Redenen waarom je NIET in een hostel wilt slapen

Reismeisje 26 augustus 2016

Hostel

Als backpacker heb ik heel wat hostels van binnen gezien. Slaapzalen, privates, wat dan ook. Hoewel we op reis zeker ook regelmatig in wat meer ‘volwassen’ accommodaties overnachten, zijn het toch vaak hostels waar we uit komen. De sfeer, het relaxte en helemaal gericht op wat backpackers nodig hebben. Love it! Dag gezegd hebbende, zijn er ook genoeg momenten geweest waarop ik had gewild dat we een andere slaapplaats hadden gekozen…Want hoe fijn hostels ook kunnen zijn, er zijn absoluut nadelen. Vandaag vertel ik je wat wat mij betreft redenen zijn om vooral NIET in een hostel te willen slapen. Ik ben benieuwd of het herkenbaar is voor je.

1. Stinkende, snurkende of asociale kamergenoten. Meestal proberen we tegenwoordig wel voor een private te gaan in een hostel. Ik ben langzamerhand wel een beetje klaar met die slaapzalen Tong uitsteken. Maar ja, soms ontkom je er niet aan en lig je toch ineens weer met 5 anderen in een tè kleine kamer…En er is altijd iets! De één snurkt alsof z’n leven er van af hangt, de ander hangt z’n zuur ruikende kleding boven je neer en de derde komt ’s nachts om 3 uur dronken binnen gewandeld. Het hoort er misschien een beetje bij, maar relaxt is het allerminst.

2. Er is altijd herrie. Dit is wat gechargeerd, maar in principe is het in een hostel nooit stil valt me op. Vanaf de middag staat er non stop muziek op en overal zitten groepjes backpackers met elkaar te kletsen. Best leuk natuurlijk, maar op een gegeven moment is het ook wel lekker als het eens stil is. Zeker als je een beetje op tijd naar bed wilt, omdat je de volgende dag vroeg uit de veren moet Roepen.

3. De hygiëne kan wel beter. Dit is er zo eentje waarvan ik niet helemaal begrijp waarom het zo is. Hostels zijn namelijk best vaak een beetje viezig. Zeker als er een keuken bij zit en mensen hun eigen vaat moeten doen. Man man, wat een smeerpoetsen zitten er soms tussen! Ik zal niet zeggen dat ik altijd alles blinkend schoon af was, maar ik probeer op z’n minst de boel schoon te houden alsof het mijn thuis is. Gelukkig zijn er ook hostels die een uitzondering hierop vormen.

4. Stelletjes in je kamer. Een hostel is een broedplaats voor nieuwe stelletjes. Geen betere plek voor alleen reizende backpackers om elkaar te ontmoeten dan hier. Dikke prima natuurlijk. Alleen is het wel net jammer als je zo’n newly wed stelletje op je slaapzaaltje hebt liggen…Of in de kamer naast je, gescheiden met een cheap ass triplex wandje. You get the picture.

5. Geen contact met locals. Hoe fijn het soms ook eventjes kan zijn in het Nederlands te babbelen of van andere backpackers te horen welke route ze hebben gevolgd, een hostel heeft weinig te maken met het lokale leven. Zelfs het personeel is vaak deels buitenlands! Kleine hotelletjes of B&B’s worden over het algemeen gerund door locals, waardoor je automatisch meer lokale tips krijgt en sneller op de off the beaten track plekken komt. In een hostel is dat toch lastiger.

Ondanks deze nadelen vind ik hostels een te gekke manier om tijdens het reizen goedkoop en relaxt te overnachten. De voordelen wegen wat mij betreft meer dan op! Hoe denk jij hierover? Ben je een fan van hostels of sla je ze liever over?

#hostel #reistips #backpacken

5 reacties

 • Jeroen

  26 augustus 2016 om 08:25

  Elke dag een hotel gaat gewoon niet en zou ik ook niet willen. Prima dus om goedkoop te overnachten en andere gelijkgestemden tegen te komen.
  En ja, de bovenstaande punten heb je helemaal gelijk in maar ach, het is het waard :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   26 augustus 2016 om 15:41

   Eens ;-). En soms zitten er verdraaid leuke pareltjes tussen!

 • lisa

  26 augustus 2016 om 08:29

  Ik slaap altyd in hostels en vind ze geweldig, uiteraard is de een beter dan de ander en dat merk je. tijdens mijn reis door australie verbleef ik bijna alleen maar in yha hostels. en de kleinschalige daarvan worden soms wel door lokals gerund en super schoon allemaal. en in port elliot in het laag seizoen heb je het hostel praktisch voor jezelf en is de gemiddelde leeftyd dan ook wel 50 plus. maar de grootste ergenis voor mij is denk ik dat sommige backpackers heel asociaal zijn ook door niks af te wassen. ik kies ook nooit voor grote kamers aan het eind van me jaar weg verlang ik denk ik wel eens naar een privekamer. heb geregeld ook een gedeelde kamer voor mezelf.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl lisa

   26 augustus 2016 om 15:42

   Ow inderdaad! Heel irritant. Gewoon je rotzooi laten slingeren en niet afwassen...

 • Dionne

  26 augustus 2016 om 13:37

  Ga eens naar Japan. Hygiënische hostels en supergezellig. Goed voor mekaar daar. Scoren hoge cijfers op booking.com

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dionne

   26 augustus 2016 om 15:42

   Staat heel goed op m'n lijstje :-)!

 • Nicki

  27 augustus 2016 om 09:20

  En mensen die spullen jatten, of het nu je eten uit de koelkast is, je kleren van de waslijn of je laptop uit je kamer...

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Nicki

   27 augustus 2016 om 09:27

   Ja klopt. Heel irritant!

 • Dominique || dominiquetravels.com

  27 augustus 2016 om 09:58

  Ik mix het graag een beetje. Als ik een "langere" reis maak, slaap ik graag een paar nachten in een hostel - vanwege te prijs - en andere nachten in een hotel - vanwege de rust. Alleen hostel zou ik echt niet meer volhouden, dan heb ik vakantie nodig om van m'n vakantie bij te komen ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   28 augustus 2016 om 13:37

   Haha, helemaal eens ;-)!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.