Reisplannen voor Laos en vragen aan jullie

Reismeisje 25 september 2019

Azie5

Over minder dan een maand is het zo ver. Dan reizen we naar Azië! Een reis van 6 weken. Een reis waar ik al 1.5 jaar van droom. Eerder vertelde ik al dat ik 'm steeds uitstelde. Vanwege praktische redenen. Ondertussen kwamen er dit jaar allerlei andere reizen tussendoor: Krakau, de Algarve, Mauritius, Oostenrijk, Italië. Veelal 'werk' reizen en vakanties, waarin we het nuttige met het aangename hebben gecombineerd. Het is een goed reisjaar geweest in elk geval Knipogen. En dan nu nog dat grote cadeau. Terug naar de regio waar ik ooit met reizen begon. Gecombineerd met een aantal landen waar ik nog niet eerder ben geweest en de verhalen alleen maar positief over zijn. Eerder schreef ik al over Thailand, waar deze reis zal beginnen. Daarna reizen we door naar Laos en vandaag deel ik al vast de eerste reisplannen en -ideeën met je. Als je nog gave tips hebt, zijn die uiteraard altijd welkom!

Bangkok3

Startpunt in Bangkok

Over minder dan een maand vliegen we naar Bangkok. Een stad waar ik twee keer eerder ben geweest. De eerste keer was tijdens één van mijn eerste reizen; slenteren over Khao San Road, varen in een long boat en de dag afsluiten met een massage en een biertje. Dat was zo'n beetje mijn ervaring toen in Bangkok Knipogen . De tweede keer was jaren later. Als onderdeel van de wereldreis. Ik liep over diezelfde Khao San Road en zag nu de meer armoedige kant er van. De verschraalde bier lucht en de volledige focus op backpackers. Het heeft niets met authentiek Bangkok te maken natuurlijk. Ik leerde de stad tijdens dit tweede bezoek anders kennen. Met andere ogen bekijken. De achteraf steegjes en de verstopte tempeltjes. En nu ga ik er voor de derde keer heen. Ik ben benieuwd hoe ik het er nu vind. Het blijft toch een stad met een magische aantrekkingskracht... Ik denk trouwens dat we er voor kiezen om Bangkok aan het einde van de 6 weken te bekijken. Om er af te sluiten. Als we er aan komen is het idee om meteen door te reizen naar het Noorden van Thailand.

Laos2

Reizen naar en in Laos

In een eerder artikel heb ik dus al verteld over de reisplannen voor Thailand. Vanuit het Noorden willen we Laos in reizen; per boot over de Mekong óf we vliegen vanaf Chiang Mai rechtstreeks op Luang Prabang. Laos is een land waar ik ontzettend veel positieve verhalen over heb gehoord. De lieve mensen, het heerlijke eten en de prachtige landschappen. Op de één of andere manier is het er nooit van gekomen voor mij, maar Laos heeft me altijd aangesproken. En dat wordt alleen maar meer nu ik regelmatig in de Lonely Planet van Laos blader Knipogen. Onze reisplannen voor Laos zijn nog niet zo vast omlijnd. Dat is overigens niets aan deze reis, omdat we de vrijheid echt willen ervaren. Links willen gaan als dat op dat moment goed voelt. Ik wil echter sowieso graag een aantal dagen in Luang Prabang blijven. Genieten van de prachtige tempels, het zalige eten op de night markets en de eindeloze vergezichten over de Mekong. In de directe omgeving van Luang Prabang zijn er ook wat bezienswaardigheden die me mooi lijken, zoals de grotten van Pak Ou waar je eeuwenoude boeddha schilderingen vindt. Het lijkt me in elk geval heerlijk een aantal dagen in Luang Prabang te verblijven.

Na Luang Prabang reizen we naar het Zuiden. Naar Vang Vieng. Midden in een prachtig, ruig karst gebied. De meanderende rivier die er dwars doorheen loopt. Het moet een prachtig landschap zijn. Ik lees echter ook dat Vang Vieng regelmatig overspoeld wordt door toeristen. Backpackers op zoek naar avontuur. Dat zorgt natuurlijk ook voor gezelligheid en veel handige reis voorzieningen, maar we zitten niet te wachten op massa's toeristen... We zien wel hoe het bevalt. Vang Vieng en omgeving staan in elk geval wel op het programma. Daarna reizen we nog verder zuidelijk; Tham Long Kor met zijn prachtige berglandschap en de tropische eilanden Si Phan Dok waar je zeldzame rivier dolfijnen kunt spotten zijn plekken die we op het vizier hebben. We reizen sowieso naar het Zuiden, Cambodja in. Want dat is het derde land dat we in deze 6 weken zullen bezoeken Lachen

Vragen aan jullie over Laos

Voor nu heb ik een aantal vragen aan jullie! Ik weet dat een flink aantal van jullie in Laos zijn geweest. Nu kan ik natuurlijk van alles in de Lonely Planet en online vinden, maar ik vind het nóg leuker en origineler om van jullie te horen waar we heen moeten, wat we zeker niet over moeten slaan, leuke accommodatie tips enzovoorts. Ik heb dus een aantal concrete vragen. Komen ze:

✈ Welke accommodaties in Luang Prabang en Vang Vieng kun je aanraden? Bij voorkeur wat rustig gelegen.

✈ Wat vond je van de toeristische Gibbon Experience?

✈ Is de hoofdstad Vientane een tussenstop waard?

✈ Wat is het bezoeken waard in het Zuiden van Laos?

✈ Heb je ervaringen en tips om vanuit Laos Cambodja in te reizen?

Super als jullie me met deze vragen kunnen helpen Lachen! We zijn op zoek naar authentieke, bijzondere ervaringen en hoe kan ik die beter verzamelen dan van via jullie? Dank al vast!

@Azië @Laos #Laos #luang prabang #vang vieng #Azië

11 reacties

 • Bas Gommans

  25 september 2019 om 07:54

  Gibbon Experience gedaan in 2006 lang voordat deze toeristisch werd. Toen waanzinnig geweldig!!

  Vientane in 2010 nog eens geweest, leuke stad, maar geen must...

  Helemaal in het noorden, tegen de Chinese grens, Muang Sing. Zeker de moeite waard die regio te bezoeken!!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Bas Gommans

   25 september 2019 om 09:53

   Dank voor je reactie Bas. En superleuke tip, Muang Sing. Ik ga er naar kijken!

 • Marjolein

  25 september 2019 om 08:01

  Als je wat meer off the beaten track in Thailand wil (daar schrijf je altijd over maar in je reisplannen voor deze reis zie ik het totaal niet terug), ga dan richting Khon Kaen en Udon Thani en ga naar Laos via de Thai-Lao friendship bridge, je bent dan op een scheet verwijderd van Vientiane. De Isan regio is prachtig en toeristisch onontgonnen gebied.
  Trek 1-2 dagen uit voor Vientiane en reis dan door naar Vang Vieng en Luang Prabang.
  Of doe het andersom, via het noorden Laos in en dan naar beneden naar Vientiane met een tussenstop in Vang Vieng en dan zuidelijk de Isan in en vlieg vervolgens vanuit Khon Kaen naar zuid-Laos of Cambodja.
  In Vang Vieng gewoon naar het einde het dorp wandelen en daar een hostel nemen, op het einde van de grote weg liggen er een aantal met mooi zicht op het karstgebergte en de rivier.
  Als je in Luang Prabang rustig wil slapen verblijf je best net buiten de stad.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Marjolein

   25 september 2019 om 09:54

   Dank voor je uitgebreide reactie Marjolein, super! Ik snap wat je zegt m.b.t. off the beaten track qua overkoepelende route. Voor mij betekent van het gebaande pad af echter juist ook dat stuk opzoeken binnen wat ogenschijnlijk meer gebruikelijk is. Een leuke mix daartussen. Ik ga naar je tips kijken, fijn!

 • Dieuwertje

  25 september 2019 om 08:36

  Absolute aanrader als accommodatie in Vang Vieng; Magic Monkey Garden, heerlijk rustig lieve mensen en een prachtig uitzicht in de tuin. Vientiane is wel leuk, maar niet persé een must see. Wanneer je nog tijd hebt voor het noorden, is Nong Khiaw ook een aanrader als je van wandelen in de bergen houdt.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dieuwertje

   25 september 2019 om 09:55

   Nong Khiaw; dat ziet er prachtig uit Dieuwertje! Thanks! Magic Monkey Garden ga ik naar kijken.

 • Ilse Luijten

  25 september 2019 om 10:01

  In 2009 hebben wij de gibbon experience gedaan, echt een van de meest gave ervaringen tijdens onze reis van 3 maanden in die hoek. Weet niet hoe het nu is, maar hadden toen een klein groepje van 10 en zijn buiten die groep niemand anders tegengekomen. Wat mij betreft een hele dikke aanrader!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Ilse Luijten

   25 september 2019 om 10:03

   Klinkt goed Ilse!

 • Eline

  25 september 2019 om 15:57

  Zeker de boottocht doen vanaf Chiang Mai naar Luang Prabang. Ook de Kuang Si watervallen zijn de moeite waard, maar zorg wel dat je er vroeg bent.
  Vanuit Vang Vieng met een tuktuk door de rijstvelden en omgeving. Het is prachtig daar.
  Verder ben ik in Pakse geweest en vanuit daar het Bolaven Plateau verkend. Ook erg mooi!
  Ga vooral genieten van de authenticiteit van het land. Laos is prachtig!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Eline

   26 september 2019 om 08:37

   Thanks Eline, ik word er nóg enthousiaster van!

 • Aniek

  25 september 2019 om 19:33

  Ik heb de Gibbon Experience vorig jaar rond deze tijd gedaan. Vond het een hele bijzondere ervaring, omdat je echt diep de jungle in gaat en op plekken komt waar je alleen per zipline kunt komen. De boottocht Thailand - Laos heb ik vanwege tijdgebrek niet gedaan maar lijkt me ook gaaf. Verder eens met wat ik ook al in andere comments lees: noorden van Laos schijnt erg mooi te zijn en echt nog onontdekt; Luang Prabang leuk stadje; Vang Vieng stelt qua dorp echt niets voor, maar als je een scooter huurt kom je wel echt op mooie plekken (al kun je de natuurlijke waterbronnen wat mij betreft overslaan). Ik vond Magic Monkey Garden ook een aanrader! Kleinschalig, lekker zwembad en prachtig uitzicht. Een welkome afwisseling als je in hostel reist. Vientiane vond ik persoonlijk weinig aan, al ben ik ook niet echt meer "op zoek" naar mooie plekken gegaan omdat ik moe was en uitkeek naar mijn terugvlucht huiswaarts. Vond Laos al met al een mooi land waar ik graag nog eens naar terugkeer! Heb je trouwens ook naar de Thakhek loop gekeken? Lijkt me ook vet...

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Aniek

   26 september 2019 om 08:38

   Dank voor je uitgebreide reactie Aniek, super. De Thakhek loop heb ik wel zien staan in de Lonely Planet, maar ik heb me er nog niet verder in verdiept. Ik ga er dit weekend op mijn gemak naar kijken!

 • Irene

  25 september 2019 om 20:03

  Het noorden van Laos is schitterend en authentiek. Wij zijn in 2016 onder andere in Luang Namtha geweest (dichtbij de Chinese grens) en daar waren we echt een van de weinige toeristen. Prachtige omgeving, wij hebben het per scooter verkend en kwamen op plekken waar locals zelden tot nooit toeristen hadden gezien. Vanaf hier kun je ook de jungle in (Nam Ha) en trektochten maken van een dag of meerdere dagen.

  Vang Vieng is inderdaad een verlaten ongezellige plek (vonden wij dan ;)). We zaten daar in Riverside Boutique Resort. Behoorlijk (overdreven) luxe maar wel rustig en toen een van de weinige opties buiten toeristische backpack hostels. Overigens vind ik de omgeving daar wel heel mooi. Ook hier huurden we een scooter en dan kom je al snel op verlaten plekken.

  Vientiane is voor een dagje leuk, maar er is niet zoveel te zien en doen. Wij hebben het in een dag op de fiets verkend en vonden het niet erg de volgende dag door te gaan. Luang Prabang is een veel mooiere stad, maar ook heel toeristisch.

  Gibbon Experience heb ik je eerder getipt en ik vond dit fantastisch :). Bovendien was onze groep helemaal niet zo groot en voelt het absoluut nog steeds authentiek.

  Heel veel plezier in Laos!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Irene

   26 september 2019 om 08:39

   Thanks Irene. Vooral het Noorden van Laos trekt me ook erg aan. We hebben gisteren toevallig dat gebied nog wat verder bekeken; grote kans dat we die kant op gaan :-). Zeker nu ik jouw reactie ook lees!

 • Eva

  25 september 2019 om 23:44

  De Gibbon Experience in 2014 gedaan, groepje van 5 en 2 gidsen, fantastische ervaring! Daarna 2 dagen op de boot, zorg dat je “een kussentje” hebt en voorin zit, dan is het heerlijk relaxt 2 dagen genieten van het uitzicht. Bij de stopplaats kan het een run worden op de hostels, dag van de voren wat boeken is ook relaxt van de boot afkomen ;)
  In Vang Vieng kwam toen net het tuben weer een beetje op gang. Daar een super mooie ballonvaart gemaakt (a €70!) en met een scootertje heerlijk rondgetoerd. Zat in Riverside Garden Bungalows, leuke rietenhutjes op palen in een cirkel om het zwembadje. Vientiane vond ik niet de moeite.
  Luang Prabang is zo mooi, en ja het eten is fantastisch.. heel veel plezier!

  Beantwoorden

 • Marielle Weggeman

  26 september 2019 om 03:00

  Hoi hoi, ik zit nu nog in Bangkok net op de terugweg van waar jij straks naartoe gaat. Mocht je in de gelegenheid zijn probeer pakse in zuur Laos te doen daarbij vind je vat phou dat staat op de UNESCO lijst, is prachtig! Wat ik ook zou aanraden is om naar http://www.vangviengelephantsanctuary.com/ te gaan, wij hebben het daar fantastisch gehad.
  In ieder geval veel plezier!

  Beantwoorden

 • Roxy

  27 september 2019 om 10:50

  Ik ben vorig jaar een paar weken in Laos geweest, hier mijn tips:
  De eerste twee vragen kan ik niet beantwoorden, ben in beide plaatsjes in hostels verbleven waar alleen dormrooms beschikbaar waren en de Gibbon Experience heb ik overgeslagen.
  Vientiane ben ik 1 nacht verbleven, om de reis van Vang Vieng naar Don Det wat minder lang te maken. Ik vond de stad niet heel bijzonder, vond 1 nacht ook echt wel (meer) dan genoeg.
  4000 islands vond ik zelf geweldig! Hier had ik verwacht een paar dagen te blijven, maar ben uiteindelijk dik een week verbleven op Don Det. Heel relaxed.
  Verder vond ik Vang Vieng wel echt de moeite waard, vooral de omgeving vond ik heel mooi! En qua vergane glorie vond ik het reuze meevallen. ik vond de sfeer gewoon ook relaxed.
  Ik ben zelf ook met de slowboat van Thailand Laos in gegaan, ook dit is een aanrader. Het uitzicht vanaf de boot is echt prachtig en ik kwam hier echt tot rust.
  Tot slot ben ik vanaf de 4000 islands naar de grens met Cambodja gereisd, en dit ging erg soepel. Je kunt het georganiseerd boeken, maar wij hebben gewoon de boot naar het vaste land genomen, en een bus naar de grens genomen, die overgelopen en visum gekregen. Aan de overkant de bus richting Kratie genomen.
  Hoop dat je er wat aan hebt! Ik hoorde van medereizigers dat het noorden ook erg mooi zou zijn, maar daar ben ik zelf niet aan toegekomen.

  Beantwoorden

 • Ben

  06 oktober 2019 om 15:00

  Ik zie dat je al best wel wat tips hebt gekregen voor accomodatie in Luang Prabang, maar ik kan je voor drankjes Utopia enorm aanraden. Mooie plek aan de rivier, lekkere plek om te hangen. En de nabijgelegen Lao Lao Garden heeft lekkere lao lao cocktails.

  Overigens sliep ik daar in Villa Santi, maar dat is denk ik niet waar jij naar op zoek bent. Het is luxe, maar best duur. Maar goed, ik was er voor mijn huwelijksreis, dus dan mag het bijzonder zijn. :-)

  In het algemeen: Laos is echt te gek. Mocht je tussen Huay Xai en Luang Prabang met de boot reizen zou ik de slow boat doen, niet de snelle. En de Kuang Si-watervallen zijn prachtig, maar kunnen erg druk zijn als je overdag gaat. En vergis je niet in de watertemperatuur als je daar wil zwemmen, het is kouder dan je zou denken. Heel veel plezier alvast!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.