Reistips in Kyoto en Tokyo

27 oktober 2014

Written by Gerben

De meeste backpackers die door Azië reizen gaan naar Thailand, Vietnam, Laos en Cambodja. En dat is ook wel begrijpelijk. Toch is het jammer dat Japan daarbij vaak over het hoofd wordt gezien. Want zowel landschappelijk als cultureel gezien is Japan echt een hoogtepunt! Het land is op een bepaalde manier natuurlijk wel erg Westers, maar zeker op het platteland vind je nog wel een echt authentiek Japans sfeertje. Kosten zijn ook een vaak gehoorde reden om niet snel voor Japan te kiezen. Je betaalt inderdaad geen €5 voor een hotelovernachting, maar als je de juiste keuzes maakt, dan hoeft Japan allesbehalve duur te zijn! In dit artikel krijg je wat tips om je reis naar Japan zo goedkoop mogelijk te maken en wat hoogtepunten voor Kyoto en Tokyo.

Kyoto als startpunt.
Landen op het vliegveld van Kyoto is al iets bijzonders op zichzelf. Het is namelijk een vliegveld dat gebouwd is op zee :-) ! Heel bijzonder. En hoewel vliegen natuurlijk voor de hand ligt, is het niet altijd de goedkoopste optie. Japan is namelijk ook prima per schip bereikbaar. Zo zijn wij bijvoorbeeld heen gevlogen op Kyoto en hebben we terug de boot genomen naar Shanghai. Het is ongeveer een dag varen en je boekt dus ook een ticket inclusief een kamer. De prijzen vallen goed mee. Wanneer je uit de terminal stapt zie je direct hoe anders Japan is.

Japan 2

Geen etensgeuren en tuktuks die je te pas en onpas belagen. In plaats daarvan orde, structuur en hygiëne. Auto’s hebben er deuren die andersom open gaan en de buschauffeurs dragen er witte handschoentjes. En dat is ook gelijk een leuk onderdeel van een reis naar Japan; allerlei hoogstaande, technische snufjes. Zo heb ik bijvoorbeeld wel eens een poosje vastgezeten op het toilet omdat ik niet wist hoe ik deze moest bedienen. Er kwam notabene muziek en zelfs een lekker geurtje onder de bril vandaan :-) . Huh?! Naar Kyoto ga je vooral voor de historie in combinatie met het moderne. Je hebt er prachtige oude tempels en supermoderne gebedsplaatsen. Niet voor niets wordt deze voormalige hoofdstad van Japan ook wel “the city of ten thousand shrines” genoemd. Zo heb je er onder andere Nijo Castle.

Japan 3

Dit was het hoofdverblijf van de voormalige Shogun; Japans voor opperbevelhebber van het leger. Het bijzondere aan Nijo is de “Nightingale Floor”. Door het paleis heen ligt namelijk een vloer die als het ware zingt wanneer er iemand overheen loopt. Dit was een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat mensen ongewenst het gebouw in of uit sneakten. Grappig toch? Slapen doe je in een traditionele Ryokan; een matje op de houten vloer en muurtjes van rijstpapier.


Japan 4

Vanaf Kyoto kun je de bullettrain (Shinkansen) nemen naar misschien wel de grootste stad ter wereld; Tokyo. Hier wonen meer mensen dan in heel Nederland en je kunt er zo ongeveer alles doen wat je wilt. Ben je van plan wat meer te reizen door Japan? Koop dan de Japan Rail Pass. Dit kan je veel geld besparen! Een ritje met de bullettrain is niet heel goedkoop, maar wel erg indrukwekkend en supersnel. Zo zijn er bijvoorbeeld treinen met stoelen die van richting veranderen afhankelijk van de rijrichting. Koop je Japan Rail Pass wel voordat je in Japan aankomt, want anders ben je te laat! Vind je het niet erg wat langer over de reis te doen, dan kun je de gewone trein nemen; die is een stuk minder duur.


Japan 5

Tokyo.
Eenmaal aangekomen in Tokyo zijn er 1001 dingen te doen. Wat dacht je van een avondje stappen in een van de te gekke kroegen en bars in Kabukicho. Hier vind je ook ontelbare leuke restaurantjes. Je kunt gaan shoppen in Ichigaya of wolkenkrabbers bekijken in de wijk Nishi-Shinjuku. Een bezoekje aan de vismarkt is ook een aanrader. Te veel om op te noemen eigenlijk ;-) . Het goedkoopste verplaats je je in Tokyo zelf met de metro. Hoewel druk, is dit bij uitstek het beste vervoersmiddel. Niet voor niets reizen miljoenen Japanners er dagelijks mee. De metro is zelfs zo effectief dat wel gezegd wordt dat de inwoners van Tokyo hun horloges er op gelijk zetten.


Japan 6

Wil je voor weinig geld overnachten in Tokyo? Boek dan een cabin hotel! Dit is als het ware een muur met daarin allemaal gaten van ongeveer een anderhalve meter breed en hoog en tweeënhalve meter diep. Het ziet er wat creepy uit :-? . Je hebt er een radiootje in en er hangt een gordijn voor de privacy. Uiteraard heb je er, op zijn Japans, een uitgebreide douche met warm bad en je krijgt er slippertjes en een badjas bij. Mannen en vrouwen slapen wel in aparte ruimtes. Echt te leuk om een keer mee te maken en nog heel betaalbaar ook.  

Spreekt Japan jou aan? Waar zou jij graag een keer naartoe willen in Japan?

@Azië @Japan #reizen #backpacken #Azie #budget #reistips #Japan #kyoto #tokyo

8 reacties

 • Marijke | Wanderersblues

  27 oktober 2014 om 07:59

  Oh, zo leuk om lezen, want wij willen volgende zomer naar Japan gaan! We gingen ook zeker die rail pas nemen, maar die boottocht lijkt ook héél leuk! Bedankt voor de tips :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marijke | Wanderersblues

   27 oktober 2014 om 09:56

   Welcome ;-). Veel plezier al vast met de voorbereiding!!

 • Michel

  27 oktober 2014 om 09:04

  Japan was echt geweldig, ben er afgelopen zomer geweest. In het voorjaar, wanneer de kersenbloesems in de bloei staan is Japan wel op zijn mooist. Ook qua eten/drinken kun je het zo duur maken als je wilt. Bijna alle Japanners eten buiten de deur en kiezen vaak voor een eenvoudig eethuisje waar je voor een flinke kom noedelsoep (ramen of udon) ca. € 7 betaald en een glas water krijg je altijd gratis bij. Engels spreken kun je wel (nagenoeg) vergeten in Japan, download een vertaalapp en ook de app citymaps2go is erg praktisch. :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   27 oktober 2014 om 09:56

   Dat is inderdaad wel helemaal een te gekke periode zeg! Wauw! Zou ik ook nog graag eens doen :-).

 • Robert | Traveljunks

  27 oktober 2014 om 09:13

  Ik zou Japan graag eens bezoeken. Vooral de grote verschillen tussen modern en de oude cultuur maken me erg nieuwsgierig. Ja, die bullet train, daar zou ik maar wat graag een reisje mee maken :-)

  Beantwoorden

  • Michel Robert | Traveljunks

   27 oktober 2014 om 09:47

   En terecht hoor Robert. Japan is het toppunt van beschaving. Mensen zijn supervriendelijk, uitermate beschaafd, behulpzaam en goudeerlijk. De kans dat je een verloren camera of portemonnee terugvindt is vlgs mij wel 99%. De shinkansen is er ook in verschillende klassen. In de (nieuwe?) 800 serie zit je gewoon in fauteuils! De Japanse keuken is trouwens ook vele malen uitgebreider en interessanter (en nog lekkerder) dan je zou verwachten.

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  27 oktober 2014 om 10:07

  Ik wil dolgraag een keer naar Japan, lijkt me echt een fantastisch land. Lees er de laatste tijd heel veel over, en dat erg goed voor die ongecontroleerde reiskriebels ;)

  Beantwoorden

 • Daphne

  27 oktober 2014 om 21:38

  Goeie tips ik ga van 27 dec tot 10 jan naar japan en vier oud en nieuw in Tokyo- toevallig nog tips voor leuke club of bar voor ouwejaars avond :) ik heb er zin in!! Japan is ontzettend gaaf

  Beantwoorden

 • Sander

  30 oktober 2014 om 22:45

  Ik ga nu ff een opmerking maken die slaat als een tang op een varken, maar de film "The last Samurai" vind ik een hele mooie film vanwege de traditie en de rust... En in "Kill Bill", oh nee, nu draaf ik echt door! Laatst stond er in de Bever gids een ook al een mooi artikel over wintersport in Japan. En de bucketlist wordt alsmaar groter!

  Beantwoorden

 • Rian

  28 november 2015 om 13:08

  Wat ook leuk is : fiets huren en door kyoto crossen. Zijn wel minifietjes maar wel echt een aanrader! Kaart kopen en gaan...

  Beantwoorden

 • Joanne

  21 maart 2016 om 15:34

  Hoi!
  Wat een enthousiast en leuk verhaal heb je geschreven!
  Ik ga redelijk spontaan over twee weken naar Japan, voor zes weken, alleen. Super spannend en leuk!
  Heb jij ervaring met spontaan reizen daar? Dus dat je je hostels niet perse weken vooraf boekt?
  Ben benieuwd!
  Dank voor je verhaal!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.