. Zeker wanneer je kiest voor een niet-budget ranch. De hogere kosten hebben te maken met de mate van luxe van de ranch waar je verblijft, het aantal safari's wat je maakt, de kwaliteit van de gids etc, maar ook zeker ook met transport kosten. Het is niet ongebruikelijk om heen en terug te vliegen naar de betreffende ranch. Dit scheelt je vele uren rijden over zandwegen (en dus kostbare tijd ie anders van je safari af gaat) en het is ook super cool natuurlijk om in een klein cessna'tje naar de privé landingsbaan van de ranch te vliegen, toch?!  

Pantanal 7318

Wanneer je er bent, dan blijf je waarschijnlijk een aantal dagen op de ranch. Je kunt dan gaan varen en vanuit de boot otters gaan spotten, een safari met de auto maken om met zonsondergang op zoek te gaan naar jaguars (de Pantanal heeft één van de hoogste spotkansen ter wereld voor deze prachtige dieren), of een ochtendsafari te paar maken en kijken wat je zult aantreffen tussen het struikgewas. En wanneer je geen safari maakt, dan kun je ervoor kiezen om lekker in je hangmat een boek te lezen, je foto's van de vorige safari te bekijken of een hengel pakken en op piranha's gaan vissen. Klinkt te gek toch!

Wij zijn vijf dagen naar de Barra Mansa ranch geweest en hebben hier echt heeeel veel dieren gezien. Geen jaguar helaas, maar verder zo'n beetje alles. Van de meest geweldige vogels tot capibara's, otters en nog veel meer. Tip: wanneer je afreist naar de Pantanal, check dan wel goed in welk seizoen je dit wilt doen. Het zou natuurlijk zonde zijn wanneer je een ticket boekt en vervolgens blijkt dat het gebied niet bereikbaar is omdat het onder water staat Knipogen.

Pantanal 7867

Winactie! En om je reis nog wat beter te kunnen voorbereiden, geven wij een gids van National Geographic van Brazilië weg. Plus nog een aantal andere leuke reisboeken. Denk aan een boek van Lonely Planet met daarin de beste reistips en een boek van Susan Smit met daarin 100 spirituele plekken die je gezien moet hebben. Wil jij deze graag thuisgestuurd krijgen? Volg mij dan op Instagram en vertel in de comments hieronder waarom jij dit pakketje met reisboeken graag wilt winnen. Deze actie loopt tot en met 18 juni a.s. en de winnaar ontvangt schriftelijk bericht.

Pantanal 4545

@Brazilië @Zuid-Amerika #wildlife #natuur #backpacken #brazilië #reizen #pantanal

12 reacties

 • Manouk

  14 juni 2017 om 07:38

  Jaaaaaaa! Deze zomervakantie staat Brazilië op het (reis)programma! En natuurlijk zou deze winactie een hele goede bijdrage daaraan leveren :-D Instagram heb ik jaren geleden al geliked ;-) Groetjes, Manouk

  Beantwoorden

  • Esmée Manouk

   14 juni 2017 om 08:26

   Mooie herinneringen aan Brazilië, was er in november 2015. Helaas zat ik in de verkeerde auto waardoor ik geen Jaguar zag. Enige plek waar ik echt nog een keer naar terug wil gaan. Dan met mijn huidige vriend. Maar staat nog niet op de agenda, dus gun het anderen meer. Btw, super mooie foto's

 • Kayleigh

  14 juni 2017 om 09:09

  Ik wil graag het boek over Brazillie winnen voor mijn broertje, die daar straks voor een tijdje rond gaat reizen. De andere 2 boeken lijken me leuk om reis inspiratie op te doen en te leren aangezien wij het reizen pas net aan het ontdekken zijn. :)

  Beantwoorden

 • Inge

  14 juni 2017 om 09:42

  Eind juli vertrek ik voor 5 maanden naar Brazilië om te studeren. Mijn eerste reisplannen heb ik al, maar de boeken lijken me super handig om me verder te verdiepen voor een top ervaring!!

  Beantwoorden

 • Manon

  14 juni 2017 om 13:48

  Ik zou de reisboeken heeeel graag willen winnen. Wil nog zo veel van de wereld zien. Helaas denkt mijn vriend daar anders over. Ik hoop dat ik hem met deze boeken kan overtuigen om mee te gaan op reis zodat we samen alle mooie plekken op de wereld kunnen ontdekken!

  Beantwoorden

 • Monica

  14 juni 2017 om 15:25

  Altijd leuk om je blogs te lezen! We willen ook graag op wereldreis en kunnen daarbij deze reisinspiratie goed gebruiken!

  Beantwoorden

 • Nicky

  14 juni 2017 om 16:46

  Mijn vriend en ik gaan in september/oktober op vakantie naar Brazilië. We zullen een bezoek brengen aan o.a. de pantanal. Een goede voorbereiding is het halve werk, wordt er altijd gezegd. Ik zou het leuk vinden om me te verdiepen in de verschillende boeken die je beschikbaar stelt. Ik ben nu een boek aan het lezen over Brazilië waarvan de stof erg droog is. Ik kan het plannen natuurlijk niet alleen maar aan mijn vriend over laten! Dus kom maar op met die boeken...

  Beantwoorden

 • Malu

  14 juni 2017 om 23:00

  Hi Reismeisje! Ik volg je al enige tijd en je bent een inspiratiebron voor mij. Samen met Gerben natuurlijk. Niet alleen vanwege je te gekke reizen, maar ook vanwege je toffe schrijfstijl en fotografie. Zelf net terug van wereldreis nummer 2 met mijn vriend (ahh wennen in NL is lastig) en van plan om binnenkort ook een reisblog te beginnen. Jij laat mij/ons zien dat het mogelijk is. De reisboeken komen natuurlijk goed van pas, want de reis-wishlist is nog lang én wordt steeds langer! Liefs, Malu

  Beantwoorden

 • Aimy

  15 juni 2017 om 16:38

  Ohhh zo vet! De enige plek waar ik dieren in het wild kon spotten was op Sumatra, maar ze noemden die dieren al 'semi' wild. Maar Jaguars spotten lijkt me helemaal te gek!
  Ik doe ook graag mee met de winactie, omdat mijn vriend en ik onze volgende wereldreis aan het plannen zijn, met als wereld deel Zuid Amerika!

  Beantwoorden

 • Karin1992

  15 juni 2017 om 19:01

  Gek op reizen én fotografie, ik ga je Instagram volgen, wauw mooie foto's! Zeker een inspiratiebron! Brazilië staat voor ons volgend jaar op de planning, maar ook zeker de andere boeken komen goed van pas voor de toekomst!

  Beantwoorden

 • Linda Janssen

  17 juni 2017 om 22:19

  Wat een leuke boeken! Ik zou het pakketje erg graag winnen, ik houd van lezen en ik koop regelmatig nieuwe lonely planets, gewoon om een soort bucket list te creëren van landen waar ik nog niet geweest ben! Die van Brazilië zou een mooie toevoeging zijn aan mijn boekenplank!
  Leuk artikel verder! (p.s. ik volg je al een tijdje op instagram @travelinjanssen)

  Beantwoorden

 • Roxanne

  25 juni 2017 om 15:55

  Heeeeel graag!!! Ik heb middels jullie tips al meerdere landen gereist en dat vond ik
  Super. Door jullie verhalen kreeg ik weer zin in mijn volgende avontuur, laat dat nou net Brazilië zijn. En meer inspiratie voor alle volgende reizen lijkt mij fantastisch.

  Beantwoorden

 • Roxanne

  25 juni 2017 om 15:57

  Heeeeel graag!!! Ik heb middels jullie tips al meerdere landen gereist en dat vond ik
  Super. Door jullie verhalen kreeg ik weer zin in mijn volgende avontuur, laat dat nou net Brazilië zijn. En meer inspiratie voor alle volgende reizen lijkt mij fantastisch.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.