Reisroute door Iran

Reismeisje 10 november 2017

Iran. Een bestemming die bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Mysterieus, intrigerend en met een heerlijke keuken. Maar Iran is ook een land waar mensen wat van afschrikken. Onveilig, streng islamitisch en met dito strikte regels. Ook voor reizigers. Hoewel beide kanten van de medaille ergens waar zijn, ligt de waarheid ergens in het midden. Iran is zonder twijfel een van mijn favoriete bestemmingen. Simpelweg omdat alles er zo onwijs anders is dan bij ons. En ja, dat betekent dat je je best wel aan moet passen in de manier waarop je met mensen om gaat of welke kleding je draagt, maar geloof me; dat draagt alleen maar bij aan de indruk die Iran op je zal maken. Om nog maar niet te spreken over de enorme gastvrijheid waarmee je in Iran overladen wordt Knipogen. Ondertussen heb ik al best wat artikelen over Iran geschreven, maar nog niet over de reisroute die wij er volgden. Het is een vrij traditionele route die de meeste reizigers in Iran volgen, met her en der een uitstapje. Ik neem je mee!

Route Iran

We startten onze reis door Iran in de hoofdstad Teheran. We vlogen met een rechtstreekse vlucht vanuit Abu Dhabi, wat op zich al een bijzondere gewaarwording is. Je stapt het vliegtuig in je 'normale' kloffie in en wandelt er in Teheran gesluierd uit Knipogen. Overigens zijn die regels in Iran minder strikt dan je wellicht vanuit hier denkt. Het is verplicht je benen, enkels, armen en je haar te bedekken, maar dat mag ook prima in een skinny jeans met wijd vallende blouse en een shawl die je half op je knot laat hangen. Op het vliegveld in Teheran duurder het even voor we ons visum on arrival kregen, maar het verliep allemaal soepeltjes en de mensen waren meteen heel vriendelijk. We werden opgehaald door een local die een aantal dagen in zijn eigen auto met ons rond zou reizen. Superleuk Lachen.

Iran Teheran shrine

Hoewel Teheran een miljoenenstad is en ik niet bepaald een stedenmens ben, vond ik Teheran wel erg de moeite. Het is een wat liberale enclave in een verder sterk religieus land. Mannen en vrouwen lopen her en der hand in hand, zitten gezellig samen te lunchen, rijden samen op de motor en vrouwen kleden zich er soms bijna meer Westers dan ikzelf Knipogen. Ik vond vooral de shrine van Khomeini prachtig om te zien. Deze vindt je op de weg van het vliegveld naar de stad en ik zou je zeker aanraden daar te stoppen. Het is een enorm complex waar het lichaam van Khomeini dus ligt. Voor Iraniërs een superbelangrijke en religieuze plek. Het is prachtig om te zien hoe ze daar mee om gaan en je waant je meteen in een compleet andere wereld.

Iran Teheran paleis

Verder zou ik het Golestan paleis bezoeken en 's avonds lekker gaan eten bij Darband; een hippe, groene wijk in Teheran waar jonge stelletjes elkaar weten te vinden. Superleuk!

Iran Qom

Vanuit Teheran zijn we verder gereden naar de heilige stad Qom. Niet zo zeer voor de stad zelf, die ook gewoon weer 1 miljoen inwoners heeft (!), maar vanwege het mausoleum van Fatima, de achtste zus van imam Reza. Fatima stierf op doorreis in Qom en dat maakt deze plek voor sjiitische moslims erg belangrijk. Tegenwoordig is het mausoleum ook toegankelijk voor toeristen, inclusief Engelstalige rondleiding door een local. Je ziet in Qom ook veel geleerden rond lopen; mannen met een tulband op hun hoofd. Dat komt omdat Qom ook het centrum van het islamitisch onderwijs is, wat het geheel echt een heel intrigerende plek maakt. Heel erg de moeite! 

Iran Kashan

Na Qom gingen we verder naar het stadje Kashan. Ansich had ik van deze plek meer verwacht eerlijk gezegd, maar wat Kashan wel een bezoekje waard maakt is de prachtige bazaar. De geur van lokale specerijen zwerft er overal rond, vrouwen lopen hier veelal in heel traditioneel zwarte gewaden en de bazaar barst van de prachtige koepeltjes, mozaïek en badhuisjes. 

Iran Esfahan

Vanuit Kashan zijn we verder gereden naar Esfahan. Opnieuw een grote stad, maar my ow my wat vonden we dit gaaf! Esfahan heeft een prachtig centraal plein waar locals 's avonds samen komen om te picknicken, sterke koffie te drinken bij een van de leuke barretjes rondom en het avondgebed in de fantastisch mooie moskee bij te wonen. Je weet echt niet wat je ziet, zo sprookjesachtig en magisch mooi! We zijn uiteindelijk een dag of 4 in Esfahan blijven hangen, omdat we er gewoon een heel fijne vibe vonden hangen. 

Iran Yazd2

Vervolgens hebben we de bus gepakt naar Yazd; een woestijnstadje, waar ik hoge verwachtingen bij had. Hoewel met name de oude binnenstad, die volledig uit klei is opgetrokken, best mooi is, vond ik Yazd verder niet heel spectaculair. Er waren ook best wat toeristen voor Iraanse begrippen en echte highlights heeft Yazd voor mij ook niet echt. Behalve thee drinken of waterpijp roken op een van de vele dakterrassen Knipogen. Na Yazd besloten we naar Kerman te gaan; een stad waar je eigenlijk bijna geen toeristen vindt. Dat was echt een goede keus! Kerman beschikt over een supermooie bazaar en er hangt een heel gezellig, lokaal sfeertje. En belangrijker; vanaf daar kun je met een taxi via Meymand in 2 dagen Shiraz bereiken. Shiraz zou onze eindbestemming zijn en we wilden graag het mini dorpje Meymand bezoeken.

Iran Meymand

Meymand bestaat alleen maar uit grotwoningen. Locals wonen daar als eeuwenlang letterlijk in de grotten. Je kunt er echt helemaal niets doen, maar als je deze route volgt heb je er precies een deel van de middag te besteden en kun je gezellig met locals kletsen en eten. En natuurlijk slapen in een van de grotten! Verwacht geen luxe, maar wel een heel bijzondere ervaring.

Iran Shiraz2

De volgende ochtend zijn we door gereden naar Shiraz. Het cultureel centrum van de Perzische cultuur. Shiraz is te gek! Je vindt er de tombe van Hafez, die meer dan het bezoeken waard is, verschillende parken waar locals je voor de thee uitnodigen, de prachtige pink mosque, een gezellige bazaar en je kunt er fan-tas-tisch lekker eten. We zijn uiteindelijk 5 dagen in Shiraz blijven hangen, dus dat zegt wel genoeg Knipogen.

Iran Shiraz 3

Vanuit Shiraz zijn we rechtstreeks naar Dubai gevlogen en zat onze 3.5 week reizen door Iran er op. Ik zou zeker nog een keertje terug willen, want er is nog zo veel meer te zien in dit bijzondere land! Ik ben heel erg benieuwd of een reis naar Iran jou aanspreekt? Vertel!

@Midden-Oosten @Iran #Iran #midden-oosten #reistips #teheran #shiraz #kerman #meymand #kashan

3 reacties

 • Ewald

  10 november 2017 om 07:38

  Zeker! Mss volgend jaar.... zal zeker deze route in achterhoofd houden..

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Ewald

   10 november 2017 om 09:30

   Ow gaaf Ewald! Al vast heel veel plezier!

 • Karlijn

  10 november 2017 om 10:41

  Wij hebben in 3 weken dit gedaan: teheran-masshad-yazd-kerman-shiraz-esfahan-kashan-tabriz-teheran. Alles gezien en gedaan wat we wilde en nog meer. Masshad is echt een dikke vette aanrader. Het reizen per bus en trein ook ideaal.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Karlijn

   10 november 2017 om 10:55

   Goede aanvulling inderdaad Karlijn. Reizen per OV gaat heel fijn in Iran!

   • Lisa Reismeisjenl

    12 november 2017 om 21:03

    Ik overweeg ook om met mijn beste vriendin een rondreis door Iran te maken. Zij is van komaf Afghaans en spreekt dus vloeiend Farsi. Dus dat is ideaal. Wat ik me afvroeg, merk je wat van de oorlog daar? Had je een veilig gevoel?

    • Reismeisje Lisa

     13 november 2017 om 19:31

     Ontzettend veilig Lisa. Ik heb me echt nergens niet veilig gevoeld. Maak je geen zorgen!

 • Biddy

  21 november 2017 om 12:07

  Ontzettend gave reis! Ik ben zelf erg nieuwsgierig geworden en wil ook graag naar Iran gaan. Ik kan alleen max 10-12 dagen gaan. Is dit te doen denk je?

  Beantwoorden

  • Sanne Biddy

   21 november 2017 om 21:26

   Ik volg graag de reactie op Biddy! Ik heb hier ook maar ongeveer 10 dagen. Ben benieuwd! Ik denk nu aan Teheran, Qom, Kashan en Isfahan. Is dat te doen denk je, of adviseer je een andere route voor 10 dagen?

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.